Skal praktiserende læger lave mere af det samme, eller kan man forudse, hvordan lægers arbejdsdag bliver ændret? Det blev diskuteret på et kursus i dag på Lægedage, og her er buddet fra kursusleder Lars Gehlert Johansen, praktiserende læge og tidligere formand for DSAM.
Hvad skal praktiserende læger lave i fremtiden?
»Hvis ikke der kommer flere praktiserende læger de kommende år, skal vi i stigende grad bruge hjælpepersonale som sygeplejersker og et godt forhold til lokalsamfundet og have verdens bedste samarbejde med kommuner. Vi er nødt til at dele arbejde med andre«.
Skal de praktiserende læger behandle mere selv i stedet for at henvise til sygehusene?
»Ja, det mener jeg. Det skal ikke ses som et yderligere tryk på almen praksis, men et tilbud fra de praktiserende læger til at løse en opgave med at få færre indlagt. Også så sygehusene ser sig selv som hjælpere til almen praksis og ikke omvendt. Men vi skal ikke være lokale ambulatorielæger ... men være det kontinuerlige tilbud til patienterne. Det betyder også, at vi skal skubbe mere arbejde over på vores personale og kommuner«.
Skal praktiserende læger dokumentere mere eller mindre i fremtiden?
»Ja, for helt ærligt, dokumenterer vi noget? I hvert fald ikke ret meget. Vi skal dokumentere mere for at hjælpe os selv og vores patienter«.
Vil praktiserende læger blive offentligt ansat ligesom sygehuslæger?
»Nej, for det er et skræmmebillede. I Sverige er det ændret, og der er ikke gode erfaringer. Danmark har ikke råd til ændre fundamentalt på den måde, vi er organiseret på, hvor vi behandler mange på kort tid og for få penge«.