Skip to main content

Kvalitetsforbedring af kolonoskopi i Danmark

♠ Overlæge Palle Nordblad Schmidt Overlæge Niels Jespersen Overlæge Peter Matzen Gastroenheden, H:S Hvidovre Hospital

31. okt. 2005
2 min.

I 2001 blev Gastroenheden, H:S Hvidovre Hospital, og Endoskopienheden, Amtssygehuset i Glostrup, sammen med 20 andre centre fra Europa og Canada evalueret, hvad angår kvaliteten af kolonoskopi. Hvert center bidrog med 300 konsekutivt udførte undersøgelser. Af opgørelsen fremgik det bl.a., at de to danske centre havde en lavere succesrate (79% vs. 89%) og et højere tidsforbrug (17 min vs. 10 min) end de øvrige centre, hvad angår endoskopi til caecum, på trods af at man anvendte røntgengennemlysning ved halvdelen af undersøgelserne i Danmark og næsten aldrig i udlandet. Resultaterne kan læses i en artikel i dette nummer af Ugeskriftet [1]. I artiklen har vi bl.a. påpeget, at mangelfuld uddannelse og supervision og en sammenblanding af drift og uddannelse bærer hovedansvaret for den utilstrækkelige danske præstation.

Siden opgørelsen er der i Gastroenheden ændret på arbejdstilrettelæggelsen, således at det i større omfang er speciallæger i medicinsk og kirurgisk gastroenterologi, der udfører kolonoskopi, ligesom det er indskærpet for specielt de uddannelsessøgende, at der skal tilkaldes hjælp, såfremt man ikke er i stand til at gennemføre kolonoskopien til caecum/ileum, hvis dette er målet. Da det årlige antal kolonoskopier i Gastroenheden samtidig er øget med 41% fra 958 i 2001 til 1.348 i 2004, har omlægningen kun betydet en mindre nedgang i antal undersøgelser pr. uddannelsessøgende, men en højere grad af supervision. Herudover er røntgengennemlysning som hjælp ved udretning af vanskelige slyngedannelser blevet erstattet af skopvisualisering med elektromagnetisk positioneringsudstyr.

For at vurdere effekten af disse ændringer er samtlige beskrivelser af kolonoskopier udført i Gastroenheden i en 3-mdr.s periode ultimo 2004, i alt 317 undersøgelser, gennemgået. I 283 undersøgelser (89,3%) nåede man til caecum eller ileum. I 34 undersøgelser (10,7%) nåede man ikke caecum pga. tumorstenose (3 tilfælde (0,9%)), svære kolitforandringer (1 (0,3%)), mangelfuld udrensning (11 (3,5%)) eller slynge/knækdannelse på venstre colon og smerter (19 (6,0%)).

Ekskluderes inkomplette undersøgelser, som skyldtes stenose, svær kolit og mangelfuld udrensning, fra opgørelsen, nås en korrigeret succesrate på 93,7%, hvilket er fuldt på højde med de bedste resultater fra litteraturen. Det er således muligt - ved at samle krævende undersøgelser på færre, øvede hænder, øge graden af supervision og gennem tekniske forbedringer - at højne kvaliteten af endoskopisk virksomhed. Et lignende resultat er netop publiceret fra England [2].


Referencer

  1. PN Schmidt, JM Hansen, P Bytzer et al. Kvaliteten af kolonoskopi i Danmark. Ugeskr Læger 2005;167:1733-7.
  2. JE Ball, J Osbourne, S Jowett et al. Quality improvement programme to achieve acceptable colonoscopy completion rates: prospective before and after study. BMJ 2004;329:665-7.