Skip to main content

Lægeforeningen: Svage danskere taber ved efterlønsafskaffelse

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

14. jan. 2011
2 min.

Bliver efterlønnen afskaffet, vil en ikke ubetydelig gruppe danskere ende som taberne. De er for svage til arbejdsmarkedet, men ikke syge nok til at opfylde kravene til en egentlig førtidspensionering, mener Lægeforeningen:

»Der er en gruppe, som i dag benytter efterlønsordningen, der har småskavanker, de er både fysisk og psykisk skrøbelige, har lidt ryglidelser måske og svært ved at hænge på et arbejdsmarked, hvor tempoet hele tiden skrues op. Men de har ingen specifikke diagnoser, der kan udløse en førtidspension.

Bliver efterlønnen afskaffet, bliver vi nødt til at bløde op for reglerne for førtidspensionering eller på anden vis sikre, at denne restgruppe samles op«, siger Jette Dam-Hansen, formand for Lægeforeningens forebyggelsespolitiske styregruppe.

Hun har intet overblik over, hvor mange det drejer sig om, men hendes umiddelbare bud er, at der kan være tale om op mod hver tredje efterlønner:

»De kan ikke blive på arbejdsmarkedet i fem år eller mere, uden at de reelt vil ende med en diagnose. Det er altså ikke akademikerne, men de kortuddannede danskere, der har været på arbejdsmarkedet, siden de var 16 år. Dem bør vi sikre«, siger hun.

Ifølge formand for De Praktiserende Lægers Organisation Henrik Dibbern kan det være problematisk, hvis efterlønnen forsvinder:

»Tidligere blev førtidspensioner givet med begrundelse i specifikke diagnoser. Det skulle afløses af en vurdering af nedsat funktionsevne, men realiteten er, at patienten i dag bliver vurderet på begge dele. På den måde er kravene blevet skærpet til en førtidspensionering. Så det er helt rigtigt, at vi - hvis efterlønnen afskaffes - bør sikre os som samfund, at dem, der ikke kan bestride et almindeligt job længere, bliver opfanget af systemet«.

Tal fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at 46 procent af efterlønsmodtagerne lever med langvarig sygdom eller lidelse, primært muskelskeletsygdomme og hjerte-kar-sygdomme. 79 procent vurderer, at deres helbred er godt. Kun 10,6 procent er hæmmet i dagligdagen på grund af sygdom.