Sundhedsministeren har sendt et lovforslag i høring, som indeholder en række ændringer i sundhedsloven. Loven skal gennemføre elementer af den tillidspakke, som sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) præsenterede i januar 2018, der skulle skabe genskabe den tillid mellem læger og tilsynssystem, som led et knæk i forbindelse med Svendborg-sagen. (se boks)
Men der mangler et meget væsentligt element fra tillidspakken, nemlig et ankenævn, hvor læger kan anke en afgørelse fra tilsynet. Det siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.
”Det er skuffende, at der intet sted står noget om etableringen af det ankenævn, som ellers er Punkt 1 i den tillidspakke, som sundhedsministeren lancerede for mere end et år siden. Det handler om at styrke retssikkerheden for os, der arbejder i sundhedsvæsenet, og nu må jeg så konstatere, at det ankenævn i tilsynsager, som vi fra lægeside i den grad har efterlyst, ikke er med i regeringens lovpakke”, siger han og fortsætter:
”Ministerens mål med den såkaldte tillidspakke var at genskabe lægers tillid til tilsynet, men det her risikerer at få den modsatte effekt. Tiden går, og vi nærmer os et folketingsvalg. Derfor vil jeg opfordre ministeren til hurtigst muligt at komme på banen med et lovforslag om et ankenævn”, siger han.
Ikke i mål
Samlet set er lovforslaget kun et lille skridt i den rigtige retning, mener han:
”Vi er ikke i mål med dette forslag. Udover ankenævnet, som ikke er nævnt, savner jeg, at evalueringen af strammerpakken, som blev vedtaget ved lov i 2015, bliver gennemført. Evalueringen skal se på, om den lov har været gavnlig for patientsikkerheden, og om den har givet mulighed for læring i sundhedsvæsenet”.
Han fortsætter:
”Det kommer til at tage tid at genoprette den tillid, der blev tabt på gulvet i de forgangne år. Og det kræver, at de afgørelser, som STPS træffer, bliver mere retfærdige og rimelige. Og det ændrer dette lovforslag ikke grundlæggende ved det. Også derfor skal vi have den evaluering af strammerpakken, fordi den forpligter STPS til at agere på en bestemt måde”.
Det er skuffende, at der intet sted står noget om etableringen af det ankenævn, som ellers er Punkt 1 i den tillidspakke, som sundhedsministeren lancerede for mere end et år siden Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen
Mere læring
På nogle områder er der mere rosende ord fra lægeformanden om lovforslaget. Det lægger for eksempel op til mere læring. Der skal således oprettes et Fagligt Forum for Patientsikkerhed, som skal give faglig sparring til Styrelsen for Patientsikkerhed om læring.
Et særligt udvalg, Det Rådgivende Udvalg for Tilsyn, skal sikre, at der udmøntes læring af tilsyn med sundhedspersoner eller behandlingssteder. Det skal blandt andet rådgive og vejlede Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS) om nuværende fremgangsmåder eller forslag til fremtidige ændringer af tilsyn.
Endelig lægger lovforslaget op til, at alle personer, der indgår i en indberetning af en utilsigtet hændelse, bliver beskyttet imod straf eller disciplinære undersøgelser. Det er en udvidelse af gældende lovgivning, der kun yder den lovmæssige beskyttelse til den person, der indberetter hændelsen.
Det er gode takter, mener Andreas Rudkjøbing.
”Et fagligt forum til sparring om læringsaktiviteter er er et godt tiltag, og vi foreslår, at Lægeforeningen sidder med i det som direkte deltager.
Det Rådgivende udvalg for Tilsyn lyder udmærket. Men en forudsætning for at det skal hjælpe læringen er, at der kommer åbenhed. Vi har brug for en mere offensiv STPS, som går i dialog med os, som arbejder i sundhedsvæsenet, så de drøftelser, der foregår om sagerne og læringen af dem kommer ud i det åbne, så de kan bruges i den kliniske hverdag”.
Instrukser bliver et lovkrav
Skal, skal ikke måle blodsukker på akutte patienter? Spørgsmålet blev aktuelt efter Svendborgsagen, hvor målingen ikke blev foretaget. En konsekvens har været, at FAM på OUH efterfølgende har fået instruks om, at alle akutte patienter nu får målt blodsukker.
Nu skal instrukser være et lovkrav og indføjes i sundhedsloven. Sådan lyder et andet forslag fra sundhedsministeriet.
”Det (instrukser, red.) er et vigtigt element til sikring af, at personalet har præcist kendskab til, hvordan de skal agere med hensyn til centrale opgaveområder”, står der i lovforslaget.
Hvad en instruks nærmere skal indeholde, skal Styrelsen for Patientsikkerhed formulere senere i en bekendtgørelse. Men tanken er, at der på de ”enkelte behandlingssteder findes faglige instrukser for kliniske procedurer i forhold til de sundhedsfaglige opgaver, der håndteres på det enkelte behandlingssted”. I instruksen skal der også stå, hvordan ansvarsfordelingen er.
Også her er Andreas Rudkjøbing positiv.
”Det er et vigtigt skridt, at instruksen bliver et lovkrav, og der kommer bestemmelser om, på hvilke områder der skal være instrukser. I forbindelse med Svendborgsagen så vi netop, at der var rod og uklarheder omkring dette. Det fremgår også, at instrukserne skal være tilgængelige, og at det er ledelsens pligt at sørge for, at medarbejderne kender dem”.
Opdatering: Sundhedsministeriet oplyser, at ankenævnet kommer i et andet lovforslag. Hvornår det kommer, kan ministeriet ikke oplyse.
Fakta