Skip to main content

Lægen kommer til patienten i Esbjerg

Kirsten Winding, winding@newmail.dk. Foto: Palle Peter Skov

12. jun. 2012
4 min.



Selvom Akutmodtagelsen på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg er midt i en større omlægning, er der ro på. Sygeplejersken i receptionen har tid til at tage imod, og ventetid er der ikke noget af denne mandag middag. Alle ved tilsyneladende, hvem der er hvor, og hvem der kan tage sig af hvilke patienter.

Omlægningen til én stor fælles akutmodtagelse (FAM) begyndte i 2010 og sker i etaper.

»Vi er i gang med at ensrette kulturer og instrukser i Akut Modtage Center (AMC) og Akut Medicinsk Modtage Afdeling (AMMA), som nu er fusionerede«, forklarer Christian Christiansen, der er ledende overlæge på den nye afdeling.

Et større ombygningsarbejde er godt i gang, og det er nødvendigt med en del rokeringer undervejs, for at afdelingen kan fungere samtidig med omlægningen.

Byggeriet sker derfor af flere omgange og varer helt frem til starten af 2015, hvor den officielle indvielse skal løbe af stabelen.

Men det har ikke afholdt sydvestjyderne fra allerede nu at arbejde som en FAM. For eksempel begynder planlægningen allerede inden, patienterne ankommer til modtagelsen. Et team af udvalgte, specialtrænede sygeplejersker går allerede i telefonen i gang med at finde ud af, hvad der sandsynligvis er galt med patienten.

Når de har styr på det, betyder det ofte, at patienten kan dirigeres direkte til den seng, vedkommende skal ligge i under hele opholdet i FAM.

Hvis der er usikkerhed om patientens tilstand, eller hvis de for eksempel ringer fra lægeambulancen og fortæller, at patienten bliver dårligere, modtages vedkommende lige inden for døren i »den røde zone«, hvor relevant personale er tilkaldt.
Patient med brækket ben ligger hos urologerne

Hvis der er spidsbelastning og mangel på sengepladser i FAM, sker det af og til, at patienten lægges direkte ud på en sengeafdeling som en såkaldt »udligger«. En person med brækket ben kan således godt komme til at ligge på for eksempel den urologiske afdeling, eller en nyrepatient på et ortopædkirurgisk afsnit. Den relevante speciallæge kommer til patienten, uanset hvor vedkommende ligger.

»Det er fuldt forsvarligt, fordi sygeplejerskerne og personalet på afdelingen helt præcist ved, hvem de skal tilkalde, hvis patienten får det dårligere. Og den almindelige, daglige pleje er jo den samme overalt«, siger Christian Christiansen.

For at dette kan fungere, kræver det, at man kender hinandens spidskompetencer, uddyber han.

Alt dette styres i et samarbejde mellem de visiterende sygeplejersker og den internmedicinske bagvagt, der fungerer som flowmaster.

Funktionen er stadig under udvikling og har nok ikke fundet sin endelige form endnu. Når det kniber, kan lægerne, der er på vagt, ringe til Christian Christiansen døgnet rundt. Hvis de er i tvivl om noget, er det jo både hurtigere og sikrere lige at spørge, mener han.

Posen er rystet

Ligesom i landets andre FAM’er må ingen patient blive på FAM’s sengeafsnit i mere end 48 timer. Faktisk kun 24 timer i stueetagen i Esbjerg, hvor skadestue, akutmodtagelse og kirurgisk afdeling har 22 senge.

Resten af den sydvestjyske FAM ligger på fjerde sal, hvor neurologi, kardiologi og internmedicin har 33 senge. Efter ombygningen vil afdelingens forskellige afsnit komme til at ligge mere samlet.

Det har været et kæmpemæssigt logistisk set up at få det til at fungere, posen er blevet rystet godt og grundigt, og mange ansatte har været både frustrerede, forvirrede og vrede.

»Men efterhånden som det udvikler sig, begynder selv de mest skeptiske at kunne se sig selv i den nye struktur«, siger Christian Christiansen.

Hjertelæger var bekymrede over ændringer

De læger, der var mest bekymrede over omlægningen til den nye team-struktur, var hjertelægerne:

»Vores bekymring er gået på, om alle de patienter, hvor der er mistanke om hjerteproblemer, lige så hurtigt som før vil blive tilset af en hjertelæge«, siger ledende overlæge på Kardiologisk Afdeling, Allan Rohold.

»Indtil nu kører det som tidligere, hvor den vagtsatte kardiolog straks tilkaldes. Men når vi efter sommerferien skal vagtsættes i team af læger, kan det forekomme, at hjertepatienter bliver modtaget og tilset af en læge, der ikke er kardiolog, for eksempel af en ortopædkirurg«, siger Rohold.

Planen er, at alle slags speciallæger i princippet skal kunne tilse alle typer patienter. Men der vil altid være en kardiolog, som hurtigt kan tilkaldes.

Ifølge Christian Christiansen er fordelene ved den nye struktur flere end ulemperne:

»En stor del af de patienter, der indlægges på mistanke om noget med hjertet, fejler i virkeligheden noget andet. Og nu er det blevet en meget enkel sag at få hjælp fra kollegerne i de andre specialer«, siger han og fortsætter:

»Det er slet ikke gået så galt, som nogen frygtede. Hvis vi ser på de patienter, der har fået kardiologiske diagnosekoder, er dødeligheden under indlæggelsen faktisk faldet med 25-30% siden 2010. Årsagerne kender vi ikke, men det er meget opmuntrende«, siger han.

Ny struktur sparer 30 senge

Den nye struktur har øget effektiviteten meget. Der kommer ca. 70 patienter ind om dagen, og den gennemsnitlige liggetid er reduceret med en halv dag, så der bruges 30 senge mindre i døgnet end før 2010. Hver FAM-seng bruges som regel to gange pr. døgn, og hele 70% af patienterne udskrives direkte fra FAM igen.