Skip to main content

Lægeforeningen: Flyt opgaver fra sygehuse til speciallægepraksis

Lægeforeningen foreslår, at praktiserende speciallæger overtager opgaver fra sygehusene på en række områder. Det kan give bedre kvalitet i behandlingen og kortere transporttid for patienterne.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

7. okt. 2016
2 min.

Opgaver inden for f. eks. behandling af gynækologiske eller ortopædkirurgiske lidelser, øjen- eller øresygdomme og sygdom hos børn behøver ikke ligge på hospitalerne, mener Lægeforeningen. Mange af dem kan passende udføres hos de privatpraktiserende speciallæger, som både er effektive - og dermed billige - og af god kvalitet. Speciallægepraksis er oven i købet ofte placeret tættere på patienterne, efterhånden som hospitalene bliver mere og mere centraliserede.

”Et stort antal behandlinger og indgreb, som f. eks. ikke kræver indlæggelse, kan med fordel foretages hos praktiserende speciallæger. Det giver sammenhæng og tryghed i forløbet, at det er den praktiserende speciallæge, som både undersøger, behandler og følger op bagefter”, siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen i en pressemeddelelse.

Men fjernes opgaver fra hospitalslægerne, får de mindre at lave - og ansatte med for få opgaver risikerer som bekendt at blive afskediget.

Det problem har formand for Foreningen af Praktiserende Speciallæger, Carl Johan Erichsen, en løsning på. Lægerne følger med opgaverne, lyder det.

”Mange af de opgaver, som løses på sygehusene, kan løses i speciallægepraksisserne til meget lavere omkostninger. Man kan derfor lægge opgaver ud og oveni købet lade speciallæger følge med, fordi der ikke længere er behov for dem på sygehusene. Dermed bevarer man midler til de højt specialiserede opgaver,” siger Carl Johan Erichsen til Altinget.Lægeforeningens udmelding om opgaveflytning fra sygehus til speciallægepraksis er led i et bredere indspark til regeringens udvalgsarbejde om det nære sundhedsvæsen. Det samlede udspil fra Lægeforeningen ventes inden for kort tid.

Det er dog et problem, at dækningen med praktiserende speciallæger er meget ulige rundt omkring i landet. Der er langt flere i og omkring de store byer end i randområderne. Det problem bør regionerne løse, mener Lægeforeningen.

”Vi ser også her en ulige fordeling af lægerne, som stiller befolkningen uden for de store byer ringere andre end andre. Derfor opfordrer vi regionerne til, at de i deres planlægning af, hvem der skal have tilladelse til at oprette speciallægepraksis, har fokus på at sikre bedre geografisk spredning af speciallægepraksis”, siger Andreas Rudkjøbing i pressemeddelelsen.