Skip to main content

LÆGEDAGE - ”Man kan se type 2-diabetes som et stykke evolutionshistorie”

Årets modtager af Mahlerprisen praktiserende læge i København Thomas Drivsholm har brugt store dele af karrieren på type 2-diabetes. En sygdom, han kalder en ”modelsygdom for vores speciale”.

Thomas Drivsholm er årets modtager af Mahler-prisen
Thomas Drivsholm er årets modtager af Mahler-prisen

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

13. nov. 2013
3 min.

”Jeg husker det tydeligt. Fredag den 6. september lå der en rudekuvert fra PLO. Jeg tænkte, hmm, endnu en regning. Men brevpapiret var med både PLO- og DSAM-logo og ret hurtigt kunne jeg se, hvad det handlede om,” siger Thomas Drivsholm – årets modtager af den prestigefyldte Mahlerpris for sin ihærdige og årelange indsats i kampen mod type2-diabetes.

”Det var en kæmpe, dejlig, positiv overraskelse. Jeg blev oprigtigt glad. Og stolt over, at en bred gruppe af kolleger har øje for, at man har lavet et stort stykke arbejde for faget”, siger han.

Thomas Drivsholm er dog ingen ukendt skikkelse i praktiserende lægekredse, da han de seneste ti år har undervist utallige kolleger i folkesygdommen. Ligesom han har været formand for den kliniske vejledning i type-2-diabetes fra Dansk Selskab for Almen Medicin.

Han er også eneste almen mediciner omkranset af otte endokrinologer, når Sundhedsstyrelsen indkalder Diabetesstyregruppen – til trods for at almen praksis ser 85 procent af alle patienter med type 2-diabetes.

I dag arbejder Thomas Drivsholm både i sin klinik i København, som lektor og som lægefaglig konsulent i DSAMs sekretariat. Og han elsker den kombination: Den virkelige verden og kontakten til patienterne i fin forening med forskning, undervisning og kvalitetsudvikling.

Det er en sygdom, der qua vores livsstil er kommet væltende ind fra sidelinjen på grund af det gode liv, vi lever, og som alle i hele verden har tilstræbt i årtusinder.

Når Thomas Drivsholm underviser, viser han altid samme slide: En tegning med abens udvikling fra kravlende til det stærke menneskets opretgående positur for at ende som en overvægtig svedende mand bag en computerskærm. Den mand, der er i højrisiko for type 2-diabetes. En omsiggribende livsstilsygdom, der alligevel først fik sin sygdomsklassifikation i 1980.

”Man kan se type 2-diabetes som et stykke evolutionshistorie. Over for lægen sidder det enkelte individ, som vi skal håndtere bedst muligt. Samtidig er den et symptom på vores livsstil og samfundsindretning. Sygdommen favner ufatteligt bredt, og matcher derfor det at være generalist rigtig godt. Man beskæftiger sig med alle sider af faget almen medicin ved at se på type 2-diabetes. Derfor er det i mine øjne en god modelsygdom for vores speciale,” siger Thomas Drivsholm, som de sidste 15 år professionelt har brugt mange af de vågne timer på diabetes.

I denne periode er diagnosekriterierne ændret flere gange, fordi videnskaben har vist, at tidlig intervention kan forhindre eller udskyde sygdomsudbrud og forebygge komplikationer:

”Da jeg startede blev diagnosen stillet sent i forløbet, og folk var entydigt syge. Flertallet af de patienter, som får diagnosen i dag har ingen symptomer, så området er også godt til at illustrere, hvordan grænsefladerne mellem sygdom og ophobning af risikofaktorer har flyttet sig over tid. Den tidlige behandlingsindsats i dag forebygger komplikationer,” siger Thomas Drivsholm, der i sin ph.d. på 40-årige kunne påvise, hvilke patienter, der tyve år senere ville udvikle type 2-diabetes.

”Det er en sygdom, der qua vores livsstil er kommet væltende ind fra sidelinjen på grund af det gode liv, vi lever, og som alle i hele verden har tilstræbt i årtusinder. Nu har vi opnået det gode liv, og så viser det sig, at vi ikke kan tåle det. Sygdommen fascinerer mig, da den rummer de helt store linjer i samfundsudviklingen, samtidigt med at du i dagligdagen sidder over for den enkelte patient og helt konkret skal hjælpe denne, så godt du kan,” siger Thomas Drivsholm.

Mahlerprisen er opkaldt efter danskeren Halfdan Mahler, som var generaldirektør for WHO i 1973-1989.