Skip to main content

Læger kommer i klemme i det private

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

25. feb. 2011
2 min.

Foreningen af Speciallæger, FAS, har de seneste par måneder fået flere end sædvanligt mange henvendelser fra læger, der arbejder i den private sektor.

»Mange ringer, fordi de afskediges som følge af den trængte økonomi på hospitalerne«, siger jurist i FAS, Dinna Søndergaard Christensen.

»Privathospitalerne er indimellem lidt for kreative for at slippe ud af en kontrakt«, siger hun om de økonomisk pressede hospitaler.

»Kort sagt, hvis man er fastansat, så dækker Lønmodtagernes Garantifond lønkrav på op til 160.000 kroner efter skat. Hvis man er tilknyttet som konsulent, bliver man almindelig kreditor i et konkursbo«, siger hun.

Måske lidt paradoksalt bliver FAS også kontaktet mere end sædvanligt af offentligt ansatte læger, der overvejer at skifte til den private sektor.

»De synes, at arbejdsforholdene er blevet forringede«, siger Dinna Søndergaard Christensen.

»Vi anbefaler dem at kigge særdeles nøje på privathospitalets regnskab«, siger hun.

Troels Dirch Poulsen er et eksempel på en læge, der er kommet i økonomisk klemme ved et sådant skift fra offentligt til privat.

Han er speciallæge i anæstesi og har siden 2009 arbejdet i det private - henholdsvis som fastansat og som konsulent tilknyttet på timebasis eller kontrakt.

Han led et større tab, da han var tilknyttet et privathospital, der gik konkurs.

»Det havde været svært for dem et stykke tid. Og på et tidspunkt fik vi at vide, at vores kontrakter ville blive opsagt, hvorefter vi blev tilbudt at overgå til at være konsulenter. Det var ca. to måneder inden, de lukkede«, fortæller Troels Dirch Poulsen.

Konkursen kom altså, mens Troels Dirch Poulsen stadig var i sin opsigelsesperiode, og han nåede aldrig at komme over på en konsulenttilknytning. Det betød, at Lønmodtagernes Garantifond dækkede noget af hans løn, men han led stadig et tab, for han havde mere til gode.

»Det beløb står nu som et krav i konkursboet, men der er ikke store udsigter til, at jeg kan få det. Det er jeg nødt til at affinde mig med«, siger han.

Siden har han arbejdet både i Norge og Danmark og er p.t. ansat på et privathospital på deltid. Den kontrakt løber i et halvt år, og derefter bliver han konsulent sammesteds. Samtidig søger han nyt.

»Man kan tydeligt mærke, at det er krisetider i branchen. Man skal tænke sig om. Dengang jeg startede, tænkte man, at man altid kunne komme tilbage til det offentlige, hvis det skulle gå skidt. Men det er ganske vanskeligt i dag. Der er ikke mange stillinger«, siger han.