Skip to main content

Lægedage holder 25 års jubilæum

Lægedage 9. - 13. november i Bella Center med fokus på, hvor almen praksis er på vej hen

Jytte Rothmann Johansen, uddannelseskonsulent og praktiserende læge jyttejohansen@dadlnet.dk
Kirsten Talbro Laraignou, leder af Lægedage ktl.plo@dadl.dk

17. aug. 2015
4 min.

Hvad kan og vil almen praksis? Et dobbeltspørgsmål, som vi på årets Lægedage sætter fokus på.

Med de sidste års turbulens i praksissektoren er det mere end relevant at stille dette spørgsmål. Som praktiserende læger kan vi meget, og vi vil meget. Samtidig vokser forventningerne til os. Men hvad med vilkårene for, at vi kan leve op til dem?

For de praktiserende læger handler det om at sikre patienten kvalitet og nærhed. Vi må ikke tabe de svageste patientgrupper, og vi skal bruge kræfterne rigtigt i det væld af opgaver, som tiltænkes vores sektor, og som stille og roligt siver ind i praksis.

Det lyder enkelt. Men kompleksiteten i samfundet generelt, teknologiudviklingen, de mange muligheder for undersøgelser og behandlinger, sammenholdt med de stadig mere begrænsede ressourcer kan skygge for overblikket og de rigtige prioriteringer.

Lægedage 2015 er samlet set et forsøg på at give et overblik - via et væld af kurser, debatter og netværkssamtaler.

Og i år fejrer vi 25 års jubilæum. Alle sejl er sat til, og vi lover jer – det bliver ikke kedeligt.

127 kurser afholdes i løbet af ugen, og på Lægetorvet er indrettet 13 færdighedsværksteder, som frit kan besøges. Dertil kommer masser af netværkstilbud ugen igennem med forskellige debatter, kunstneriske indslag og også snacks, vin og musik.

Årets hovedtema: Almen praksis - hvor er vi på vej hen?

Hvordan skal almen praksis se ud? Hvilke trends og tendenser tegner sig? Og hvilke rammer og muligheder har vi? Hvad skal masterplanen være? Lægedage 2015 gør status og fokuserer på de vigtigste udfordringer og temaer i et syvårigt strategisk perspektiv. Lægedage 2015 vil følge tre spor: 1) Kerneopgaver i almen praksis, herunder folkesundhedsudviklingen de næste 7 år, 2) Lægedækning, rekruttering og praksisstruktur og 3) Forskningen, som i medicin og sundhedsteknologier går meget stærkt.

De sidste års stormvejr i almen praksis har haft den positive sidegevinst, at almen praksis har udviklet en større samlet bevidsthed omkring egen rolle, kerneopgaver og værdier. Det er nu, der skal debatteres og peges på løsningsmuligheder, vel at mærke med almen praksis som udfarende kraft.

Åbning og debatmøde

Landets nye sundhedsminister, Sophie Løhde, er inviteret til at holde åbningstalen og også til at deltage i årets åbningsdebat om almen praksis.

I anledning af jubilæet vil de to almenmedicinere, som for 25 år siden var formænd for hhv. PLO, Poul Schiøler, og for DSAM, Frede Olesen, medvirke. De var foregangsmænd for den fælles efteruddannelseskongres, som dengang blev søsat. Det første arrangement talte omkring 450 deltagere - nu nærmer antallet sig stærkt de 3.000.

Årets åbningsdebat styres af journalist og studievært Martin Krasnik. Hvad skal masterplanen være for primærsektoren – og hvorfor er der ikke lavet en sådan?

Sundhedssektoren er under pres, og almen praksis er udfordret. Der er tiltagende ressourceknaphed, en voksende ældrebefolkning, et voksende diagnose- og behandlingspres, nedlæggelse af sengepladser i og mangel på praktiserende læger i udkantsområder og faldende søgning til specialet.

En række nøglepersoner i og uden for sundhedsvæsnet vil debattere emnet, herunder sundhedsministeren, 2 sundhedsordførere, Jacob Kjellberg, professor, KORA, Bent Hansen, formand for Danske Regioner, Thomas Adelskov, formand for KL's social- og sundhedsudvalg, Leif Vestergård, direktør, Kræftens Bekæmpelse og Kurt Jacobsen, professor, dr.phil., CBS. Formændene for PLO og DSAM vil også være involveret og vil afrunde debatten.

Invitation til 300 unge KBU'ere og introlæger

Set i lyset af det klare behov, der er for flere læger til almen praksis, inviterer Lægedage 300 KBU’ere og introlæger gratis med på årets Lægedage. De kan vælge at deltage onsdag eller torsdag, og de, som bor i en afstand af mere end 100 km fra Bella Center, tilbydes endvidere en gratis overnatning. De 300 gratispladser tildeles efter 'først-til-mølle'-princippet.

Onsdag og torsdag vil Lægedage arrangere særlige tiltag for denne gruppe. På Lægetorvet vil formændene for PLO og DSAM kunne træffes i frokostpausen og besvare spørgsmål, og andre læger med gode erfaringer fra yderområderne, fx to unge læger i Brønderslev, vil også på Lægetorvet bidrage med information om lægelivet uden for 'lands lov og ret'. Der vil endvidere være særlige frokostborde, hvor KBU’ere og introlæger kan møde styregruppe- og bestyrelsesmedlemmer samt andre erfarne læger, som de kan udveksle tanker, ønsker og idéer med.

Kurser på Lægedage 2015

Lægedage byder på kurser inden for et væld af emner: Hardcore faglige kurser, "hands-on" kurser, IT-kurser, organisationskurser, kommunikationskurser og en del debatmøder relateret til årets hovedtema, hvoraf i flæng kan nævnes:

• "En praktiserende læge til alle danskere"

• Almen praksis 2022. Hvad skal vi lave, og hvordan skal vi arbejde?

• Opgaveporteføljen i almen praksis 2015-2022

• Praksisorganisationsformer. Hvor er vi på vej hen?

• Den demografiske udvikling og multisygdom - hvad betyder det for arbejdet i almen praksis?

Læs om alle kurserne i det netop udsendte katalog eller på hjemmesiden PLO-E.dk

Netværk, underholdning og dagsavis

Lægedage er ikke kun kurser, men der hvor du møder nye kolleger, og hvor netværk skabes og styrkes. Hver dag er der masser af muligheder. Kaffe om morgenen kl. 8, livligt frokostmiljø, vinhygge efter endt kursusdag kl. 17, og hver aften sin event, afsluttende med den traditionelle torsdagsbar. Ugeskriftet udkommer hver dag med en Lægedageavis, som fortæller om kurser og særlige tiltag dag for dag.