Skip to main content

Læger har mistet interessen for D-vitamin

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

16. maj 2012
3 min.

Læger har mistet interessen for måling af D-vitamin i patienternes blod.

I hvert fald viser tal, som Københavns Praktiserende Lægers Laboratorium har samlet for Ugeskriftet.dk, at der er sket et fald fra 205.000 i 2010 til 174.000 målinger af D-vitamin i 2011. Eller 15 procent.

Udviklingen glæder Sundhedsstyrelsen, der sidste år i Ugeskriftet kraftigt gik i rette med de mange målinger, der årligt løber op i næsten 100 millioner skatteskroner. Målinger som Sundhedsstyrelsen i mange tilfælde finder irrelevante

"Det er meget glædeligt, at antallet af målinger af D-vitaminstatus er faldet. Der er de seneste år brugt rigtig mange penge på disse målinger, uden man har haft den nødvendige dokumentation for, at man forebygger noget som helst - udover for patienter med osteoporose. Alvorlig D-vitaminmangel skal naturligvis behandles, og vi ved at tilskud med kalk og D-vitamin til ældre forebygger knogleskørhed, men for alle andre tilstande aner vi ikke, om tilskud med D-vitamin gør nogen forskel", siger overlæge i Sundhedsstyrelsen Christine Brot.

Sundhedsstyrelsen fastslår også, at der ikke er skyggen af evidens for at screene bredt for D-vitaminstatus.

Formand for de Praktiserende Lægers Organisation, Henrik Dibbern, er også godt tilfreds med de færre D-vitamin:

"Det er godt, at tallet nu falder. Det har jo ikke kun været Sundhedsstyrelsen, der har været utilfredse med de mange målinger, der nok blev taget lidt for ofte, men også flere eksperter og videnskabelige selskaber har fremført argumenter om, at der nok ikke har været en rigtig god grund til at tage alle de prøver," siger han og fortsætter:

"Men det kan nu også være et udtryk for, at vi har fået mål alle dem, der skal måles, så toppen er taget af isbjerget."

Mål ikke raske danskere

Sundhedsstyrelsen har på sin hjemmeside angivet hvilke patientgrupper, hvor D-vitaminstatus er relevant, og myndighederne opfordrer lægerne til at holde sig til disse retningslinjer.

Folk med en almindelig sund livsstil med moderat sol om sommeren har ifølge Sundhedsstyrelsen en meget lille sandsynlighed for at få symptomgivende D-vitaminmangel. Derfor skal de ikke have mål D-vitaminstatus rutinemæssigt.

Heller ikke patienter med kroniske sygdomme som kræft, sukkersyge, demens, hjerte-kar-lidelser bør få foretaget rutinemæssige målinger af D-vitaminstatus, da der ikke er videnskabelige undersøgelser, der viser, at "D-vitamintilskud bedrer deres primære sygdom," som Sundhedsstyrelsen oplyser.

Mens eksempelvis personer med kliniske symptomer på eller mistanke om svær D-vitaminmangel pga. livsstil, gravide af anden etisk oprindelse end dansk og patienter med sygdomme, hvor D-vitaminstatus er af betydning for årsag eller behandling så som osteoporose, lever- og nyresygdomme bør få tjekket deres D-vitaminstatus, fastslår Sundhedsstyrelsen.

Lodtrækningsstudier mangler

Ifølge Sundhedsstyrelsen skyldes det store fokus fra læger, borgere og medier på D-vitamin i disse år, at der i observationsstudier har været påvist en klar sammenhæng mellem høj D-vitaminstatus og lav forekomst af en lang række sygdomme.

Problemet er bare, at der ikke findes evidens for den sammenhæng fra lodtrækningsstudier og "kun sådanne kan bruges til at bevise en årsagssammenhæng," siger Christine Brot fra Sundhedsstyrelsen og fortsætter:

"Det er ikke sjældent, at der er en modsætning mellem observationsstudier og lodtrækningsforsøg. Vi så det med eksempelvis tilskud af antioxidant og hormorner til kvinders overgangsalder. I begge tilfælde viste observationsstudierne noget, der slet ikke kunne genfindes, da man så lavede lodtrækningsstudierne".

Christine Brot forklarer, at D-vitamin i observationsstudier er en vigtig markør for en sund livsstil. Det er kendt, at overvægtige og rygere eksempelvis har en lav D-vitaminstatus, mens folk, der spiser meget fisk, spiser mange grøntsager og motionerer meget har en høj status for D-vitamin.

"Så der er en sammenhæng, men vi ved ikke på nuværende tidspunkt, om det er den høje forekomst at D-vitamin, der modvirker kræft og sukkersyge - eller blot er et tegn på, at det generelt er sunde mennesker, der har en højere forekomst af D-vitamin og lavere forekomst af sygdom", siger hun.