Skip to main content

Lægedage 2011: Astrid Krag: I har nøglerolle for hurtig udredning

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

18. nov. 2011
2 min.

Forebyggelses- og sundhedsminister Astrid Krag (SF) udfordrede almen praksis, da hun ved Lægedages åbning tildelte de praktiserende læger en central rolle i regeringens planer for hurtig udredning:

"Det diagnostiske pakkeforløb i Kræftplan III og etableringen af diagnostiske centre er vigtige redskaber i den forbindelse", sagde Astrid Krag.

"Men også almen praksis har en vigtig rolle: Hurtig udredning og diagnostiske pakkeforløb handler i høj grad om arbejdet i almen praksis og om smidige overgange mellem sektorerne", sagde hun og erklærede:

"Almen praksis skal have let og ensartet adgang til at henvise til samlet videre udredning i specialiseret regi, når alarmklokkerne ringer, og den praktiserende læges egne undersøgelser ikke giver et klart svar".

Hun lovede, at regeringen ved forårets økonomiforhandlinger med regionerne vil "lægge op til at drøfte flere og målrettede initiativer, som kan bidrage til at sikre hurtig udredning".

PLO: Giv os flere læger

PLO's formand, Henrik Dibbern, pegede på behovet for et stærkt primært sundhedsvæsen - et behov, der næppe bliver mindre i lyset af de roller, Astrid Krag tiltænker almen praksis. Dibbern fremdrog dramatiske tal, som viser, at antallet af sygehuslæger på ti år er vokset med over 3700, mens der kun er kommet 64 flere praktiserende læger til.

Han opfordrede derfor til at øge uddannelseskapaciteten i almen medicin "så meget som overhovedet muligt". Det skal ske ved at favorisere specialet og gøre det mere attraktivt for de unge læger:

"I skal hjælpe til med at skabe de aftalemæssige og fysiske rammer, som får unge læger til at vælge almen praksis. De unge læger vil faktisk gerne almen praksis, de skal bare kunne tro på, at de fortsat kommer ud til gode rammer og fornuftige arbejdsvilkår, hvor tiden fortsat går med at behandle patienterne, ikke med at levere dokumentation til administrationen", sagde Henrik Dibbern.

Akutberedskab og regional ledelse

Astrid Krag havde også et lettere truende budskab med angående ledelse på akutområdet. Her har alle medlemmer af Akutudvalget - på nær PLO, som er repræsenteret via Lægeforeningen - anbefalet en entydig regional ledelse af lægevagten.

Lægerne har erklæret sig enige i den overordnede målsætning om at etablere et forpligtende samarbejde i de enkelte regioner, konstaterede ministeren. Og tilføjede så, at:

"Hvis det viser sig, at dette ikke er tilstrækkeligt til at sikre den nødvendige sammenhæng i den akutte indsats, bliver vi nødt til at genoverveje, om regionerne skal have nogle mere direkte ledelsesmæssige værktøjer".