Skip to main content

Lægens Uddannelsesbog snart klar til brug

Amtssundhedsdirektør Henning Bruun-Schmidt, formand for styregruppen for Lægens Uddannelsesbog

31. okt. 2005
4 min.

Lægens Uddannelsesbog blev i efteråret 2004 sat i udbud, og it-virksomheden TietoEnator vandt opgaven i konkurrence med en række andre prækvalificerede virksomheder. På den baggrund indgik Amtsrådsforeningen og H:S i december 2004 en aftale med TietoEnator om at etablere en elektronisk uddannelsesbog for alle turnuslæger og læger i speciallægeuddannelse.

Udbuds- og implementeringsprocessen bliver fulgt på nært hold af den styregruppe, som Amtsrådsforeningen har nedsat. Styregruppen består af sygehusejerne, Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen samt repræsentanter for såvel læger som de administrative niveauer. Styregruppen skal sikre, at uddannelsesbogen bliver det bedst mulige redskab for uddannelsessøgende læger, vejledere, uddannelsesansvarlige overlæger, de regionale sekretariater, Sundhedsstyrelsen, landets amter og H:S.

Både et lærings- og et registreringsredskab

I Speciallægekommissionens betænkning fra 2000 blev det anbefalet at udvikle en portefølje for de uddannelsessøgende læger i alle specialer. Formålet med porteføljen er ikke blot at registrere den uddannelsessøgendes kompetencer, men også at skabe grundlaget for et bedre dagligt samarbejde mellem den uddannelsessøgende læge og dennes vejleder - for derigennem at understøtte den enkelte læges personlige læring.

For at optimere brugen af porteføljen blev det hurtigt klart, at der måtte udvikles en elektronisk portefølje, der kunne understøtte begge formål. Det Nationale Råd for Lægers Videreuddannelse anbefalede derfor udviklingen af en landsdækkende elektronisk portefølje for hvert af de lægelige specialer samt turnus.

Lægens Uddannelsesbog kommer således ikke kun til at indeholde den portefølje, som alle specialeselskaber udarbejder, men blandt andet også tjeklister, kursusplaner og en personlig dagbogsfunktion, hvor andet end de obligatoriske mål og delmål kan registreres.

Livslangt redskab til kompetenceudviking

De tre regionale sekretariater for den lægelige videreuddannelse får med Lægens Uddannelsesbog et redskab, som vil understøtte arbejdet med tilrettelæggelsen af de uddannelsessøgendes lægers faglige forløb. Samtidig indeholder Lægens Uddannelsesbog en rapport og statistikfunktion, som blandt andet gør det muligt at generere elektroniske oversigter over det samlede uddannelsesforløb.

Lægens Uddannelsesbog vil også i praksis skulle bruges, når lægerne opnår godkendelse til selvstændigt virke og i forbindelse med udstedelse af speciallægeanerkendelse. Lægen vil i Uddannelsesbogen kunne hente den dokumentation, som skal sendes til Sundhedsstyrelsen i forbindelse med opnåelse af autorisation.

Lægens Uddannelsesbog vil således understøtte det behov sundhedsvæsenet har for dygtige, højt uddannede læger, der løbende udvikler og bruger deres kompetencer bedst muligt. Samtidig vil den bidrage til kvaliteten i lægens uddannelsesforløb og til en systematisk, ensartet og effektiv registrering af de uddannelsessøgende lægers kompetencer.

PDA-løsning afventer digitale certifikater

Lægens Uddannelsesbog bliver tilgængelig via den fælles offentlige sundhedsportal sundhed.dk. Løsningen baseres på, at alle relevante brugere har adgang til deres personlige profil ved brug af digitale certifikater. Brugerne vil typisk være den uddannelsessøgende læge, vejlederen, den uddannelsesansvarlige eller administratoren. Løsningen med digitale certifikater er valgt, fordi en meget høj grad af sikkerhed er forudsætningen for at få systemet godkendt af Datatilsynet.

Løsningen omfatter også muligheden for at få adgang til Lægens Uddannelsesbog via en PDA. Funktionen er bestilt hos leverandøren, men bliver først leveret efter den 1. juli 2005. Den senere leverance skyldes, at sikkerheden i forbindelse med PDA-løsninger endnu ikke er på plads, eftersom det endnu ikke er teknisk muligt at anvende digitale certifikater på en PDA.

Brugeruddannelse over nettet

Lægens Uddannelsesbog bliver en web-applikation inden for rammerne af sundhed.dk med en brugergrænseflade, der svarer til andre web-applikationer i stil med DSB's og SAS' systemer.

Lægens Uddannelsesbog forventes derfor at blive et mere eller mindre selvforklarende system med en tilgængelig brugerflade. For at sikre at alle brugere af Lægens Uddannelsesbog har gode forudsætninger for at anvende systemet, overvejer styregruppen at bestille et e-learning-redskab, som var indeholdt i tilbuddet fra TietoEnator. Samtidig vil systemet rumme en hjælpefunktion, som betyder, at der ikke vil være behov for egentlige kurser og anden uddannelse af brugerne.

Den videre udvikling

I januar 2005 har projektet været igennem en grundig afklaringsfase, hvor der er blevet foretaget en lang række justeringer af løsningsbeskrivelsen.

Lægens Uddannelsesbog skal i løbet af foråret pilot-testes på en række udvalgte afdelinger. Styregruppen har besluttet, at projektet skal afprøves i alle tre regioner for lægers videreuddannelse inden for specialerne anæstesiologi, intern medicin, almen medicin og ortopædisk kirurgi. Det er endnu ikke besluttet, på hvilke konkrete afdelinger Lægens Uddannelsesbog skal pilot-testes.

Arbejdet med udviklingen af Lægens Uddannelsesbog forventes afsluttet i løbet af sommeren 2005. Herefter vil den hurtigst muligt skulle tages i brug af de uddannelsessøgende læger og deres vejledere på landets afdelinger. Udrulningen af Lægens Uddannelsesbog starter efter sommeren 2005 og vil tidligst være tilendebragt i løbet af efteråret. Det er en omfattende sag, der fuldt gennemført vil komme til at omfatte mere end 10.000 læger under videreuddannelse.