Skip to main content

Lægedækningsudvalg kan nu tage fat

Inden årets udgang skal der findes en løsning på lægemanglen i landets yderområder.

Der skal flere alment praktiserende, speciallæger og sygehuslæger til landets yderområder. Foto: Klaus Larsen
Der skal flere alment praktiserende, speciallæger og sygehuslæger til landets yderområder. Foto: Klaus Larsen

Klaus Larsen kll@dadl.dk

22. jan. 2016
2 min.

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) har nu udpeget formanden for det udvalg, der skal komme med løsningsforslag til, hvordan lægedækningen, især i landets yderområder, kan blive bedre.

Samtidig er kommissoriet for udvalget blevet offentliggjort.

Lægedækningsudvalget får den 66-årige cand. scient. pol. Martin Teilmann som formand. Han har tidligere bl.a. været direktør i Akademikernes Centralorganisation (AC) og direktør for Foreningen af Speciallæger (FAS).

Udvalget sammensættes af repræsentanter fra Danske Regioner,KL,Sundheds- og Ældreministeriet (herunder Sundhedsstyrelsen), Finansministeriet og Lægeforeningen.

Ifølge kommissoriet skal udvalget ”analysere udfordringerne og opstille mulige løsningsforslag, der kan understøtte en mere hensigtsmæssig fordeling af læger på tværs af landet”.

Konkret får udvalget følgende opgaver:

  • Analyse af fordelingen af læger på tværs af landet: Geografiske forskelle i antal læger fordelt på specialer, besatte/ubesatte hoveduddannelsesforløb, optaget på medicinstudiet på tværs af landet mv. Relevante forhold som fx lægernes alder, praksisstruktur, aktivitet, ledige og ubesatte stillinger på sygehusene mv. inddrages i analysen.

  • Anbefalinger ift. at understøtte en bedre fordeling af lægeressourcerne på tværs af landet. Internationale tendenser og eksterne analyser ift. lægebestanden kan i relevant omfang inddrages i analysen og kortlægningen. Udvalgets arbejde skal baseres på et generelt krav om omkostningseffektivitet og anbefalingerne må ikke samlet set indebære offentlige merudgifter.

Udvalget skal i løbet af 2016 aflevere en rapport til sundhedsministeren om sine anbefalinger til, hvordan der kan komme flere alment praktiserende, speciallæger og sygehuslæger i yderområderne.

”De senere år er antallet af læger steget, og det er forventningen, at der vil blive uddannet flere læger de kommende år”, siger Sophie Løhde i en pressemeddelelse.

”Men hvis lægerne ikke søger uden for de større byer og arbejder der, hvor der er brug for dem, vil vi også fremover opleve, at der mangler læger i flere af vores yderområder”.

Læs kommissoriet her (pdf)