Skip to main content

Læger indberetter bivirkninger som aldrig før

Journalist Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

26. mar. 2010
3 min.

Aldrig har Lægemiddelstyrelsen fået så mange indberetninger om bivirkninger. Og aldrig har styrelsen oplevet så stor interesse fra lægernes side.

I 2009 modtog Lægemiddelstyrelsen alt i alt 4.884 indberetninger mod 2.997 året før, viser styrelsens årsopgørelse, der netop er udkommet.

»Det har slået alle rekorder. Aldrig i mine 12 år i styrelsen har jeg oplevet så stor en interesse for bivirkningsområdet som netop nu. Jeg har heller aldrig før oplevet en så ægte og øget interesse blandt lægerne,« siger overlæge Doris Stenver i Lægemiddelstyrelsen.

Fra 2008 til 2009 steg danske lægers indberetninger med hele 40 procent. Året før var stigningen på »blot« ti procent.

»Jeg har heller aldrig været inviteret så meget ud i de faglige miljøer for at snakke bivirkninger som nu. Også de lokale lægemiddelkomitéer er kommet meget mere på banen i forbindelse med bivirkningsindrapportering,« siger Doris Stenver.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen er der flere forklaringer på den øgede interesse for indberetning i 2009.

For det første satte en national handlingsplan fra januar 2009 fokus på området. Og så har særligt to nye vacciner - HPV-vaccinen Gardasil til teenagepiger i børnevaccinationsprogrammet og Pandemrix til den netop overståede pandemi H1N1 - øget fokus på risici med lægemidler.

»Den største andel af indberetninger på Pandemrix fik vi i uge 48 i november, ugen efter der havde været meget medieblæst om vaccinen. Så det er helt tydeligt, at medieomtale øger fokus på indberetningerne,« siger Doris Stenver.

Lægemiddelstyrelsen og Lægeforeningen udpegede på en fælleskonference indrapporteringer af bivirkninger som et indsatsområde. Året efter kom den nationale handlingsplan.

»Vi er meget tilfredse med de resultater, som vi nu ser af vores arbejde på området,« siger formand for Lægeforeningen, Yves Sales, og fortsætter:

»Lægemiddelstyrelsen fortjener entydig stor ros. De har været en meget drivende kraft i denne proces. Samtidig er der sket en holdningsændring hos lægerne, der har fået øjnene op for, at det her handler om patientsikkerhed. Selvom det er ekstra arbejde, så gør indberetningerne, at vi får bedre oplysninger om vores lægemidler og dermed vores behandlinger.«

Hospitaler skal på banen

Ifølge Lægemiddelstyrelsen er det særligt fra praktiserende læger og patienter, at indberetningerne er øget. Hospitalslæger er ikke lige så aktive, hvilket bekymrer myndigheden, da megen ny medicin netop tages i brug på hospitalsafdelingerne.

Derfor iværksætter Lægemiddelstyrelsen en kampagne til august om indberetninger fra hospitaler, når et pilotprojekt på fire hospitaler er gennemført og evalueret.

»Selvom flere indberetter bivirkninger, så indikerer en undersøgelse gennemført af Lægemiddelstyrelsen i samarbejde med Lægeforeningen fra juni 2009, at vi kun får en ud af 50 alvorlige eller uventede bivirkninger. Vi ser underrapporteringen i hele Europa. Derfor skal det i højere grad indarbejdes i den kliniske hverdag på afdelingerne. Og det er det, som vi med kampagnen vil forsøge,« siger projektleder i Lægemiddelstyrelsen, Karina Markersen.

Lægeforeningen skal på Lægemødet i april diskutere oplæg til en revidering af foreningens lægemiddelpolitik, hvorunder bivirkningsindberetninger er et punkt.