Skip to main content

Lægedage 2012 har fokus på over- og underdiagnosticering

Kirsten Talbro Laraignou, leder af Lægedage, ktl.plo@dadl.dk

24. aug. 2012
3 min.



Der bruges mere og mere tid på at opspore, kontrollere og eventuelt behandle risikanter, der som udgangspunkt ikke er syge, men hvor der f.eks. er en afvigende blodprøve, et let forhøjet blodtryk eller en let nedsat knogletæthed, uden at de »patienter« har symptomer eller er syge. Lægedage 2012 handler i vidt omfang om grænser for behandling - øvre og nedre grænser.
Lægedage 12.-16. november.

Lægedages styregruppe har i år valgt over- og underdiagnosticering som hovedtema og som gennemgående rød tråd for dagene i Bella Center. Det er lykkedes at få forfatteren til bogen »Overdiagnosis«, professor Gilbert Welch, hentet til Lægedage fra USA for at forelæse og debattere over emnet overdiagnosticering. Det sker ved fællessessionen om torsdagen. Men allerede ved Åbningsdebatten om mandagen vil emnet overdiagnostik blive diskuteret af bl.a. Lisbeth Knudsen, chefredaktør på Berlingske Tidende, Sophie Hæstorp Andersen, sundhedsordfører (S), Poul Madsen, chefredaktør på Ekstra Bladet og Peter Gøtzsche, leder af Nordisk Cochrane Center. Journalist Clement Kjersgaard vil styre debatten.

Kernen i Lægedage udgøres imidlertid af kongressens 110 kurser med emner, der strækker sig fra kræftpakker, hjerte-kar-sygdomme og endokrinologi til undervisning i de sociale medier (apps, YouTube, Facebook, etc.), datafangst og MediBOX.

Hotte eller anderledes kurser

Viften af kurser er bred, og naturligvis er de elementære emner med i programmet, men der er også flere anderledes kurser. »Syg eller rask - er det lægen, der bestemmer?« er et kursus, der belyser sygdomsbegrebet, sat ind i et tidsperspektiv. Inden for de seneste 50 år er antallet af sygdomme i det psykiatriske diagnosesystem tredoblet, snart sagt alle menneskelige livsproblemer betragtes i dag som sygelige tilstande. Cand.psych. Svend Brinkmann underviser på denne session og giver en både psykologisk og filosofisk vinkel på emnet.

På kurset »Genteknologi - nu også i praksis« kan du opleve en live konsultation med en bekymret patient, der har fået foretaget en test. Kom og hør, hvad patienten tænker, hvilken rolle lægen kan påtage sig, og hvordan situationen kan tackles.

Hospitalspræsten Christian Busch underviser på kurset »Den senmoderne patient«. Dette kursus sætter fokus på de værdier og holdninger, der ses i dagens samfund, og hvad dette betyder for den måde, mennesker klarer belastninger på. Hvorfor vil nogen patienter ikke være til besvær, mens andre ikke bekymrer sig herom?

Læs om alle kurserne i det netop udsendte katalog eller på hjemmesiden laegedage.dk.

Netværk og underholdning

Lægedage er jo ikke kun kurser, men handler også om interessante debatter, bred erfaringsudveksling og staldtips. Den sociale del udgør en vigtig del af Lægedage, det er her, netværk kan skabes og styrkes. Hver dag vil der være masser af muligheder.

Allerede kl. 8 er der kaffe og te til de morgenfriske, hvor du kan få en snak med sidemanden ved et cafébord eller aftale et hurtigt »før kursustart-møde« med din gamle studiekammerat.

Ugens fire første aftener er der musik, vin og vand. Mandag er der buffet kl. 18, onsdag efter endt kursusdag er der vin og en sandwich og herefter en film i auditoriet (»Kærlighedens Slør«), og torsdag er der torsdagsbar.

Tilmelding

Lægedagekataloget er blevet sendt ud til alle praktiserende læger og FYAM'ere og kan også ses på Lægedages hjemmeside. Læs om årets kurser, og tøv ikke med at tilmelde dig. Mange kurser er åbne kurser, men ca. en tredjedel kræver specifik tilmelding efter »først til mølle«-princippet.

Tilmelding foretages på Lægedages hjemmeside laegedage.dk. Det er også muligt at sende/faxe den tilmeldingsblanket, der sendes ud med Lægedagekataloget. Eventuelle spørgsmål kan rettes til Lægedages sekretariat på tlf. 35 44 84 70.