Skip to main content

Læge anklaget for at sprede overtro: »Jeg giver velbegrundede lægefaglige råd i et sprog, som når ud til en vanskelig målgruppe«

Læge Mustapha Itani er kommet i strid modvind over en video, hvor han giver sundhedsråd til muslimer om fasten. Region Syddanmark er ved at behandle en formel klage over ham, og Lægeforeningen finder det kritisabelt, at han blander lægerollen med religiøs rådgivning.
Skærmbillede fra videoen "08 Ramadan og Vrede" udgivet af IChange.
Skærmbillede fra videoen "08 Ramadan og Vrede" udgivet af IChange.

Marianne Fajstrup, mfa@dadl.dk

1. aug. 2019
11 min.

Ingen agurketid uden politiske »shitstorme«, og i disse dage står Mustapha Itani, læge og regionsrådsmedlem for Venstre i Region Syddanmark, midt i en storm af kritik over en video på Facebook, hvor han giver gode råd om at undgå vredesudbrud under ramadan-fasten.

Videoen er over tre måneder gammel, men kritikken har de seneste uger taget fart på Facebook, hvor der traditionelt ikke lægges fingre imellem: »Sikke noget vås« er i den milde retoriske ende af indlæggene, som kalder både på hans fyring, fængsling og indlæggelse på en psykiatrisk afdeling.

»Det er meget voldsomt at opleve sådan et angreb, men det er mest ærgerligt, at det er så indholdsløst. Det er min umiddelbare reaktion, at der ikke er meget at komme efter i den her sag. Jeg har lavet nogle videoer, som jeg er megastolt over, og som jeg helt kan stå inde for. Jeg giver velbegrundede lægefaglige råd, og jeg giver dem i et sprog, som modtagerne forstår«, siger Mustapha Itani, der er speciallæge i neurologi og ansat som læge ved Odense Universitetshospital. Han har desuden offentlige roller dels som medlem af regionsrådet i Region Syddanmark for Venstre, dels som aktiv i den muslimske organisation IChange, som han også har siddet i bestyrelsen for.

Jeg giver mit lægefaglige budskab mere styrke ved at vælge pædagogiske eksempler, som henvender sig til den her gruppe af fastende muslimer. Det handler om at tale til målgruppen Mustapha Itani, læge

Anklage fra læge: »Det er direkte overtro«

Kritikere af videoen beskylder ham for at rode sine roller sammen, når han optræder som læge iklædt hvid kittel og stetoskop, samtidig med at han udtaler sig om religiøse forhold. Læge Marianne Mørk Mathiesen, som er valgt til regionsrådet i Region Syddanmark for Liberal Alliance og i dag er løsgænger, har således klaget over Mustapha Itani både til Lægeforeningen og til hans arbejdsgiver, Region Syddanmark.

»Lægestanden repræsenterer videnskaben. Han kommer med forslag om behandling, som der absolut ikke er lægeligt belæg for. Det, der er med læger, er, at det, lægen siger, er det rigtige. Derfor er det misbrug af autoritet. Han står jo i lægeordinat og postulerer noget, der er direkte overtro«, siger Marianne Mørk Mathiesen til JydskeVestkysten.

Regionsdirektør i Region Syddanmark, Jane Kraglund, oplyser, at der er kommet flere klager over Mustapha Itanis optræden i videoen, som regionens jurister er sat i gang med at vurdere. Hun ikke udtale sig om personalesagen, men siger generelt:

»Vores afsæt er, at der er ytringsfrihed. Noget af det, vi kan fremhæve, er, at når man bruger sin ytringsfrihed, udtaler man sig på egne vegne. Og det skal være helt klart«, siger regionsdirektøren til Kristeligt Dagblad.

Se videoen her

Regionens logo på kittelærmet kan blive personalesag

Regionsrådsformand Stephanie Lose (Venstre) har ikke haft indvendinger mod, at Mustapha Itani optræder som læge i videoerne. Det springende punkt er, at Mustapha Itanis kittel har et regionslogo på ærmet, og Stephanie Lose har derfor haft en snak med sin partifælle om sagen:

»Jeg har sagt, at det er vigtigt, at der er en skillelinje mellem, hvad han foretager sig i regionen og uden for. Det var en rigtig god snak. Mustapha er medlem af Venstres gruppe, et værdsat medlem, og jeg tror, at han har en forståelse for det. Det er vigtigt, at han er klar over, at man kan give signalforvirring om, hvornår man er privat, og hvornår man er en sundhedsfaglig person«, siger hun til Fyens.dk.

Mustapha Itani brugte bare sin egen hvide kittel fra Odense Universitetshospital til videooptagelsen. Der er altså ikke tale om lånte fjer – til gengæld kan man tydeligt læse logoet fra Region Syddanmark. Og det lille regionslogo er da også den eneste ting, han fortryder ved videoen – eller i hvert fald ærgrer sig over i dag. Han er dog slet ikke enig i anklagen om signalforvirring.

Mustapha Itani blev med 2169 personlige stemmer valgt ind for Venstre til regionsrådet i Region Syddanmark i 2017. Han er medlem af Sundhedsudvalget og Digitaliseringsudvalget samt udpeget til Sundhedsbrugerrådet. Foto: Regionsyddanmark.dk

»Det fremstår mere end tydeligt i videoerne, hvem der er afsender. IChange-logoet vises igennem hele videoen, så jeg har ikke været i tvivl om, hvilken kasket jeg havde på. Men jeg har ikke været opmærksom på det lille logo på mit ærme. Dette har jeg taget til efterretning fremover, og set i bakspejlet ville jeg nok have foretrukket at have en neutral kittel på. Men det er simpelt hen ikke faldet mig ind, at det kunne være et problem, og jeg fortryder på ingen måde, at jeg optrådte i kittel og med stetoskop. Jeg udtaler mig privat i videoerne – både som læge og muslim, og det skal ikke bare være i orden at gøre. Det er vores pligt som læger at bidrage til sundhedsoplysningen«, siger Mustapha Itani om den kritiserede video, som er den ottende i en serie af dansksprogede videoer til muslimer, hvor han rådgiver om at håndtere fasten under ramadanen.

Svær målgruppe at nå

»Der er en gruppe af muslimer, som ellers er svær at nå ud til, både med sundhedsoplysninger og i det hele taget. De kan være marginaliserede i samfundet blandt andet på grund af sprogbarrierer, og de er i høj grad ramt af uligheden i sundhedsvæsenet. Hensigten med videoerne har været at oplyse disse muslimer om, hvordan man faster på bedste og sundeste vis. Vi giver dem nogle råd, de slet ikke har fået før, fordi jeg taler i et sprog, de kan forstå«, siger Mustapha Itani, og det er netop sproget, der er faldet en del kritikere for brystet. I den ottende video taler Mustapha Itani om vreden, som kan være en følge af at faste. Han indleder med at forklare, hvorfor et lavt blodsukker kan føre til vredesudbrud, og så går han over i at komme med gode råd til at undgå eller afmontere vreden. Og det er især denne godt ét minut lange passus, der har bragt sindene i kog:

Fakta

Det siger Mustapha Itani i videoen:

Det er billedsprog

Hvad er dit lægefaglige belæg for at anbefale rituel afvaskning mod vrede?

»Det er for at flytte fokus, som er en anerkendt måde i psykologien til at håndtere vrede. Jeg forklarer fysiologien med pandelappen og giver derefter nogle eksempler, som målgruppen kan forholde sig til. Om det er ved at vaske dig med koldt vand eller skifte stilling ved at sætte dig ned og reflektere. Det er mekanismer, der er med til at flytte fokus. Jeg giver bare mit lægefaglige budskab mere styrke ved at vælge pædagogiske eksempler, som henvender sig til den her gruppe af fastende muslimer. Det handler om at tale til målgruppen«, siger Mustapha Itani, der, selvom han nok kan undre sig over omfanget af kritikken, ikke undrer sig over, at det netop er den ottende video, der har vakt så meget vrede.

»I de syv andre videoer er vi ovre i de rent fysiologiske aspekter af fasten, og der går jeg ikke så langt uden for det rent lægefaglige sprogbrug. Men med vreden bevæger vi os jo over i det psykologiske og det åndelige, hvor det kan være nødvendigt at tale i overførte betydninger. Og her virkede det naturligt at bringe eksemplerne ind for at tale i nogle billeder, som min målgruppe forstår. Hvis jeg skulle forklare det samme til mekanikere, ville jeg sikkert bruge et billede med en bil, der var ved at være overophedet, og så kan man ikke bare køre videre i den«, siger Mustapha Itani, der mener, at reaktionerne har meget voldsommere, fordi han taler i muslimske vendinger.

Politisk hetz

»Jeg taler ikke om djævleuddrivelse, og jeg anbefaler ikke djævleuddrivelse. Det er en løgn. Jeg bruger billedet med djævelen for at vise, at vreden er det onde. Jeg kan jo ikke sige det med sikkerhed, men jeg tror ikke, der var blevet reageret så stærkt, hvis jeg havde brugt kristne symboler og kristne udtryk. Jeg er udsat for en systematisk politisk hetz, som udspringer af anti-islamisme. Men mine videoer handler ikke om at udbrede religion. Det handler om at øge folks sundhed og give dem et bedre liv med udgangspunkt i deres egen situation. Jeg har ikke bare lov til som læge at engagere mig frivilligt i oplysning af en udsat samfundsgruppe. Det er da min pligt som læge, og jeg har et særligt ansvar her, fordi jeg kender begge verdener. Jeg er både læge og muslim, og jeg oplever ingen problemer med at faste. Et menneske kan jo overleve uden mad i otte dage«, siger Mustapha Itani.

Men det handler vel ikke om lægens overlevelse. Er det trygt for patienterne, hvis deres læge er vred eller svækket af faste?

»Det kan godt være, at der er nogle muslimske kirurger, som føler sig trætte, og så tager de ikke vagter i de dage. Som mediciner er det efter min oplevelse ikke så kritisk. Jeg kan sagtens selv vurdere, om jeg skal tage aftenvagter eller hvornår jeg skal holde fri«, siger itani, der ikke i sit lægeliv har oplevet, at det var et problem, at han er troende muslim.

»Jeg går jo ikke og skilter med min religion på arbejde, og jeg har aldrig mødt negative reaktioner fra hverken patienter eller kolleger på mit navn eller min baggrund. Der kan godt være patienter, der spørger, hvor jeg kommer fra, men jeg oplever det som noget positivt – de spørger af interesse. De hæfter sig ved, om jeg er en læge, der har forstand på mine ting. Og det er jeg«, siger Mustapha Itani, der er i gang med sin ph.d. og i dag er ansat på Odense Universitetshospital i en ren forskerstilling, men tidligere har arbejdet i hospitalets ambulatorium.

Lægeforeningen: En uheldig sammenblanding

For Lægeforeningen udtaler Jesper Brink Svendsen, medlem af Lægeforeningens bestyrelse, som reaktion på kritikken og klagerne:

»At være læge indebærer et særligt ansvar, og derfor er det problematisk, hvis man på den ene side signalerer meget tydeligt at være læge ved hjælp af kittel og stetoskop, som hører til i en professionel sammenhæng, og samtidig giver religiøs rådgivning. Som læge har man naturligvis som alle andre lov til at være religiøst engageret, men dette er at blande tingene sammen på en uheldig måde, og det finder jeg kritisabelt. Vi har i foreningen en række etiske principper, som medlemmerne skal leve op til. At vurdere, om lægens ageren i denne sag lever op til dem, er en sag for Lægeforeningens Lægeetiske Nævn, som er nedsat af Lægeforeningen, men arbejder uafhængigt. Nævnet kan reagere på henvendelser eller selv tage sager op«, forklarer Jesper Brink Svendsen.

Mustapha Itani tager det med knusende ro, at hans sag muligvis ender i Lægeetisk Nævn:

»Jeg forstår ikke Lægeforeningens holdning, men de skal da være velkomne til at sætte sig ind i sagen. Jeg har fuld opbakning fra min arbejdsplads og mine kolleger, og jeg har ikke tænkt mig at tie stille. Tværtimod kan man sige, at det her har givet mig mod på at give den en endnu større skalle. Jeg har oplevet, at jeg kan tåle at blive ramt af en shitstorm. Jeg kommer videre, og det bestyrker mig bare i mit mål om at oplyse og mindske uligheden i sundheden i Danmark. Det skal ingen forhindre«.