Skip to main content

Lægeforeningen: OK til forsøg med nyt patientregister

Der er opbakning fra Lægeforeningen til et pilotprojekt med deling af data om lægeaftaler for patienter med komplekse sygdomsforløb. Men det juridiske grundlag skal sikres.

Patienter med komplekse forløb kan hjælpes af et nyt register over deres aftaler, mener Lægeforeningen.
Patienter med komplekse forløb kan hjælpes af et nyt register over deres aftaler, mener Lægeforeningen.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

20. jul. 2017
2 min.

Såvel Lægeforeningen som Yngre Læger, FAS og PLO bakker i et fælles høringssvar op om et nyt register over sundhedsdata – Nationalt Patientindeks eller NPI - som bl.a. Berlingske Tidende omtaler i dag.

NPI var oprindeligt tænkt som en slags supplement til Sundhedsjournalen. Projektet blev opgivet i den tænkte form i 2013, men forsøges nu genoplivet.

De lægelige foreningers opbakning til det nytænkte indeks er imidlertid ikke uden betingelser.

Opbakningen gælder således til et begrænset pilotprojekt for patienter med komplekse forløb. Pilotprojektet, som efter planen skal iværksættes allerede 1. august, skal handle om overblik over patienternes aftaler i sundhedsvæsenet.

”Vi er positive over for et sådant pilotprojekt. Det er en patientgruppe, som tit falder ned i huller, fordi der ikke er noget overblik over aftaler mellem forskellige aktører. Og patienterne har ikke altid selv overskud til at skaffe sig det”, siger bestyrelsesmedlem i Lægeforeningen Lise Møller, som også er formand for Etisk Udvalg i foreningen.

Lægerne ser også et sådant overblik som en hjælp til den patientansvarlige læge.

”Det er patienter med mange sygdomme på samme tid, og som derfor følges mange forskellige steder og af mange aktører. Så når den patientansvarlige læge kommer, så vil det lette arbejdet for den person, som så kan se, hvilke kontakter, den pågældende patient har i sundhedsvæsenet, og kan hente de oplysninger, der er brug for”, siger Lise Møller.

Når det er sagt, er det vigtigt, at det juridiske grundlag er i orden, ikke mindst i forhold til databeskyttelse.

”Når man har fået erfaringerne fra pilotprojektet, så må man tage de erfaringer med videre, og man må også tænke på den kommende EU forordning om data. Det skal selvfølgelig tages med ind fremadrettet, så det er sikret, at der ikke bare er fuld og åben adgang til alle patientdata. Det er ikke tanken”, siger hun.

I høringssvaret rejser de fire foreninger også praktiske spørgsmål f.eks. om, hvordan informationerne samles – skal de f.eks. indsendes eller hentes via tekniske løsninger?

Ikke overraskende advarer lægernes foreninger mod, at arbejdet fører til yderligere registreringer, som mange læger i forvejen synes fylder for meget i deres arbejdsdag.

Læs også kronik: Etisk råd: Når en enkelt brik lægger puslespillet