Skip to main content

Lægeforeningen indbyder Dansk Medicinsk Selskab til et udvidet samarbejde

31. okt. 2005
3 min.

Journalist Christian Andersen, ca@dadl.dk

I dag er der ikke et formelt kontaktorgan mellem Lægeforeningen og de videnskabelige selskaber, endsige Dansk Medicinsk Selskab.

Det vil Lægeforeningen imidlertid arbejde på at få etableret.

Sådan lyder er en af konklusionerne fra rapporten »Fremtidens lægeforening som standsforening for alle læger« udarbejdet af en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra Yngre Læger, P.L.O., FAS og DADL.

For det første vil et øget, formaliseret samarbejde med de videnskabelige selskaber give foreningen mere lægefaglig pondus indadtil såvel som udadtil, og for det andet vil udvidet samarbejde minimere risikoen for, at forening og selskab kommer med forskellige udmeldinger til skade for standens omdømme, anfører rapporten.

Om fordelen ved at tale med én stemme skriver arbejdsgruppen:

»Set fra et samfundsperspektiv er det uden tvivl forvirrende, at læger ikke altid taler med samme tunge. Standens omdømme i befolkningen vil givet kunne forbedres, hvis der også i vanskelige prioriteringsspørgsmål var relativt ens udmeldinger fra de videnskabelige miljøer og fra Lægeforeningen.«

Ifølge rapporten bør Lægeforeningen intensivere samarbejdet med de videnskabelige selskaber ved

  • At det praktiske samarbejde udbygges med sekretariat, hjemmeside, it, etc.
  • At det sættes i system, hvordan videnskabelige selskaber inddrages i høringsprocedurer
  • At videnskabelige selskaber i relevante sammenhænge deltager i udvalgsarbejde sammen med Lægeforeningens repræsentanter
  • At de videnskabelige selskaber tilbydes medlemskab af foreningen med ret til at deltage i fx Lægemødet.
  • At Lægeforeningen overvejer muligheden for at tage initiativer til udvikling af konsensus vedrørende faglige spørgsmål.
  • At Lægeforeningen søger etableret et fælles forum for de større specialeselskaber.

Formanden for Dansk Medicinsk Selskab Jens Christian Djurhuus er åben over for mere dialog, men understreger, at han hylder pluralismen. Han ser snarere en styrke end en svaghed i, at der findes to autonome og ligebyrdige grupperinger af læger.

»Vi finder, at det er en ganske glimrende ordning med de videnskabelige selskaber og deres koordinerende organ Dansk Medicinsk Selskab på den ene side og Lægeforeningen, som vi kan og bør samarbejde med, på den anden side. Selvfølgelig kan der i visse sammenhænge være behov for, at man taler med én stemme. Men pluralisme er meget værdifuldt«, udtaler Jens Christian Djurhuus.

Han påpeger, at de videnskabelige selskaber kan have en væsensforskellig og uforenelig identitet fra Lægeforeningen, fordi der i selskaberne kan være medlemmer, som ikke er læger.

Arbejdet med høringsforslag til Sundhedsloven og strukturreformen, hvor Dansk Medicinsk Selskab og Lægeforeningen hver især afleverede deres bud over for indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen bekræfter kun Jens Christian Djurhuus i, at de to autonome foreninger kan leve godt hver for sig.

»Da vi hver især svarede på Sundhedsloven og strukturreformen, var der i virkeligheden en temmelig stor overensstemmelse på vore kommentarer og betænkeligheder«, udtaler Jens Christian Djurhuus.

Han kan imidlertid godt se, at det kunne være problematisk, hvis der fx i forbindelse med sundhedsloven kom to meget divergerende svar fra henholdsvis DADL og DMS.

Jens Christian Djurhuus slår fast, at han håber på, at dialogen mellem Dansk Medicinsk Selskab og Lægeforeningen udbygges – vel at mærke uden at Dansk Medicinsk Selskab mister identitet og autonomi.