Sara Søndergaard
Hvis »social isolation« var et aftenskolekursus, ville 30-årige Sara Søndergaard være selvskrevet til en plads på holdet for nybegyndere. For dem, der absolut ingen forkundskaber har.
Der er normalt altid mennesker omkring hende. Sara Søndergaards vågne timer er fyldt op af arbejde på sygehus og i almen praksis, volleyball, frivilligt arbejde, fodboldtræning og venner.
Nu er hun alene.
I sin kongeblå Renault kører hun frem og tilbage til arbejdet på Thisted Sygehus, men når hun ikke arbejder, holder hun sig for sig selv i sit rækkehus i Stenbjerg i nærheden af Vorupør.
»Jeg er ret ’hys’ med, at jeg ikke er sammen med nogen i min fritid, for risikoen for, at jeg bringer smitte med fra sygehuset, er ret høj. Jeg arbejder i modtagelsen, rydder op i de akutte patienter og poder folk for corona«, fortæller Sara Søndergaard, der er i gang med sin hoveduddannelse til speciallæge i almen medicin.
I sidste uge måtte hun blive hjemme fra arbejde nogle dage, fordi hun var halvsløj. De stille dage i isolation brugte hun på at forberede sig mentalt på den hverdag, der kan komme.
»Jeg har jo læst, hvad lægerne i Italien gennemlever, og jeg prøver at forberede mig og visualisere nogle af de udfordringer, som jeg kan komme til at stå i. Det kan blive voldsomt, og jeg gør det for at være bedst muligt rustet psykisk. Så jeg kan klare det«.
Venner sætter mad til hende uden for døren og kommer ind med kage til syge huset i Thisted for at vise, at de bakker op om hende og det øvrige sundheds personale.
»Det er sådan noget, der gør, at man tænker, at man godt kan klare det. Og på arbejde rykker vi tættere sammen i denne tid. Der står altid en ved siden af dig«, siger Sara Søndergaard.
Den nye virus
Verdenssundhedsorganisationen WHO omtaler den nye virus den 12. januar. På det tidspunkt er der registreret 41 bekræftede tilfælde, hvoraf en patient er død.
Senere i januar indkalder WHO til krisemøde, og organisationen opfordrer indtrængende verdens lande til at handle, mens der endnu er et åbent vindue til at bremse en verdensomspændende epidemi.
Resten er historie, og en del af den historie kender vi endnu ikke.
Sundhedsvæsener, der ellers anses som velfungerende, ramler. Beretninger fra Italien og Spanien sender nervøse trækninger rundt i alle europæiske lande. Patienter ligger på gangene, og sundhedspersonalet er presset til det yderste.
I Bergamo i Lombardiet i Norditalien fylder nekrologerne over ti fulde sider i den lokale avis mod normalt en enkelt side og en sjat. Femten militære lastbiler i konvoj kører kister med lig ud af Bergamo, fordi krematoriet er overfyldt.
Sundhedspersonale bliver smittet, og læger og sygeplejersker tælles nu også blandt de omkomne.
I England sender National Institute for Health and Care Excellence (NICE) en vejledning i triagering til landets læger, hvis der på et tidspunkt ikke er intensivpladser og respiratorer nok til alle.