Skip to main content

Kun én sygehusledelse i Roskilde Amt

Journalist Anna Louise Stevnhøj/Azygos

2. nov. 2005
5 min.

»Hvorfor - det er det store spørgsmål, som personalet stiller os som afdelingsledelse, da man har svært ved at forstå, hvorfor der skal omlægges en række velfungerende afdelinger«.

Det siger administrerende overlæge Jan Pico Geerdsen, organkirurgisk afdeling på Roskilde Amts Sygehus Køge, efter det nyligt afholdte møde i amtsrådet, hvor det med ét slag blev besluttet at sammenlægge amtets to organkirurgiske og to billeddiagnostiske afdelinger til funktionsbærende enheder med fælles ledelse, men på to adresser.

Amtsrådet besluttede på samme møde at arbejde hen mod en fælles sygehusledelse for begge somatiske sygehus i amtet. Indtil da skal de nye funktionsbærende enheder referere til en fællesledelse, sammensat af de to sygehusledelser.

Dårligt forberedt

Roskilde Amt har generelt været på forkant med tankerne om funktionsbærende enheder gennem flere årtier. Linien i forhold til de to store somatiske sygehuse i amtet har været, at de ikke skulle dele specialer - men fordele specialer.

Det betyder, at ortopædkirurgien gennem 13 år har været en decideret funktionsbærende enhed med hovedsæde i Køge, mens Roskilde har taget sig af onkologi, neurologi mv. Hovedprincippet hidtil har imidlertid været, at de funktionsbærende enheder var samlet på én adresse - og under én sygehusledelse.

Jan Pico Geerdsen er da heller ikke afvisende over for tankerne bag funktionsbærende enheder, som han mener har absolut berettigelse, men han mener, at beslutningen kommer meget pludseligt.

»Vi mener ikke, der har været en reel høringsproces, når det gælder det berørte personale, og det er besynderligt, at man ikke har valgt at inddrage de følgegrupper, der er nedsat omkring både organkirurgien og billeddiagnostikken i amtet«, siger Jan Pico Geerdsen, der - som han selv udtrykker det - for tiden er vikar i kirurgisk afdelingsledelse. De administrerende overlægestillinger skulle nemlig genbesættes pr. april 2001, fordi ansættelsen var tidsbegrænset - men processen har trukket ud, og forklaringen fik lægerne så fra amtsrådsreferatet.

Entydig ledelse

På radiologisk afdeling på amtssygehuset i Køge er administrerende overlæge Sven Collatz Christensen lige så overrasket. Sven Collatz Christensen er repræsentant i Overlægeforeningens repræsentantskab.

»Jeg oplever ikke, at vi som personale er blevet inddraget og hørt i et rimeligt omfang, og det virker da især voldsomt, at man fra politisk hold pludselig spiller ud med en generel enhedsledelse«, siger Sven Collatz Christensen, der lige som Jan Pico Geerdsen understreger, at han intet har imod tanken om funktionsbærende enheder som sådan. Han mener, det er yderst hensigtsmæssigt, at ortopædkirurgien stort set er samlet et sted, ligesom onkologi, plastikkirurgi etc.

»Men jeg er yderst skeptisk ved tanken om at lave afdelinger under én ledelse, fordelt på to adresser. Det gælder specielt en produktionsafdeling som røntgenafdelingen, hvor den daglige ledelse bør være til stede omkring driftsmæssige ting. Dertil kommer, at det er meget besynderligt, at man ikke har forholdt sig til, om personalet kunne have tanker og indvendinger om så vigtige organisatoriske spørgsmål. Det er dog trods alt os, der sidder i den praktiske virkelighed«, siger Sven Collatz Christensen, der desuden peger på de rent fagpolitiske problemer i forhold til beslutningen.

»FAS må nu med ind og forhandle, for man kan efter min mening ikke lave den slags tiltag uden også at forholde sig til, om de traditionelle afdelingsledelser fungerer, når man laver noget, der nærmer sig centerdannelse. Der skal tages stilling til spørgsmålet om entydig ledelse på afdelingsniveau«, siger Sven Collatz Christensen.

Naturlig udvikling

Chefen for Sygehusforvaltningen i Roskilde Amt, Flemming Nielsen, mener dog ikke, at emnet entydig ledelse er relevant at diskutere i forbindelse med omstruktureringerne.

»Vi laver ikke centerdannelse. Der er fortsat tale om afdelinger, og vi ændrer ikke på ledelsesregulativet. Men vi regner med snarest at få forhandlet med FAS«, siger Flemming Nielsen, der ikke forstår, at overlægerne mangler personaleinddragelse i forhold til beslutningen om at omlægge organkirurgien og billeddiagnostikken.

»Amtsoverlægerådet har været hørt, og det er blandt andet i lyset af dette høringssvar, vi har valgt modellen med én afdelingsledelse for hver funktionsbærende enhed. Desuden kommer beslutningen i hel naturlig forlængelse af amtets sygehuspolitik i det hele taget«, siger Flemming Nielsen, der er en varm fortaler for princippet om funktionsbærende enheder.

Han opfatter tankerne om én sygehusledelse for begge sygehuse som en logisk konsekvens af de generelle strukturelle ændringer. Men han erkender, at facetten omkring fælles ledelse af hele det somatiske væsen kom lidt pludseligt.

»Tankegangen er oplagt. Man står i et organisatorisk dilemma, når man laver enheder på tværs af fysiske sygehuse, for hvem skal de nye enheder referere til ledelsesmæssigt. Vores konsekvens er, at de to sygehusledelser i forhold til de tværgående enheder skal fungere som fællesledelse. Men det giver naturligvis grobund for tanken om en fælles ledelse i det hele taget«, siger Flemming Nielsen.

Sygehusvæsenet i Roskilde Amt

Roskilde Amt har ca. 233.000 indbyggere.

Der er tre sygehuse i amtet.

Amtssygehuset Roskilde, Roskilde Amts Sygehus Køge og Roskilde Amts Sygehus Fjorden.

Amtssygehuset Roskilde har 500 senge, 1.800 medarbejdere og et årligt budget på 650 mio. kroner.

Roskilde Amts Sygehus Køge (RASK) har 285 senge, 1.200 medarbejdere og et årligt budget på 370 mio.

kroner.

Roskilde Amts Sygehus Fjorden er udelukkende psykiatrisk sygehus og har 126 senge, 456 medarbejdere og et årligt budget på 179 mio. kroner.

Sygehusene i amtet er organiseret med trojkaledelser, bestående af direktør, chefsygeplejerske og cheflæge og med traditionelt afdelingsledelsessystem.

Ortopædkirurgien har gennem 13 år fungeret som en funktionsbærende enhed med hovedsæde på RASK og en ledelse, der også står for den akutte kirurgiske modtagelse på Amtssygehuset Roskilde.

Nu skal også organkirurgi og røntgen omdannes til funktionsbærende enheder under én ledelse, men med afdelinger på begge adresser. De to sygehusledelser vil i forhold til de funktionsbærende enheder skulle fungere som en fællesledelse, men Amtsrådet har desuden vedtaget, at visionen på sigt er, at de to somatiske sygehuse skal samles under en fælles sygehusledelse.