Skip to main content

Lægemiddelstyrelsen: Vi frygter ikke falske recepter

Torben Kitaj og Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

13. sep. 2010
3 min.

Tyske patienter får falske recepter fra organiserede østeuropæere, der er ligeglade med patientsikkerheden. Svenske mænd, der vil pumpes med Viagra, får villige græske læger til at ordinere de stimulerende potenspiller. Og sløje englændere, der virkelig trænger til et skud bredspektret penicillin, køber det på ferien i Spanien og indløser recepten på apoteket hjemme.

Sådan er virkeligheden i de EU-lande, - der har allerede i dag anerkender recepter fra andre EU-lande, og det er hovedparten, hvis man skal tro apotekere, læger og politikere.

I sidste uge gik de voldsomt i rette med den danske regering, der fra april næste år har lovet EU-Kommissionen, at en udenlandsk recept kan indløses på et dansk apotek. Som tilfældet i dag er med recepter fra de nordiske lande.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen er den danske debat dog noget skinger:

»Vi ikke bekendt med, at udenlandske recepter har givet anledning til problemer i de øvrige EU-lande. Vi er efterhånden det eneste land i EU, der ikke anerkender recepter fra andre lande, så skulle problemet være så stort, som nogle tilsyneladende mener, ville vi nok have hørt det,« siger kontorchef Karsten Jørgensen.

Han anerkender, at en fælleseuropæisk kontrolmekaniske havde været ønskelig. Og at falske recepter, der forsøges indløst i Danmark, i teorien udgør et problem:

»Men det er ikke sådan, vi ser fremtiden«, siger han og henviser til, at eksempelvis Sverige, Holland og Storbritannien allerede i dag anerkender EU-recepter uden problemer.

Talsmand fra den tyske apotekersammenslutning ABDA, dr. Ursula Sellerberg, oplyser, at EU-recepter anerkendes i Tyskland, og skulle der være mistanke om falskneri, uklarheder eller betænkeligheder om receptens ægthed på apoteket, er apotekeren forpligtet til at kontakte den ordinerende læge. Ved sprogvanskeligheder skal apotekeren afvise recepten. Så må patienten opsøge en tysk læge og få en ny recept:

»Der kan forekomme forfalskninger, ligesom det også kan forekomme med tyske recepter. Vi kender bare ingen konkrete tilfælde«, oplyser hun.

Hos Danmarks Apotekerforening medgiver formand Niels Kristensen, at »det ikke er en kæmpe bekymring«. Men han undrer sig over, hvorfor regeringen ikke venter med at indføre EU-recepter, indtil den bebudede fælleseuropæiske kontrolmekaniske er etableret:

»Man kan ikke udelukke, at der kommer en trafik i det her. At der kommer patienter, der ikke kan få deres ønsker opfyldt hos deres praktiserende læge, som så skaffer medicinen hos en læge i Grækenland«, siger Niels Kristensen.

Hvis det er et stort problem, ville I vel have hørt om det via dine europæiske apotekskolleger?

»Jeg siger ikke, at problemet findes eller vil opstå. Der er bare nogle uheldige muligheder for snyd, falske recepter og den slags, som man skal være opmærksom på,« siger han.

Lægeforeningen er ikke dybt bekymret over de kommende EU-recepter, men er ked af, at den medicin, danske patienter køber i udlandet, ikke vil fremgå af den centrale receptserver (PEM/FMK):

»Derfor er det bekymrende, at køb i udlandet ikke registreres. Ligesom risikoen for falskneri med recepter er til stede. Men jeg kan nu ikke forestille mig, at det vil ske i et væsentligt omfang,« siger formand for Lægeforeningens lægemiddel- og medicoudvalg, Yves Sales.

Ifølge EU-reglerne er stærkt afhængighedsskabende medicin undtaget reglerne, så narkotrafik undgås.

EU arbejder på et direktiv om grænseoverskridende sundhedsydelser, heri sikkerhedsforanstaltninger som registre og fælles regler for udformning af recepter.

Receptsagen

15. maj 2009 skriver EU-Kommissionen til den danske regering. Den kalder det danske forbud mod at udlevere medicin efter recepter fra andre EU-lande, bortset fra de nordiske lande, for traktatstridigt.

Juli 2009 svarer den danske regering, at det ikke vil være forsvarligt, hvis vi skal anerkende recepter fra alle EU-lande, så længe apotekerne ikke kan tjekke ægtheden på recepten.

Juni 2010 afviser EU-Kommissionen det danske argument om folkesundhed og sikkerhed med henvisning til, at vi accepterer recepter fra Sverige og Finland.

Juni 2010 accepterer regeringen, at de danske regler skal ændres, så alle EU-recepter kan indløses i Danmark.

Regeringen lover, at det senest vil ske 1. april 2011.

Kilde: Morgenavisen Jyllands-Posten