Skip to main content

Lægeforeningen: Tolkebetaling skaber ulighed

Lægernes formand advarer om, at forslag om egenbetaling for tolkning vil ramme de mest sårbare patienter særligt hårdt.

Klaus Larsen kll@dadl.dk

10. jan. 2017
2 min.

Det fører til ulighed og forskelsbehandling, hvis udlændinge, der behandles på hospital, selv skal betale for tolkebistand.

Det skriver Lægeforeningen i et brev til medlemmerne af Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg.

Folketinget behandler i disse dage et forslag om, at udlændinge, som har opholdt sig i Danmark i over to år, selv skal betale, hvis de ved kontakt med det offentlige – herunder sundhedsvæsenet – har behov for tolkebistand.

Lægeforeningen opfordrer i sit brev Udlændinge- og Integrationsudvalget til at afvise forslaget. Hvis det vedtages, kan det få alvorlige konsekvenser for patientsikkerheden og sundheden hos en stor gruppe mennesker, lyder begrundelsen fra Lægeforeningen.

Desuden strider det ifølge foreningen grundlæggende imod Sundhedslovens bestemmelser om let og lige adgang til sundhedsvæsenet.

Hvis patienter ikke længere har ret til betalt tolkning, er der stor risiko for, at der kan ske fejl i undersøgelser og behandling, og det kan få alvorlige konsekvenser for patientsikkerheden for den pågældende gruppe patienter, siger Andreas Rudkjøbing, Lægeforeningens formand.

Han peger på, at betaling for tolkning i sundhedsvæsenet i værste fald kan komme til at betyde, at en stor gruppe af svage mennesker får forkert behandling, eller slet ikke får nogen behandling, fordi de ikke har råd til at betale for en tolk, og derfor helt undlader at opsøge behandling.