En patient bliver udskrevet fra sygehus efter f.eks. en operation og har behov for lidt flere morfinpiller end det, sygehuset kan give med. Men patienten ender med at få udleveret langt flere piller på apoteket end nødvendigt, fordi der ikke er mindre pakkestørrelser tilgængelige.
En problemstilling, som Berlingske og andre medier har beskrevet i den seneste tid. Professor og overlæge på Rigshospitalet, Eske Kvanner Aasvang, der er speciallæge i anæstesiologi, efterlyser politisk indgriben.
»Det er veldokumenteret, at des større pakker medicin vi udskriver, des flere piller spiser patienterne. Det er vigtigt for os som læger at sørge for ikke at udskrive så mange piller, at patienterne risikerer at blive afhængige, eller så de overskydende piller ender ude på det illegale marked«, siger han og fortsætter:
»Men jeg mener ikke, at man kan pege fingre ad lægerne, for det er mit indtryk, at vi gør, hvad vi kan. Der skal ske noget fra politisk hold. Vi har behov for, at politikerne stiller krav til lægemiddelproducenterne om at producere i flere og gerne mindre pakkestørrelser – og eventuelt stoppe med de største. Det må simpelthen være et krav: Hvis du vil sælge lægemidler i Danmark, så skal du gøre, hvad vi beder dig om«.
Eske Kvanner Aasvang siger, at problemet især opstår for de patienter, der har behov for f.eks. 30-40 smertestillende piller.
»Hvis piller med oxycodon i 30 styk-pakning er i restordre, så er der kun 100 styk-pakken tilbage. Springet er alt for stort«, siger han.
Lægemiddelstyrelsen oplyser, at der aktuelt ikke er mangel på morfintabletter i 10 styk-pakninger, men der er kun ét markedsført morfinpræparat i Danmark i den størrelse. Øvrige morfinpræparater kommer i pakninger på 20, 25, 28, 30 eller 100 styk.
»Det er vanvid«
Eske Kvanner Aasvang har på LinkedIn delt en artikel fra Berlingske, hvor han beskriver sin frustration over de store pakninger med opioider. Flere læger reagerede på opslaget med kommentarer som:
»Det er vanvid, og det skal stoppes«.
»Der udskrives hver dag mange tusinde unødvendige opioiddoser«.
»Har flere gange udleveret af afdelingens beholdning, da jeg ikke ønsker at udskrive 100 Contalgin, når behovet er 10«.
Medicinordfører Maria Krüger fra Dansk Selskab for Almen Medicin siger i en skriftlig kommentar til Ugeskrift for Læger, at det er et stort problem, når vanedannende medicin, som skal tages i en kort periode, kun kan fås i store pakninger.
»Det udgør en betydelig risiko for patientsikkerheden, at folk ligger inde med store pakninger, og det øger risikoen for handel på det sorte marked«Maria Krüger, medicinordfører i DSAM
»Det udgør en betydelig risiko for patientsikkerheden, at folk ligger inde med store pakninger, og det øger risikoen for handel på det sorte marked. Jeg har også oplevet, at patienter i god tro har selvbehandlet familiemedlemmer med vanedannende medicin frem for at opsøge læge, hvis de har ligget inde med noget medicin«, siger Maria Krüger.
Hun nævner, at de praktiserende læger kan opleve lignende problemer med antibiotika:
»Nogle gange findes et præparat kun i en stor pakning, men patienten skal kun bruge det halve. Så ligger patienten inde med restantibiotika, som de indtager efter forgodtbefindende, næste gang de føler sig syge, i stedet for at opsøge læge med henblik på at finde den mikrobiologiske diagnose. Det udgør et problem i forhold til antibiotikaresistens«.
Maria Krüger mener, at det burde være muligt for apotekerne at dosisdispensere, så patienterne får den dosis og varighed, som lægen har ordineret.
Lægemiddelstyrelsens presseafdeling skriver til Ugeskrift for Læger, at det er op til den enkelte lægemiddelvirksomhed at beslutte, hvilke pakkestørrelser de vil markedsføre, og at Lægemiddelstyrelsen ikke kan stille krav om bestemte størrelser.
»Vi er enige i, at små pakninger i mange tilfælde vil være en fordel for patienterne, og at det potentielt kan minimere risikoen for forkert brug af medicin – herunder ulovligt videresalg af overskydende medicin«, skriver Lægemiddelstyrelsen.
Styrelsen forventer, at risikoen for kortvarige mangelsituationer fremover bliver mindre, hvad angår visse kritiske lægemidler, herunder morfin.
»De nye krav om lagerpligt, der gælder fra 1. januar 2025, medfører, at virksomhederne bag disse lægemidler skal have pakker nok på lager til seks ugers forbrug i alle markedsførte pakningsstørrelser«, skriver Lægemiddelstyrelsen.
En bred indsats
I alt 410.000 danskere indløser recepter på opioider årligt, og af dem er de 150.000 kroniske opioidbrugere.
Flere unge bliver indlagt med opioidforgiftning, og flere dør med opioider i blodet. De fleste dør alene, mens de sover, har et studie fra Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet vist.
Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet følger udviklingen af rusmiddelproblemer i Danmark, og centerets opgørelser viser, at andelen af unge mellem 15 og 25 år, der får behandling for deres opioidmisbrug, er steget markant fra foråret 2023 og frem.
Eske Kvanner Aasvang var formand for den arbejdsgruppe under Sundhedsstyrelsen, der i 2019 udarbejdede den nationale vejledning om opfølgning af patienter i opioidbehandling. Han mener, at det er nødvendigt med en bredere indsats over for opioidmisbruget.
»Du bliver måske dum i hovedet af hash, men opioider dør du af«Eske Kvanner Aasvang, professor og overlæge, Rigshospitalet
»Misbrug af opioider kræver politisk handling og en bred indsats, som ikke kun handler om hårdere straffe og mindre pakkestørrelser. Der bør nedsættes en arbejdsgruppe med relevante aktører, der kan udarbejde en kortlægning af hele problemets omfang og komme med løsningsforslag, som politikerne må reagere på«, siger Eske Kvanner Aasvang.
Blandt elementer i en bredere indsats nævner han generel oplysning af borgerne, bl.a. opfordring til at tale med unge mennesker over spisebordet derhjemme om, hvor farlige opioider er, og opfordring til at levere ubrugt medicin tilbage til apoteket.
»Vi skal altså have oplært befolkningen i, at man ikke deler medicin med hinanden. Opioider er i særklasse et livsfarligt lægemiddel ifølge de retsmedicinske institutter. Du bliver måske dum i hovedet af hash, men opioider dør du af«.
I 2013 var Eske Kvanner Aasvang til kongres i USA, hvor han skulle holde foredrag om behandlingen af patienter med kronisk smerte. Ved samme kongres holdt en ung amerikansk forsker et lidt alarmerende indlæg om de mange amerikanere, der var blevet afhængige af opioider.
»Jeg kan huske, at jeg dengang syntes, at han var lidt hysterisk. Så galt kunne det vel ikke være«, fortæller Eske Kvanner Aasvang.
»Dengang var der ikke nogen af os, der havde erkendt det, som han havde set – men det er vi så blevet klar over mange år senere«.
Fakta