Skip to main content

Lægehuse i centrum som sundhedscentre

Journalist Jesper Haller, jha@dadl.dk

1. nov. 2005
2 min.

»Ro på. Jeg er jo minister i en borgerlig regering. Skulle vi gå ind for at omdanne private virksomheder til job i det offentlige? spurgte Lars Løkke Ras-mussen som indledning til en politisk - og fagpolitisk - debat om sundhedscentre og andre strukturændringer i sundhedsvæsenet på årets Lægedage i Bella Center.

Måske opfattede ministeren selv sit spørgsmål retorisk, men det var tydeligt, at mange af de tilstedeværende praktiserende læger åndede lettet op. Hele sundhedscenter-konceptet har blafret underligt konturløst i vinden, en slags trylleord, som folketingsmedlem og medlem af Folketingets sundhedsudvalg Ester Larsen (V) så rammende udtrykte det. Men her fik det form. Ganske vist mest ved, hvad det i hvert fald ikke var tænkt som: Mini-hospitaler med sengepladser, offentlige tværfaglige klinikker med kommunalt ansatte læger (læs: i stedet for praksislæger). Men der var faktisk også et mini-sterielt bud, og det faldt i god jord.

Lars Løkke Rasmussen så inspireret ud i luften og sagde: »Sundhedscentret kunne jo sagtens være byens lægehus, hvor praktiserende læger er fælles om faciliteter, lokaler og hjælpepersonale - måske i en bygning, der også rummer andre sundhedspersoner og de kommunale sundhedsydelser. Det er en tiltalende model, som jeg gerne vil udbrede. Målet må jo være at bringe eksi-sterende ressourcer i spil snarere end at opfinde nye institutioner«.

Ester Larsen supplerede efterfølgende ministerens synspunkt: »Den overordnede opgave er at skabe sam-menhængende patientforløb, og det kan meget nemt blive yderligere fragmenteret, hvis vi skaber sundhedscentre som nye institutioner. Jeg er også meget enig med ministeren i, at praktiserende læger ikke skal være kommunalt ansatte i sundhedscentre, men centrene må på den anden side heller ikke blive en masse små ukoordinerede butikker under samme tag. For at give mening skal de forbedre koordinationen af pleje og genoptræning, aflaste sygehusene ved at yde behandling på det laveste effektive niveau og reducere snitfladeproblematikken. De skal øge efterspørgslen efter sundhedsydelser, men lette adgangen til de borgernære tilbud«.

Folketingskollegerne Marianne Jelved (R) og Else Theill Sørensen (C) lagde klar afstand til tanken om kommunalt ansatte læger, og selv næstformand i Kommunernes Landsforening, borgmester Anker Boye (A), sluttede sig til koret.