Skip to main content

Læger: Her er vores ønsker til den nye lægeformand

Ugeskrift for Læger har spurgt en række læger, hvilke ønsker og forventninger de har til Lægeforeningens nye formand, der vælges 19. juni. En stærk og tydelig kommunikation er blandt de absolutte topprioriteter på den lange ønskeseddel. Den nye formand kan se frem til tre meget travle år.

Anne Steenberger as@dadl.dk Bodil Jessen boj@dadl.dk Britt Lindemann bli@dadl.dk

17. jun. 2020
15 min.

Uanset hvem den nye formand for Lægeforeningen måtte blive, står det allerede nu klart, at det vil være en klar fordel, hvis den kommende topfigur er lidt af en superhelt m/k. For lægerne har en svulmende dosmerseddel med ønsker og forventninger klar til den person, der skal efterfølge Andreas Rudkjøbing som Lægeforeningens formand de kommende tre år.

Ugeskrift for Læger har bedt en række læger både i og uden for repræsentantskabet om at pege på, hvilke egenskaber den nye formand skal besidde, og hvilken sag der er vigtigst for dem. Vi har også bedt dem pege på områder, hvor de savner en stærkere markering fra Lægeforeningen.

Flere af de adspurgte læger ønsker sig en formand, der er en stærk kommunikator, en god forhandler samt en synlig og markant personlighed. Der er også efterspørgsel efter en person, der kan samle lægerne og skabe sammenhold – trods deres forskelligheder.

Samtidig er det tydeligt, at mange læger fortsat er stærkt bekymrede for deres retssikkerhed oven på svendborgsagen. Det skal der gøres noget ved. Og så efterlyser flere et skarpere fokus på ulighed i sundhed, det nære sundhedsvæsen – og mange, mange andre ting.

En mere aggressiv tilgang

Foto: Palle Peter Skov

Henrik Ømark Petersen, overlæge, Akutafdelingen, Herning, næstformand i Dansk Selskab for Akutmedicin, DASEM,

Hvilke egenskaber mener du, at den nye formand for Lægeforeningen skal besidde?

Politisk tæft og forankring i den kliniske hverdag. Og så synes jeg, at vedkommende ikke skal være alt for konsensussøgende, men skal turde tage en værdikamp med det politiske system. Være synlig og tydelig i sine udmeldinger. Og kæmpe for standens standpunkter.

Med det mener jeg, at Lægeforeningen har været for pæn i relation til det politiske system, og det, synes jeg, vi skal gøre op med. Jeg ønsker en formand med en mere aggressiv tilgang, og som tør tage dagsordenen og kæmpe for standens synspunkter og sige, nu er det nok.

Når det er sagt, skal formanden selvfølgelig have gode samarbejdsevner og ikke grave voldgrave mellem Lægeforeningen og de forskellige styrelser og det politiske apparat og andre samarbejdspartnere.

Hvad mener du er den vigtigste sag, som den nye formand bør sætte kræfter ind på at få gennemført i den kommende periode?

Lægers retssikkerhed er mest presserende. Det er simpelthen ikke i orden, at læger skal vente i flere år på afgørelser, og at vi endnu ikke har en ankemulighed. Her skal formanden være parat til at slå i bordet.

Er der nogle punkter eller områder, hvor du savner, at Lægeforeningen markerer sig stærkere?

Jeg synes, at Lægeforeningen også skal have en aktivistisk holdning i forhold til sundhedspolitik, ulighed i samfundet og klimapolitik – alt det, der har en afgørende betydning for sundhed. Jeg synes, tingene hænger sammen.

En samlende figur

Foto: PLO

Gunver Lillevang, praktiserende læge i Roskilde, medlem af repræsentantskabet:

Hvilke egenskaber mener du, at den nye formand for Lægeforeningen skal besidde?

Den nye formand skal være en samlende figur i Lægeforeningen med fokus på dialog og balance. Formanden skal være et samlingspunkt for landets læger og et fyrtårn for den fælles lægeidentitet uanset vores funktion i sundhedsvæsenet. Formanden skal også være en stærk kommunikator, som kan sikre synlighed og indflydelse på sundhedspolitikken.

Hvad mener du er den vigtigste sag, som den nye formand bør sætte kræfter ind på at få gennemført i den kommende periode?

Jeg vil nævne to sager. For det første er det ekstremt vigtigt, at den nye formand bruger kræfter på, at Lægeforeningen spiller stærkt ind for at bidrage til, at vi får en sundhedsreform med en god balance mellem primær og sekundær sektor. Herunder er det helt afgørende, at reformen sikrer, at der kommer tilstrækkeligt med ressourcer til primærsektoren, blandt andet væsentligt flere praktiserende læger. Det kræver, at man både arbejder med rekruttering og fastholdelse. Det arbejde er nødvendigt i alle grene af sundhedsvæsenet og gælder ikke kun praktiserende læger, for der er et stort behov for at forbedre lægernes arbejdsmiljø. Vi har alt for mange udbrændte og stressede læger.

For det andet er der behov for, at vi står som en samlet lægeforening, hvor vi i hverdagen - læge til læge og organisatorisk mellem søjlerne - spiller hinanden bedre. Det har vi ikke altid gjort, men sammen er vi stærke. Vi er som læger én stor familie, og vi er nødt til at kunne tage hensyn til alle familiemedlemmer, for vi har forskellige behov.

Er der nogle punkter eller områder, hvor du savner, at Lægeforeningen markerer sig stærkere?

Der er primært to. For det første mangler vi en stærkere fælles stemme i forhold til sundhedsreformen.

For det andet er det en nødvendighed, at samfundet udviser tillid til lægefagligheden og til vores lægeløfte og stoler på os som læger og som lægeforening. I den forbindelse er det altafgørende, at sundhedsvæsenet arbejder med læring i stedet for kontrol og straf, og at lægers retssikkerhed bliver forbedret. Det må ikke være utrygt at gå på arbejde som læge.

Kommunikator med gennemslagskraft

Privatfoto

Chadi Abdel-Halim, i hoveduddannelse som øre-næse-hals-læge, Odense Universitetshospital, aktuelt ph.d.-studerende.

Hvilke egenskaber mener du, at den nye formand for Lægeforeningen skal besidde?

Jeg håber, at vi får en formand, der er en stor kommunikator, og som har stærk gennemslagskraft. For en formand skal både kunne repræsentere os læger som stand, og samtidig skal vedkommende også kunne indgå som en dygtig, appellerende forhandler med politikerne og med andre instanser. For mig er det en kvalitet, at formanden er en læge, som har det ene ben i klinikken. Jeg tror, det vil kunne sikre en bedre kontakt til den stand, som vedkommende repræsenterer.

Hvad mener du er den vigtigste sag, som den nye formand bør sætte kræfter ind på at få gennemført i den kommende periode?

Vi oplever i det daglige en stor udfordring, fordi der er ubalance mellem de ressourcer, som sundhedsvæsenet bliver tildelt, og de krav, som bliver stillet til os som læger. Vi skal konstant levere bedre kvalitet, flere behandlinger og øget produktivitet til et stigende antal patienter. Selvom vi får lidt flere penge i dette års økonomiaftale, er det overhovedet ikke nok i forhold til det arbejdspres, vi oplever i klinikken. Det går ud over vores arbejdsglæde, og i værste fald går det også ud over patientsikkerheden.

Er der nogle punkter eller områder, hvor du savner, at Lægeforeningen markerer sig stærkere?

Jeg kunne godt ønske mig, at Lægeforeningen profilerer sig mere over for resten af samfundet. Det kan være i form af mere PR, mere kommunikation til borgerne og en stærkere repræsentation af vores synspunkter i medierne. Nogle gange kan jeg godt savne, at vi og vores synspunkter kommer mere frem i debatter på tv og i medierne, så vi bliver set og hørt lidt mere. Det gælder i særdeleshed i spørgsmålet om vores retssikkerhed, som er ret problematisk i forhold til tilsynssager. Jeg kunne godt tænke mig, at der var et større politisk pres i det spørgsmål.

Skal turde tænke anderledes

Anna Roe Rasmussen, reservelæge i almen praksis på Vesterbro og forkvinde for Læger for Klimaet, medlem af repræsentantskabet

Hvilke egenskaber mener du, at den nye formand for Lægeforeningen skal besidde?

En kommende formand skal kunne gøre op med søjletænkningen og samle hele Lægeforeningen. Og så synes jeg, det er vigtigt, at formanden er en god formidler og en dygtig diplomat, når man repræsenterer alle lægerne i forskellige fora.

Personlig ser jeg også gerne, at det bliver en kvinde, det er på tide, at Lægeforeningen får sin første kvindelige formand. Og alt andet lige vil det også være på sin plads med tre så kompetente, kvindelige kandidater i feltet.

Hvad mener du er den vigtigste sag, som den nye formand bør sætte kræfter ind på at få gennemført i den kommende periode?

Klimaforandringer. The Lancet og WHO har gennem de seneste ti år understreget, at det er den allerstørste trussel for global sundhed på verdensplan, og det kan heller ikke Danmark se sig fri for. Klimaforandringer har store konsekvenser for os og vores børn, og Lægeforeningen har en vigtig opgave med at få italesat, at mange tiltag på forebyggelsesområdet også har stor betydning for klimaet, det kan for eksempel være aktiv transport, luftforurening og mindre indtag af animalske fødevarer. Sundhedsvæsenet står for seks procent af Danmarks samlede CO2-udslip. Lægeforeningen skal være med til at få dette forbedret.

Er der nogle punkter eller områder, hvor du savner, at Lægeforeningen markerer sig stærkere?

”Det er vigtigt, at man som formand tør at bevæge sig ud over de meget traditionelle sundhedspolitiske områder. Forebyggelsesområdet er uden tvivl utroligt vigtigt, men mange problemstillinger opstår helt tidligt i barnelivet, og Lægeforeningen har været meget tilbageholdende med at begive sig ud på nye arenaer.

Kampen mod ulighed i sundhed fylder meget, men den kan også kæmpes på det socialpolitiske område, f.eks. i forhold til socialt udsatte og migranters sundhedsrettigheder. Vi skal ikke kun bekæmpe problemerne, når de opstår, vi er nødt til at engagere os tidligt, inden folk f.eks. får kroniske sygdomme eller bliver afhængige af tobak.

Så jeg håber på en formand, der tør tænke anderledes og tør sætte sig på nogle andre dagsordener.

Fokus på retssikkerhed

Privatfoto

Berit Broholm, praktiserende speciallæge i reumatologi i Rødovre.

Hvilke egenskaber mener du, at den nye formand for Lægeforeningen skal besidde?

Lydhørhed over for medlemmerne er ultravigtigt. Og politisk tæft samt evnen til at kommunikere og opnå resultater. Jeg synes også, at formanden skal have et godt kendskab til sundhedsvæsenets organisatoriske forhold og især også kende lægers kliniske virkelighed.

Hvad mener du er den vigtigste sag, som den nye formand bør sætte kræfter ind på at få gennemført i den kommende periode?

Øge lægers retssikkerhed. Det er en opgave, der står og lyser. Svendborgsagen spøger stadig. Jeg synes, dialogen mellem Styrelsen for Patientsikkerhed og lægerne skulle være bedre, og vi burde kende hinanden bedre. Vi har for nylig haft et tilsyn, hvor det var helt tydeligt i flere klinikker, at det var meget stramt med dialogen. Jeg synes, lægeformanden skal arbejde på, at vi får et tættere samarbejde med STPS.

Er der nogle punkter eller områder, hvor du savner, at Lægeforeningen markerer sig stærkere?

Lægeforeningen bør yde et større lobbyarbejde over for folketingspolitikere. Det skal være med til at forhindre, at der bliver truffet beslutninger, som ikke har nogen faglig bund, som vi har set eksempelvis med beslutningen om at fjerne kronisk træthedssyndrom fra ”funktionelle lidelser”.

Styrke lægefagligheden i politik

Privatfoto

Bue Fogh Juvik, speciallæge i almen medicin og overlæge på diagnostisk center på Sjællands Universitetshospital Roskilde, medlem af repræsentantskabet.

Hvilke egenskaber mener du, at den nye formand for Lægeforeningen skal besidde?

Internt skal formanden kunne samle alle læger, yngre og ældre, på sygehuse og i praksis og få de tre søjler til at samarbejde og arbejde i én retning.

Eksternt skal det være en, der kan repræsentere lægestanden og lægefagligheden i samspil med andre organisationer, politikere og myndigheder, og der er det vigtigt med en formand, der kan tale med en meget tydelig lægefaglig stemme. Ikke en, der er halvt embedsmand, men virkelig en eksponent for lægefagligheden.

Formanden skal selvfølgelig vælge sine kampe, men også sætte sig igennem, når det gælder. Det kræver jo, at formanden er god til at kommunikere og have gennemslagskraft og brænde igennem uden at brænde noget over, for hvis man er for skinger og højtråbende, er der ikke nogen, der gider at lytte.

Hvad mener du er den vigtigste sag, som den nye formand bør sætte kræfter ind på at få gennemført i den kommende periode?

Der vil selvfølgelig altid være enkeltsager, der kommer og går, men jeg synes, at det, der er mest oppe i tiden, er at få lægefagligheden ind i de politiske beslutninger, så man undgår cannabis- og ME-sager, hvor lægefagligheden bliver tilsidesat. Det er en meget uheldig tendens, at der bliver truffet politiske beslutninger om rent faglige emner, og der er det jo vigtigt, at vi er meget tydelige i vores lægefaglige input til politikerne og er med til at påvirke i den rigtig retning.

Er der nogle punkter eller områder, hvor du savner, at Lægeforeningen markerer sig stærkere?

Grundlæggende synes jeg, at Lægeforeningen har fat i de rigtige områder, uden at forsømme noget. Ulighed i sundhed og psykiatrien er dagsordener, der altid har behov for et løft, men jeg ved ikke, om jeg vil sige, at Lægeforeningen ikke har markeret sig nok.

Fokus på ulighed

Foto: Finn John Carlsson

Ellen A. Holm, ledende overlæge på geriatrisk afdeling, Nykøbing Falster Sygehus.

Hvilke egenskaber mener du, at den nye formand for Lægeforeningen skal besidde?

I enhver magtposition er personlig og faglig integritet vigtig, så man ikke lader sig friste af de muligheder, magten giver. En formand skal være lyttende og skal være katalysator for og kunne rumme og samle alle mulige meninger fra de mange medlemmer og samarbejdspartnere. Og så skal formanden kunne opfatte sig selv som redskab for fællesskabet, men også have sine egne meningers mod og turde gå forrest.

Hvad mener du er den vigtigste sag, som den nye formand bør sætte kræfter ind på at få gennemført i den kommende periode?

Hjælpe med til at sikre en mere lige fordeling af sundhed og ressourcer, som er nødvendige for sundhed. Vi har et tiltagende ulige samfund, og det sætter sig stærke spor i form af sygdom og død, som er ganske ulige fordelt. Og alle får ikke lige god behandling. Her kan læger gøre meget, for det handler også om, at vi som læger har lettere ved at kommunikere og bonde med ”dem, der ligner os”.

Formanden og lægeforeningen skal være med til at sikre en retfærdig fordeling af læger til alle egne af landet og til alle samfundsgrupper. Her er mange stærke meninger og oplagte konflikter, og dem skal formanden turde være en del af.

Er der nogle punkter, hvor du savner, at Lægeforeningen markerer sig stærkere?

Der er sikkert mange, men dem, der lige falder mig ind, er ulighed og ikke uafhængigt heraf det kommunale sundhedsvæsen. I de seneste mange års centraliseringsbestræbelser, som kan være helt fornuftige, bliver de svageste tabt. Det sker, når de bliver udskrevet fra "supersygehusene" – måske for tidligt - til de utilstrækkelige kommunale pleje- og behandlingsmuligheder.

Kom ud i landet

Mogens Hüttel, tidligere overlæge og formand for Foreningen af Pensionerede Læger, medlem af repræsentantskabet

Hvilke egenskaber mener du, at den nye formand for Lægeforeningen skal besidde?

”Det skal være en person, der kan samle lægestanden, så også den praktiserende læge ude i Ringkøbing kan se sig selv som en del af Lægeforeningen igennem den formand, vi vælger. Og så skal det selvfølgelig være en dygtig kommunikator, der evner både det grundlæggende og at aflevere budskabet på 20 sekunder til TV Avisen. Og så tror jeg, medlemmerne gerne ser, at man i den kommende periode oplever, at den nye formand kommer ud og møder de menige medlemmer”.

Hvad mener du er den vigtigste sag, som den nye formand bør sætte kræfter ind på at få gennemført i den kommende periode?

”Lægeforeningen har en lang og god historie, men jeg er indimellem lidt bekymret for Lægeforeningen og dens formand i relation til de forhandlingsberettigede foreninger, så det er vigtigt, at den kommende formand får skabt et grundlag, der giver mulighed for at markere sig udadtil med opbakning fra de forhandlingsberettigede foreninger.

Og så synes jeg, at den nye formand skal ud regionalt og forstå den opgave, der ligger i at sikre bedre sektorovergange. Jeg går varmt ind for centralisering af sygehusvæsenet, der har givet mange danskere bedre behandling, men vi har glemt overgangene. Så den lægelige indsats i kommunerne og overgangene, skal der være fokus på”.

Er der nogle punkter eller områder, hvor du savner, at Lægeforeningen markerer sig stærkere?

”Er der noget, der virkelig er brug for, så er det, at praktisere at læger står for faglighed og forskningsbaseret viden. Vi skal gå imod populisme, som når en sundhedspolitisk ordfører beslutter sig for, på tværs af hvad læger har søgt at afdække i årevis, hvordan en bestemt diagnose skal behandles. Det kan vi ikke have, og Lægeforeningen skal klart markere, at det ikke er i nogens interesse”.

Forebyg udbrændthed

Foto: Palle Peter Skov

Henriette Poulsen, praktiserende læge i Sdr. Omme.

Hvilke egenskaber mener du, at den nye formand for Lægeforeningen skal besidde?

”Jeg synes, at formanden skal være en person, der er klar og tydelig udadtil, og som samtidig fremstår som en samlende repræsentant for os alle. Jeg håber også, at det bliver en formand, som kan have fokus på primærsektoren og på almen praksis – vi er jo dem, der ser patienterne mest og har den største samarbejdsflade.

Og så skal formanden kunne få politikerne i tale, så vi kan få en skarpere prioritering af ressourcerne. Det skal ikke kun være dem, der råber højest, som bliver tilgodeset.

Endelig ser jeg meget gerne, at vi får en formand, der vil arbejde for at forebygge udbrændthed blandt læger og sundhedspersonale generelt. For det, mener jeg, er den faktor, der har den største betydning for, at vi også i fremtiden kan levere god og omsorgsfuld behandling til patienter med tiltagende komplekse problemstillinger.

Hvad mener du er den vigtigste sag, som den nye formand bør sætte kræfter ind på at få gennemført i den kommende periode?

”Det med at forebygge udbrændthed er vigtigt, men tingene hænger sammen. Set her fra min stol hænger udbrændthed tæt sammen med den øgede specialisering, hvor vi alt for ofte oplever, at de sårbare patienter med komplekse problemstillinger bliver kastebolde i systemet. Når man fejler mange forskellige ting, ender det alt for ofte med, at man skal møde op på fem forskellige ambulatorier på fem forskellige dage.

Det ville kunne mindske udbrændthed i min praksis, hvis jeg ikke længere følte, at jeg var den eneste, der var ansvarlig for at bevare helhedssynet på patienten. Derfor har jeg brug for en formand, der prioriterer at sikre bedre patientforløb. Vi har brug for både gensidig respekt for hinandens arbejdsområder og en skarp politisk prioritering af bedre sektorovergange”.

Er der nogle punkter eller områder, hvor du savner, at Lægeforeningen markerer sig stærkere?

”Ja, ulighed i sundhed. For mig er det helt tydeligt, hvor stor sammenhæng der er mellem patienternes sociale status og deres sundhedstilstand. Det skal vi have gjort noget ved”.