Lægeforeningen lancerer nu sin nye politik ”Lighed i sundhed - læger kan gøre en forskel”, skriver foreningen på sin hjemmeside.
Her fremhæver Lægeforeningen en række eksempler på, hvordan læger kan tilpasse undersøgelser og behandling for socialt dårligt stillede patienter.
”En gruppe borgere med ingen eller kort uddannelse, lav løn og sociale problemer dør stadig alt for tidligt. De falder ofte ud af planlagte behandlingsforløb og får i det hele taget ikke det samme ud af deres møde med sundhedsvæsenet, som patienter med flere ressourcer. Det er vigtigt for læger at bidrage til at mindske den stigende ulighed i sundhed”, siger Andreas Rudkjøbing, formand i Lægeforeningen.
Lægeforeningen foreslår blandt andet, at der indføres åbne ambulatorier, hvor patienter kan møde op, når de oplever et behov for at tale med lægen uden at have en aftale.
”Systemet på ambulatorier og afdelinger er indrettet, så tiden til hver patient er nøje afmålt efter velfungerende patienten med kun én diagnose. Patienter med svage ressourcer har ofte behov for at blive undersøgt og behandlet for flere symptomer og sygdomme, og det kan også være svært for dem at få bestilt tid og overholde aftalen. Derfor er der brug for, at læger med ledelsesansvar tager initiativ til at oprette fleksible tilbud, som er i stand til at rumme de socialt udsatte patienter”, siger Andreas Rudkjøbing.
Andreas Rudkjøbing peger også på, at patienters familiemæssige status, uddannelse og sociale forhold spiller en vigtig rolle, når lægen skal vurdere, om en patient har brug for støtte eller en særlig indsats.