Skip to main content

Læger er attraktive partnere

Det er et godt scorekort at være læge. I hvert fald lever markant færre læger som singler end på arbejdsmarkedet generelt. Men de kvindelige læger har sværere ved at finde kærligheden end de mandlige.

27. okt. 2014
2 min.

Det er et godt scorekort at være læge. I hvert fald lever markant færre læger som singler end på arbejdsmarkedet generelt. 27% af folk i arbejdsstyrken er singler, men det gælder kun for 17% af lægerne, viser en specialopgørelse fra Danmarks Statistik. Sammenligner man 150 større faggrupper, havner lægerne på en placering som nummer 14, når det gælder om at have partnere.

»Læger er attraktive. Sådan er det bare«, mener Karen Sjørup, lektor og forsker i arbejdsmarked og køn, Roskilde Universitet, og tilføjer, at lægeromanen ikke er skrevet forgæves.

»Der er en mystik omkring lægen, der har en særlig autoritet. Det falder både mænd og kvinder for«, siger hun.

Kvindelige læger har sværere ved at finde kærligheden

Kvinder gifter sig næsten altid opad. Det er en udfordring for de kvindelige læger, som har svært ved at finde tilstrækkeligt velkvalificerede mænd. De mandlige læger forelsker sig til gengæld stadig gerne i sygeplejersken, forklarer Karen Sjørup. Bag tallene gemmer sig også en demografisk forskydning. Kvindelige læger er i gennemsnit yngre end mandlige, og de unge nyder at bo alene og synes ikke nødvendigvis, at det er sjovt at slå sig ned, siger arbejdsmarkedsforskeren.

Læger får mange børn

Hver læge i alderen 30-64 år har i gennemsnit 1,3 børn boende hjemme. Dermed er lægerne en af de faggrupper, der er bedst til at forplante sig. Ud af 435 større faggrupper havner lægerne på en plads som nummer 14, når det drejer sig om liv i børneværelser. Opgørelsen tager udgangspunkt i hjemmeboende børn. Hvis forældre er skilte, indgår kun den forældre, som barnet primært bor hos i beregningerne. Læger har bedre råd end mange andre faggrupper til at sætte tre eller flere børn i verden, mener Karen Sjørup, som også peger på, at barselsordninger i det offentlige er velfungerende.

Kåre Kildall Rysgaard, kaare@analystik.dk

Kilde: Særopgørelse fra Danmarks Statistik over partnervalg fordelt på DISCO 06-koder for Ugeskrift for Læger