Skip to main content

Lægemiddelstyrelsen: Fornuftige honorarstørrelser til industrisamarbejdende læger

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

24. feb. 2012
3 min.

Danske lægers økonomiske mellemværende med medicinalindustrien ser "fornuftigt" ud, siger Lægemiddelstyrelsen.

Myndigheden godkender hvert år de omkring 2400 samarbejdsaftaler, som danske læger indgår med medicinalindustrien. Dermed får myndigheden et indblik i de økonomiske relationer, der måtte være, når en læge underviser kolleger betalt af industrien, holder foredrag eller er rådgiver for industrien.

"Vi sidder jo og godkender hver enkelt samarbejdsaftale, og jeg vil gerne understrege, at når vi ser ned i sagerne, ser det jo fornuftigt ud, og honorarstørrelsen er fornuftig. Vi ser ikke de her ekstravagante beløb, som nogen synes at tro skulle eksistere. Enkelte gange kan vi bede om supplerede oplysninger, men i det store hele må vi sige, at vi ikke ser noget odiøst i de indgåede samarbejder", siger Henrik G. Jensen, kontorchef for Forbrugersikkerhed.

De praktiserende lægers formand Henrik Dibbern var juni måned i Ugeskriftet ude med en melding om, at han mener, at der skal være fuld åbenhed i lægers indtægter fra medicinalindustrien, så åbenhed sikres og myter undgås.

Et forslag, som nu indgår i et ministerielt udvalgsarbejde, der skal se nærmere på lægers samarbejde med medicinal- og medikoindustrien.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen er danske læger i dag optaget af ikke at træde ved siden af:

"De danske læger er blevet meget optaget af ikke at gøre noget forkert. For ti år siden var der stort set ingen læger, der kontaktede os med henblik på deres samarbejdsrelationer med industrien. Sådan er det ikke længere", siger Henrik G. Jensen.

Fra kun en håndfuld ansøgninger om samarbejdsaftaler med industrien har Lægemiddelstyrelsen de senere år fået omkring 2400 sager årligt.

Henrik G. Jensen tror ikke, at det skyldes en reel stigning i antallet af samarbejde læge og medicinalindustri imellem. Snarere et større fokus:

"Mediernes fokus har helt sikkert spillet ind. Lægerne vil være helt sikre på, at de har papirerne i orden. Derfor er lægerne i langt højere grad begyndt at kontakte os, når de ønsker en tilknytning til industrien. Det så vi ikke for fem-ti år siden", siger han.

Det store skift kom med nye regler i 2009, da det blev et krav for industrien at oplyse myndighederne om, hvem de har indgået samarbejde med. Det gav Lægemiddelstyrelsen en lang liste med navne på læger, der samarbejde med industrien, som myndighederne ikke kendte noget til. Efter en henvendelse fra myndigheden er alle disse læger nu også med på listen.

Udvalgsarbejde kan føre til ny opdateret samarbejdsliste

Sundhedsministeriet er i gang med at se nærmere på lægers samarbejdsrelationer med både medicinal- og medicoindustrien.

Et kritikpunkt fra lægerne har været, at Lægemiddelstyrelsens liste over samarbejdsaftaler blander både direkte tætte økonomiske relationer som lægelig rådgiver/konsulent for en medicinalvirksomhed sammen med eksempelvis ulønnet primær investigator.

Flere læger har ytret ønske om, at listen bliver mere nuanceret, så al samarbejde med industrien ikke bliver slået i hartkorn.

Lægemiddelstyrelsen vil ikke forholde sig til, hvordan tingene på sigt kan se ud, mens udvalgsarbejdet kører.

"Når udvalgsarbejdet er færdigt, vil det være helt naturligt, at listen opdateres, så listen bliver så brugbar som overhovedet muligt. Jeg er sikker på, at man også i udvalgsarbejdet vil have fokus på indholdet i den kommende liste. Så vi afventer udvalgsarbejdet, og glæder os til at kunne præsentere en ny og moderniseret liste", siger Henrik G. Jensen.