"Da jeg spurgte, fik jeg den besked, at det var en politisk beslutning. Det er noget af det, der har skuffet mig allermest i forløbet, rent fagligt. At få mit navn fjernet uden forudgående at blive orienteret herom. Jeg er jo åbenbart allerede dømt".
’Organtyven’ og ’organlægen’ er nogle af de prædikater, der er hæftet på Benedicte Dahlerup. Dertil kommer de mange mails og sms'er, hvor hun er blevet ønsket hjernedød og kaldt "dumme møgsvin", og hvor der er ytret håb om, 'at du ikke vil slå flere ihjel".
I februar 2014 kom Retslægerådet med sin vurdering af sagen, og denne majdag et par måneder senere, hvor Benedicte Dahlerup tager imod Ugeskriftet i sit hjem uden for Aarhus, afventer hun fortsat Sundhedsvæsenets Disciplinærnævns afgørelse og aftalen er, at interviewet først bliver offentliggjort, når afgørelsen falder.
Den faldt i dag tirsdag, hvor nævnet kritiserer Benedicte Dahlerup for hendes behandling af Carina Melchior. Læs her:
”Vi begik ingen fejl”
Benedicte Dahlerup har indtil maj i år forholdt sig tavs til de anklager, som hendes hovedrolle i behandlingen af den tilskadekomne Carina Melchior har givet anledning til.
I DR-dokumentaren, der blev set af 1,4 mio. seere, følger man behandlingen af den 19-årige pige, der i 2011 indlægges på Aarhus Universitetshospital med svære hjerneskader efter et trafikuheld. Skader, som lægerne ifølge DR-dokumentaren skønner så omfattende uoprettelige, at Carina Melchior formentlig vil lide hjernedøden.
Aarhus Universitetshospital havde inden da indgået en aftale med DR, der ville lave en udsendelse om et organdonationsforløb med henblik på at få danskerne til at tage stilling til donation. Men præmissen for udsendelsen ændrer sig, da Carina Melchior trodser afdelingens skøn og vågner. Benedicte Dahlerup bliver nu part i forløbet, og såvel i dokumentaren som efterfølgende rettes der kritik mod lægerne – in casu Benedicte Dahlerup - for at have skønnet forkert.
Sundhedsstyrelsens guidelines for behandling af svære kranietraumer er fra 2010. Dem har Benedicte Dahlerup selv været med til at skrive, og det var dem, understreger hun, der blev fulgt.
"Jeg synes, jeg har betalt en høj pris for, at afdelingen indvilligede i at lukke op til et relativt lukket miljø. Jeg var enig i formålet, som var ædelt, og jeg mener generelt, at der skal være mere åbenhed i vores behandlingssystem. Men i dokumentaren fremstilles jeg som den største skurk og organtyv.
Forældrene og søsteren havde en meget rørende dialog imellem sig - præcis sådan en pårørendesamtale, som Danmarks Radio havde efterlyst for at vise, hvor svært det er at skulle tage stilling på en andens vegne. Og hvor meget lettere det ville være for de pårørende, hvis de kendte til patientens eget ønske. Men det er underligt nok slet ikke med i dokumentaren, der fra at være oplysende ændres til et drama om, hvem der er helt, og hvem der er skurk".
Benedicte Dahlerup mener ikke, at hun eller andre har begået fejl, men at alle blot har passet deres arbejde.
"Man ved, at 98 procent af dem, der har svære læsioner i hjernebjælken, vil ligge vegetativt hen, hvis de overlever. Jeg har overfor familien såvel som i journalen og i interview med DR anført, at pigen ’næppe’ vil overleve, og at hun, hvis hun overlevede, ville få svære mén. ’Næppe’ tolker Retslægerådet som ’ikke’. Men ’næppe’ er ikke det samme som ’ikke’. Jeg lader altid en dør om overlevelse stå åben, når hjernedøden ikke er indtrådt. Grunden til at der spørges til organdonation inden hjernedøden er indtrådt, er, at behandlingen ændres en smule, alt efter om der er givet tilsagn eller ej.
Familiens advokat påstår i øvrigt, at jeg har sagt, at pigen var uafvendeligt døende. Det er gengivet i dagspressen, og også Retslægerådet har skullet tage stilling til dette udsagn. Det er i mine øjne et forkert udtryk, og jeg bruger det aldrig om kranietraumepatienter, som man ofte kan redde ved at foretage kraniektomi. Her fjerner man et stykke af kranieknoglen, så hjernen får plads til at udvide sig.
Det var det, jeg tog op til vurdering til morgenkonferencen den 20. oktober 2011. Men det var der fortsat ingen, der syntes. Det ville ikke føre til et værdigt liv. Hvad et værdigt liv er, diskuterer vi hver eneste dag, når vi har meget dårlige patienter på afdelingen. Men hér var der ingen diskussion. Der var ingen tvivl hos os.
De spørgsmål, Patientombuddet stiller til Retslægerådet, er således decideret forkerte."
Ingen facitliste
Da hjernedøden herefter kunne indtræde, kontaktede Benedicte Dahlerup DR.
”Først på det tidspunkt opstod der diskussion i lægegruppen, idet flere af lægerne ikke ønskede at medvirke i en pårørendesamtale med DR til stede i rummet. Så jeg stillede op i en god sags tjeneste”.
Den sekvens i dokumentaren, som bliver skæbnesvanger for Benedicte Dahlerup, er den, hvor faderen spørger, om der ikke er en chance for, at der kan ske ”blot et lille mirakel”, og hvortil hun svarer "nej, desværre."
"På det tidspunkt, hvor vi taler om organdonation, syntes jeg under ingen omstændigheder, at vi skulle sidde og tale om mirakler for rullende kamera. Havde kameraet ikke været der, havde jeg taget det op. Men i det øjeblik, med en fortvivlet familie, der er konfronteret med noget så forfærdeligt, var det ikke et emne jeg anså for egnet til en samtale i TV.
Nu har man på vores afdeling lavet proceduren om, således at hjernedøden skal være indtrådt, førend man spørger ind til organdonation” .
Ville du ønske, at du havde formuleret dig anderledes?
"Ja, selvfølgelig. Hvis jeg havde vidst, hvilke konsekvenser, det kunne få, ville jeg have formuleret mig anderledes. Der er mange tanker, som man når at tænke på et splitsekund.
Enhver neurokirurg er i sit virke stødt på eller har hørt om patienter, der har overlevet, efter at der er sagt ja til organdonation. Og det paradoksale er, at det at pigen overlever, bliver fremstillet som en skandale – normalt ville det være en glædelig begivenhed. Derfor er jeg også uforstående overfor den sigtelse, som politiet har rejst mod mig. Da jeg spurgte, svarede de, at ledelsen pegede på mig som den ansvarlige. Ja, jeg var den funktionsansvarlige for neurointensiv afsnittet. Men der er ikke begået nogen fejl, så jeg erklærede mig uskyldig”.
Til de kolleger, der bl.a. i dokumentaren undsiger beslutningen om ikke at fortsætte behandlingen af Carina Melchior, siger Benedicte Dahlerup:
"MR skanningen, som vi alle så til den neuroradiologiske morgenkonference, viste ikke tegn til begyndende hjernedød. Det vidste vi alle, og jeg noterede det i journalen. Spørgsmålet, som vi sad med, var, om vi skulle fortsætte behandlingen med kraniektomi eller standse behandlingen og afvente det spontane forløb, herunder også mulig hjernedød. Spørgsmålet til kollegaen i dokumentaren skulle derfor have lydt: 'Ville du på baggrund af MR skanninger, det høje tryk i hjernen, og den kliniske tilstand have fortsat behandlingen? Så kunne han og muligvis andre svare, at det ville de. Men de 12 læger - fem overlæger, to afdelingslæger og fem reservelæger – der var til stede under konferencen den morgen besluttede, at behandlingen ikke skulle fortsætte. Havde pigen ligget på en anden afdeling et andet sted, kunne skønnet have været et andet. Det er altid et lægeligt skøn. Der findes ingen facitliste. At vi stoppede behandlingen var i øvrigt det, der reddede hendes liv.
Set i bakspejlet, og med den viden vi har i dag, ville den optimale behandling i mine øjne have været kraniektomi”.