Kommunerne øst for Storebælt har et højere antal indlæggelser end resten af landet. Det viser en undersøgelse fra KL’s nyhedsbrev Momentum, som har analyseret tal fra 2012 fra databasen eSundhed. Eksperter vurderer, at forskellen i afstand til hospitalet kan være en vigtig årsag. Desuden fremhæves kommunernes og regionernes forskellige strategier, samt forskelle i kulturelle traditioner hos de praktiserende læger
I hele landet er der i gennemsnit 200 indlæggelser pr. 1.000 indbyggere, men de 21 kommuner med flest indlæggelser ligger alle øst for Storebælt. Ishøj ligger øverst på listen med 272 indlæggelser pr. 1.000 indbyggere. Nordfyns Kommune ligger i den anden ende af skalaen med 154 indlæggelser pr. 1.000 indbyggere. Og det er ikke nødvendigvis fordi borgerne i øst er mere syge, end de er i vest.
Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi på Aarhus Universitet, vurderer, at forskelle i afstand til sygehuset og kulturelle traditioner for brug af sundhedssystemet er væsentlige dele af forklaringen. Desuden fremhæver han politiske forskelle i kommunerne:
»Kommunerne har et forskelligt beredskab i forhold til at forebygge indlæggelser og genindlæggelser. Nogle steder er man længere fremme i forhold til at lave alternativer til indlæggelser, specielt blandt ældre borgere, og det kan påvirke antallet af indlæggelser. Samtidig spiller kommunernes beredskab også ind i forhold til, hvilken strategi man kan køre regionalt i forhold til indlæggelser eller ambulante besøg,« siger Jes Søgaard til Momentum.
Læs mere: Antal indlæggelser (somatiske) pr. 1.000 indb. i kommunen (jpg)
Karsten Vrangbæk, professor i folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, er enig i, at de geografiske afstande kan spille en rolle. Han fremhæver samtidig individuelle forskelle blandt de alment praktiserende læger rundt om i landet:
»Hvis der er flere unge læger, så vil de måske være hurtigere til at sende videre i systemet og ikke tage nogle chancer. Mens en lidt ældre praktiserende læge, der sidder oppe i Vendsyssel, er vant til selv at håndtere tingene og vil måske være lidt mere tilbageholdende med at indlægge folk,« siger han til Momentum.
Undersøgelsen har hverken taget højde for antallet af genindlæggelser eller varighed af indlæggelserne. Den forholder sig derved ikke til, om tallene dækker over, at borgere i nogle områder bliver sjældnere indlagt, men til gengæld er indlagt i længere tid. Heller ikke forskelle i årsager til indlæggelser er undersøgt.