Skip to main content

Lægeforeningen: Ikke behov for flere uddannelsespladser til læger

Man kan studere til læge fire steder i Danmark i dag, og Region Sjælland har planer om endnu en lægeuddannelse. Nu vil Esbjerg også have en. Fint projekt, siger Lægeforeningen, men advarer mod flere studiepladser.

SDU på en sommerdag. Står det til universitetet selv og Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, får SDU snart en satellit i den vestjyske by, som er landets femtestørste. Foto: SDU.
SDU på en sommerdag. Står det til universitetet selv og Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, får SDU snart en satellit i den vestjyske by, som er landets femtestørste. Foto: SDU.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

4. dec. 2017
3 min.

”Det er et flot projekt som SDU og Sydvestjysk Sygehus i fællesskab har skitseret. Det vil kunne skabe gode studiemæssige rammer og en smidig overgang mellem studieliv og de første år som færdiguddannet læge".

Sådan siger Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, til dagens nyhed om, at Syddansk Universitet (SDU) i Odense og Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg har lagt en plan for endnu en kandidatuddannelse i Region Syddanmark placeret i Esbjerg.

Ligesom i sin tid, da medicinuddannelse blev oprettet i Aalborg, er det lægemangel, som er den drivende faktor. Ideen er, at det er lettere at lokke læger til at slå sig ned i nærheden af deres uddannelsessted. I Aalborg har resultatet været, at 15 ud af 21 medicinske kandidater er blevet i landsdelen efter endt uddannelse, som SDU og Sydvestjysk Sygehus skriver i en pressemeddelelse.

Det syddanske projekt går ud på at øge optaget på SDU i Odense med 30-50 om året og lade samme antal studerende tage studiets kandidatdel i Esbjerg. Altså en SDU-satellit hvad angår de sidste tre år.

Det øgede optag huer imidlertid ikke Lægeforeningen. For er sundhedsvæsenet overhovedet parat til at opsuge så mange nye kandidater?

"Vi skal ikke uddanne flere læger fra universiteterne, end vi allerede gør, så længe vi ikke har vished for, at der er kapacitet til at videreuddanne dem til speciallæger. De 50 studiepladser, som SDU skal bruge for sammen med Sydvestjysk Sygehus at realisere projektet, må derfor findes inden for den samlede normering af studiepladser på medicinstudiet i Danmark”, siger Andreas Rudkjøbing, Lægeforeningens formand.

Politisk opbakning

Parterne bag projektet har sikret sig politisk opbakning fra egen region.

"Det er en rigtig interessant tanke, at vi i stedet for at bruge en masse ressourcer på at få læger til at flytte til Vestjylland, vender det hele på hovedet og flytter lægeuddannelsen til Vestjylland. Vi har en stor udfordring med at få læger til landsdelen, så hvis dette tiltag kan få lægerne til at slå sig ned i området, så hilser jeg det meget velkomment. Samtidig vil jeg også gerne rose Sydvestjysk Sygehus og SDU for sammen at have tænkt disse tanker. Landets fire største byer har en medicinuddannelse, så det vil være naturligt, at en udvidelse sker i Esbjerg, som er landets femtestørste by", siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V) i pressemeddelelsen.

Planen - herunder det øgede optag - forudsætter dog også ministeriel opbakning.

Det samme gør lignende planer, som Region Sjælland arbejder med.

Her vedtog regionsrådet en ny lægeuddannelse i september som led i budgetforliget. Også her er der tale om en kandidatuddannelse som satellit - denne gang fra Københavns Universitet. Meningen er, at kandidaterne får en del af deres uddannelse især i Køge.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er som udgangspunkt forsigtigt positiv over for begge planer.

"Regeringen er optaget af at sikre en god lægedækning i hele Danmark, og derfor er der taget en række initiativer omkring lægers uddannelse og praktik. Jeg synes, at både Region Syddanmarks forslag om medicinuddannelse i Esbjerg og Region Sjællands forslag om medicinuddannelser i Køge er spændende forslag, der kan sikre en bred geografisk uddannelsesdækning", siger ministeren til Ritzau.

Læs også: Skal også Region Sjælland have en lægeuddannelse?