Content area

|

Lægeforeningen opfordrer regeringen til at kræve tyrkisk lægeformand løsladt

Arkivfoto: Henrik Hertz
Forfatter(e)
Lægeforeningen

Opdateret d. 25. nov. 2022 med svar fra Udenrigsministeriet.

Lægeforeningen er dybt bekymret over de tyrkiske myndigheders overgreb mod landets læger, som i årevis er blevet truet, chikaneret og fængslet.

»Det er svært at påvirke de tyrkiske myndigheder. Derfor er det afgørende, at så mange lande og internationale aktører som muligt lægger pres på de tyrkiske myndigheder for at stoppe overgrebene, og Danmark bør bidrage til det pres,« siger Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen.

Derfor har Camilla Rathcke skrevet til fungerende udenrigsminister Jeppe Kofod og opfordret ham til at sikre, at det officielle Danmark utvetydigt fordømmer de tyrkiske myndigheders handlinger og kræver øjeblikkelig løsladelse af Dr. Fincancı.

Læs brevet til den fungerende udenrigsminister:

Danmark bør fordømme tyrkiske myndigheders overgreb mod læger

Kære Jeppe Kofod

Jeg skriver til dig, fordi jeg er dybt bekymret over de tyrkiske myndigheders overgreb mod landets læger.

Vores tyrkiske kolleger er i årevis blev truet, chikaneret og fængslet som konsekvens af deres indsats for at beskytte folkesundheden og basale menneskerettigheder for de tyrkiske borgere.

Senest er formanden for den tyrkiske lægeforening – den internationalt anerkendte anti-tortur ekspert og menneskerettighedsforkæmper professor Şebnem Korur Fincancı - blevet fængslet. Det skete den 26. oktober 2022, fordi hun en uge forinden i et tv-interview i Tyskland opfordrede til en uafhængig undersøgelse af påstande om tyrkiske troppers brug af kemiske våben i det nordlige Irak. Sideløbende hermed har Ankaras anklagemyndighed den 30. oktober 2022 taget retslige skridt til at afskedige bestyrelsesmedlemmerne i den tyrkiske lægeforening.

Disse angreb fra de tyrkiske myndigheder krænker åbenlyst ytringsfriheden og strider mod de tyrkiske myndigheders pligt til at beskytte menneskerettigheder i overensstemmelse med deres internationale forpligtelser.

Det er afgørende, at så mange lande og internationale aktører som muligt lægger pres på de tyrkiske myndigheder for at stoppe overgrebene, og Danmark bør bidrage til det pres.

Jeg skal derfor på det kraftigste opfordre til, at der fra dansk side sker en utvetydig fordømmelse af de tyrkiske myndigheders handlinger ledsaget af en opfordring til øjeblikkelig løsladelse af Dr. Fincancı.

Lægeforeningen bidrager naturligvis gerne med flere informationer om ovennævnte sager, såfremt det måtte være nødvendigt.

Med venlig hilsen

Camilla Noelle Rathcke
Formand for Lægeforeningen

Læs svar fra Udenrigsministeriet.

Right side

af Anette Bygum | 02/12
1 Kommentar
af Karen Flink Konstantin-Hansen | 02/12
1 Kommentar
af Bolette Gerd Friderichsen | 29/11
4 kommentarer
af Kai Axel Lorentzen | 28/11
1 Kommentar
af Anders Beich | 27/11
1 Kommentar
af Jon Erik Fraes Diernæs | 21/11
4 kommentarer
af Morten Holm | 21/11
1 Kommentar
af Tom Giedsing Hansen | 21/11
2 kommentarer