Skip to main content

Kroner eller klima?

Lægernes Pensionskasse kommer kritikere i møde: Investeringer skal understøtte Danmarks og FN’s klimamål.

Kritisk læsning på generalforsamlingen  i Lægernes Pensionskasse. Foto: Palle Peter Skov.
Kritisk læsning på generalforsamlingen i Lægernes Pensionskasse. Foto: Palle Peter Skov.

Klaus Larsen kll@dadl.dk

15. apr. 2016
3 min.

LÆGEMØDET

 

Skal lægers pensionsmidler fortsat investeres i fossile brændstoffer?

 

Nej, mener en gruppe, der kalder sig Ansvarlig Pension (AP), og som arbejder for at få Lægernes Pensionskasse, LPK, til at afvikle sine investeringer i fossile energikilder som olie, kul og gas.

 

På pensionskassens generalforsamling under Lægemødet i Kolding, havde AP sikret sig fire af de 114 delegerede. Dermed kunne gruppen fremføre sine synspunkter, som allerede tidligere er blevet præsenteret ved indlæg på Ugeskrift.dk og i Ugeskrift for Læger.

 

”Tjener ikke vores omdømme”

 

”Det tjener ikke Lægeforeningens omdømme at have 1,77 mia. kr. investeret i fossil energi, heraf 1,1 mio. i kul - vores klimakarakter er i bund”, lød det blandt andet, da Jan Helge Larsen på gruppens vegne begrundede gruppens forslag på LPK’s generalforsamling.

 

Den slags investeringer er dog uforsvarlige af flere grunde end hensynet til standens omdømme, erklærede Jan Helge Larsen på forslagsstillernes vegne:

 

Fra en lægelig betragtning på grund af de store helbredsskader, som fossil energi er ansvarlig for.

 

Og fra en mere overordnet synsvinkel fordi, de fossile brændstoffer er den vigtigste enkeltfaktor til klimaforandringer, der påvirker hundreder af millioner menneskers basale levevilkår og dermed truer den globale folkesundhed.

 

Endelig pegede Jan Helge Larsen på, at investeringer i fossil energi ”er uforeneligt med Lægeforeningens klimapolitik fra 2009”.

 

Gradvis reduktion

 

Konkret havde gruppen fremlagt forslag om at indrette investeringspolitikken, så den understøtter Paris-aftalen om at begrænse den globale opvarmning. Forslagsstillerne ønskede desuden at forpligte pensionskassen til helt at afvikle sine investeringer i fossil energi senest i 2018.

 

Pensionskassens bestyrelse indstillede til generalforsamlingen at afvise forslaget ”i den nuværende form”. Primært med argumentet, at pensionskassens formål er ”at sikre medlemmerne bedst mulig pension. Dette indebærer en naturlig fokus på størrelsen af formueafkast på de foretagne investeringer”.

 

Bestyrelsen påpegede, at man allerede har indrettet sig efter den danske klimapolitik, som ikke helt afskriver kul, men dog tager højde for en gradvis reduktion - og som lever op til såvel Danmarks som FN’s klimamål.

 

Enstemmighed om kompromis

 

Pensionskassen har investeret i vedvarende energi og har siden 2014 reduceret sine investeringer i kulselskaber fra 43 mio. kr. til 1 mio. kr. Og man er også villig til at fortsætte investeringer i vedvarende energi - vel at mærke så længe, det er økonomisk bæredygtigt, og de regulatoriske og politiske risici er begrænsede, som LPK’s formand, Linda Nielsen, sagde.

 

Mens bestyrelsen som nævnt indstillede til at afvise forslaget, kom man kritikerne i møde ved at støtte første del af deres forslag og gøre det til sit eget. Deenne første del lød:

 

”Generalforsamlingen opfordrer bestyrelsen til at indrette investeringspolitikken således at den understøtter den indgåede globale politiske aftale (Paris-aftalen) om maksimalt 2 graders global opvarmning og så tæt på 1,5 grader som muligt”.

 

Den imødekommelse kvitterede AP-gruppen for ved at trække den anden del af forslaget, som konkret havde sat 2018 som deadline for at udfase de fossile investeringer.

 

”Det vigtigste er 2-graders målet”, sagde Jan Helge Larsen på forslagsstillernes vegne.

 

Efter en lang debat kunne generalforsamlingen enstemmigt tilslutte sig derefter bestyrelsens forslag.