Skip to main content

Læge-skepsis er barriere for telemedicin

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

4. nov. 2011
3 min.

Regionernes it-samarbejde på sundhedsområdet, RSI, lancerede tidligere på året to strategier - en for telemedicin og en for it-støttet patientinddragelse. På en konference i København i går - 31. oktober 2011 - ville RSI følge op med handling. Herunder at finde ud af, hvilke barrierer der er.

At dømme efter flere indlæg, udgør lægerne en af disse barrierer.

De kliniske miljøer er nemlig særdeles skeptiske over for it-løsninger. Tag videokonsultationer for eksempel.

"Det er et ømt punkt. Fagfolkenes skepsis går bl.a. på, hvordan man kan stille diagnoser, når man ikke ser patienten", sagde f.eks. Torben Mogensen, vicedirektør på Hvidovre Hospital.

Skepsisen findes flere steder, men ikke mindst i psykiatrien.

"Hvordan vil reaktionen være på, at en samtale kommer ud fra en skærm?", som Torben Mogensen spurgte.

Også ambitionen om overvågning og monitorering af udskrevne patienter i deres eget hjem, risikerer at strande på fagfolks modstand.

"Den kliniske skepsis er stor. Hvis ikke de kliniske miljøer er med, så bliver det op ad bakke", sagde Torben Mogensen og anbefalede en "stille og rolig" udbredelse af projekter, der har vist, at de kan fungere.

TELEKAT-projektet i Region Nordjylland, hvor KOL-patienter monitoreres via video i deres hjem, blev nævnt flere gange som et godt eksempel.

Ressourcer, tak

Bestyrelsesmedlem i Lægeforeningen, Lars Riber, sagde, at lægerne skam gerne stiller op - men ikke uden mål og med.

"Vores udgangspunkt er patientsikkerheden. Vi prøver ikke at være forstokkede, og jo mere medindflydelse, jo mere tror vi på, at det kommer til at fungere", som han sagde.

Desuden er der det altid penible spørgsmål om penge.

"Flere har sagt, at der ikke er råd til, at det bliver dyrere. Men skal vi måle på kvalitet eller på pengepungen? De nuværende systemer er ikke gode nok, hvis vi skal have dette her op at køre", sagde han.

Han advarede om at se it som en form for spareredskab.

"Jeg tror ikke, vi kan spare penge på det. Jo, på den lange bane kan vi måske spare penge ved at se flere patienter med det samme tidsforbrug. Det tror jeg godt, vi kan".

Effektivisering

Ikke alle var enige i det. Formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S), var således opsat på, at it-løsninger - også - bærer muligheder for effektiviseringer i sig.

Vi skal hele tiden stille spørgsmålet: hvad er det, de nye muligheder erstatter?", sagde han bl.a.

"Hvad er det for en behandingsmetode, der gør det bedre for patienten, og hvad er det, vi ikke længere skal gøre? Der skal fokus på, at effektiviseringspotentialet også er en del af det", sagde han.

De to RSI-strategier indeholder en række anbefalinger inden for forskellige tidsrammer, og ifølge Bent Hansen er regionerne godt på vej.

"Vi er foran tidsplanen på visse steder. Og jeg noterer mig, at der i det nye regeringsgrundlag står, at man gerne vil være med til at tilskynde regionernes øgede brug af it og telemedicin", sagde han.