Skip to main content

Lægeforeningen: Eksplosion i antallet af læger får ikke nødvendigvis has på lægemangel

Sundhedsstyrelsen er i dag kommet med en prognose, der viser, at Danmark får mange flere læger de kommende år. Men dermed er problemet med lægemangel ikke nødvendigvis løst, advarer Lægeforeningen.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox. (Foto: colourbox.com)

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

14. mar. 2016
3 min.

Mange flere unge er kommet ind på medicinstudierne på de nu fire lægeskoler. Flere udenlandsk uddannede læger er kommet til. Lægerne er også begyndt at komme hurtigere gennem speciallægeuddannelsen. Og endelig stiger pensionsalderen, også for læger.

Alt sammen bidrager til, at Danmark i år 2040 vil have ca. 59 pct. flere læger end nu, melder Sundhedsstyrelsen i en ny lægeprognose. Hvad angår speciallæger, vil stigningen være på ca. 49 pct., fremgår det.

Faktaboks

Fakta

Sundheds- og Ældreminister Sophie Løhde (V) er positiv.

”Det er helt afgørende for et velfungerende sundhedsvæsen, at der er det rette sundhedspersonale til at tage sig af danskernes sygdomme og velbefindende. Derfor er det betryggende, at prognoserne viser, at der sker en markant stigning i antallet af læger, og at det tilsyneladende vil stige endnu mere end tidligere forventet”, siger hun til b.dk.

Prognosen er da også blevet modtaget med noget, der ligner begejstring i medierne. ”Masser af læger til syge danskere”, er f.eks. overskriften hos b.dk.

Hos dr.dk. lyder det: ”Sundhedsstyrelsen afblæser truende lægemangel”, og bl.a. jyllands-posten refererer et ritzau-telegram med rubrikken: ”Ny prognose afblæser truende lægemangel”.

Men stop en halv, siger Lægeforeningen i en kommentar på læger.dk.

Flere læger og speciallæger er ikke ensbetydende med, at begrebet lægemangel vil ophøre med at eksistere.

”Der er usikkerhed forbundet med denne type beregninger, og under alle omstændigheder det vigtigt at slå fast, at flere læger i sig selv ikke nødvendigvis vil løse alle problemer. Der er i dag stor forskel på efterspørgslen efter speciallæger fra speciale til speciale. Det gælder også fra landsdel til landsdel. Det vil stadig være en stor udfordring”, siger Mads Skipper, formand for Lægeforeningens udvalg for Uddannelse og Forskning.

Som Lægeforeningens formand Andreas Rudkjøbing påpeger i b.dk. er der f.eks. p.t. mangel på neurologer og geriatere. Der forventes også fortsat mangel på praktiserende læger, efterhånden som befolkningens gennemsnitsalder stiger, og der kommer flere kroniske patienter.

Mads Skipper peger desuden på, at det stigende antal læger faktisk kan skabe problemer. De mange nye læger skal jo uddannes, og det vil sætte et i forvejen presset sundhedsvæsen under yderligere pres.

”Det vil i en årrække trække på de erfarne lægers tid og sundhedsvæsenets ressourcer, at der skal uddannes flere speciallæger. Det bør lægges ind i planlægningen allerede nu”, siger Mads Skipper.