Skip to main content

Lægeforeningen: Lange lister over læger gavner ikke patientsikkerheden

Sundhedsminister Nick Hækkerups efterlysning af mere offentlighed om dårlige læger modtages med kulde i Lægeforeningen, som i stedet efterlyser flere midler til Sundhedsstyrelsens tilsynsvirksomhed.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

30. okt. 2014
2 min.

Vil sundhedsminister Nick Hækkerup (S) virkelig gøre noget godt for patientsikkerheden, så burde han lægge sig i selen for at bevilge tilstrækkelige midler til Sundhedsstyrelsens tilsyn.

Det mener Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen, som reaktion på sundhedsministerens udmelding i Fyens Stiftstidende i dag om, at der bør være mere offentlighed om dårlige læger.

”Jeg har det helt klare synspunkt, at der skal være åbenhed om de læger, der ikke gør deres arbejde godt nok. Som patient skal man kunne se lægerne efter i sømmene, før man tager plads i venteværelset”, siger Nick Hækkerup bl.a.

Mere’gabestok’ gør det ikke, mener Mads Koch Hansen.

”På det politiske niveau er der helt urealistisk høje forventninger til, hvad man får ud af at offentliggøre lange lister over læger, der har begået fejl”, siger han.

” Alle er enige om, at patientsikkerheden skal være i top. Hvis man gerne vil gøre noget godt for patientsikkerheden så må man kigge på noget, der virker. Jeg kan ikke lade være med at tænke på sammenhængen mellem, at politikerne har rundbarberet Sundhedsstyrelsen, som er landets tilsynsvirksomhed, og sådanne sager. Hvis man vil have et godt tilsyn, så må man betale det, der koster”, siger han.

Mads Koch Hansen er desuden fortørnet over, at ingen tilsyneladende tænker på lægernes retsbeskyttelse.

”Jeg undrer mig over, at der ikke er en eneste alarmklokke, der ringer. Der er også noget, der hedder retssikkerhed for de mennesker, der yder en indsats for sundhedsvæsenet hver dag. Det er naivt at tro, at der ikke sker fejl. Men løsningen er altså ikke at lave lange lister”.

Men patienterne har vel ret til at vide, om deres læger er dygtige nok?

” For at arbejde som læge skal man have en autorisation, og den skal man kun have, hvis man følger reglerne. Læger, der ikke fungerer, skal identificeres, og det skal der tages hånd om. Hvis de er til fare for patienterne så er det helt andre midler end gabestok, der skal til. Det kan være at indskrænke autorisationen eller virksomhedsområdet. Det har man et system til. Hvis politikerne vil have skærpet tilsynsmulighederne, bør de være helt anderledes rundhåndede, når der bevilges til Sundhedsstyrelsen, end de er i øjeblikket”.