Skip to main content

Hvor polemiske kan læger tillade sig at være i den offentlige debat? I Viborg Amt var der i forbindelse med vedtagelse af budgettet for 2004 og udmøntningen af budgettet store diskussioner om fremtiden for Skive Sygehus.

Den 27. januar 2004 bragte Skive Folkeblad et læserbrev af praktiserende læge Klaus Darling. Brevet var en henvendelse til Bent Hansen, amtsborgmester for Viborg Amt.

»Jeg skrev læserbrevet for at gøre opmærksom på, at den akutte modtagelse på Skive Sygehus var erstattet af fire palliative senge. Hvis amtet gjorde det samme andre steder, ville der kunne spares mange penge«, påpeger Klaus Darling ironisk.

Han mener, at den førte politik er dybt uansvarlig og følte derfor, at det var nødvendigt med et læserbrev.

Den 2. februar 2004 bragte Skive Folkeblad igen et læserbrev. Ikke et svar fra Bent Hansen til Klaus Darling, men nogle korrektioner fra Viborg Amts sundhedsdirektør Henning Bruun-Schmidt.

»Jeg er ansvarlig for området, og efter aftale med Sundhedsudvalget ville jeg rette nogle faktuelle fejl, og så ville jeg rette op på den utryghed, som Klaus Darling var med til at skabe med sit læserbrev. Jeg henvendte mig derfor også til lægekredsforeningen og til Lægeforeningens lægeetiske udvalg, fordi jeg mener, at Klaus Darling med sit læserbrev var med til at gøre patienterne utrygge. Desværre ser det ud til, at nævnet ikke kan bruges i sager som denne«, siger Henning Bruun-Schmidt.

Kendt som læge

I sin henvendelse til Lægeetisk Nævn skriver Henning Bruun-Schmidt, at Klaus Darling er kendt som læserbrevsskribent, som talsmand for Bevaringsforeningen for Skive Sygehus, som tilrettelægger af lægevagten i Skiveområdet og som praktiserende læge.

»Så vidt jeg lige husker, har jeg skrevet i alt fire læserbreve i mit liv, der findes ikke en bevaringsforening for Skive Sygehus, men derimod en støtteforening, som jeg er medlem af, men ikke talsmand for. Mit læserbrev er heller ikke underskrevet af læge Klaus Darling, men alene af borger Klaus Darling, der henvender sig til sin folkevalgte. I stedet svarer forvaltningsdirektøren. Han korrigerer noget, jeg slet ikke har sagt, og svarer ikke på de ting, jeg spørger om«, påpeger Klaus Darling.

Ytringsfrihed

Klaus Darling mener, at forvaltningens kraftige reaktion kan forklares med, at de ansatte har et andet verdensbillede end samfundet udenfor, og derfor ikke har det så godt med kritik.

»Vi lever i et demokratisk samfund, hvor alle har ret til at ytre sig. Flere sygehuslæger, der har ytret kritisk, er blevet kaldt til samtale. Måske er det således, at forvaltningschefens ord er lov inden for murene, og så kan det være vanskeligt at forstå, at det samme ikke gælder udenfor. Tilsyneladende har mit læserbrev virket som en rød klud, og noget kunne tyde på, at han har mistet overblikket og vil jage en skræk i livet på mig ved hjælp af Etisk Nævn. 11 sygehuslæger er rejst i protest. Jeg er selvstændig, så mig kan de ikke kalde til orden.

Derfor prøver de at skræmme mig. Nu er der jo ikke en overflod af læger i Viborg Amt, så det vil da være en dårlig ide at skræmme mig væk«, siger Klaus Darling.

»Klaus Darling har selvfølgelig ret til at ytre sig. Jeg synes, at han med sit læserbrev skaber en unødig utryghed hos patienterne, fordi han postulerer nogle ting, som ikke passer. Derfor henvendte jeg mig til Etisk Nævn«, siger Henning Bruun-Schmidt.

Nok polemisk, men ikke ukollegial eller uetisk

I sin afgørelse siger Lægeetisk Nævn, at nok er Klaus Darlings læserbrev polemisk i sin form, men da han ikke har fremsat en faglig kritik af kollegaers virke, har han ikke overtrådt de kollegiale regler. Nævnet vurderer derfor de to læserbreve som en sundhedspolitisk debat om indretningen af og prioriteringen af ressourcerne i et amt. Nævnet kan ikke tage stilling i sådanne sager, men Klaus Darling har ret til at deltage i den offentlige sundhedspolitiske debat, påpeger Lægeetisk Nævn og henviser til § 14 i De Etiske Regler for Læger.

»Hvis jeg bliver opmærksom på ting, som jeg mener skal frem, så vil jeg skrive et læserbrev igen«, siger Klaus Darling.

Preben Larsen, formand for Lægeetisk Nævn, har ikke ønsket at udtale sig om den konkrete sag, da nævnet ikke har fundet grundlag for offentliggørelse, men han oplyser, at nævnets afgørelse er sendt til sagens parter. Han henviser i øvrigt til nævnets årsberetninger.

Hold jer til sandheden

Hans Buhl er formand for lægeforeningens etiske udvalg. Han har ikke beskæftiget sig med den konkrete sag, men generelt mener han:

»Formelt er der ingen grænser, bortset fra injurielovgivningen. Men læger bør selvfølgelig tænke sig om, når de udtaler sig, især når det drejer sig om liv og død. Holder man sig inden for sandheden, mener jeg ikke, at der er grænser. Man må være forberedt på, at polemiske læserbreve vil virke stødende på dem, polemikken går ud over.

Er de utilfredse, må de gå til pressenævn eller domstole. Man skal også huske på, at læger ikke bare har ret til at ytre sig, når de bliver opmærksomme på kritisable forhold i sundhedsvæsnet, men faktisk har en pligt«, påpeger Hans Buhl.

Fakta

Under overskriften: »Tak, Bent Hansen« bragte Skive Folkeblad den 27. januar 2004 følgende læserbrev:

»Kære Bent Hansen. Rigtig mange tak for de fire senge, vi har fået til døende patienter. Dem bliver der også hårdt brug for med den service og det beredskab, du har kunnet unde os i amtets næststørste købstad. Et godt tip: Hvis man indfører senge til at dø i på amtets øvrige sygehuse i stedet for det akutte beredskab, kan der spares rigtig mange penge. Apropos besparelser: Hvordan går det med besparelserne efter sygehusforliget, f.eks. de fem millioner på transport?

Venlig hilsen Klaus Darling, Violvej 77, 7800 Skive

P.S. Hvornår åbner det kirurgiske ambulatorium, der iflg. sygehusforliget skal være i Skive?«

Den 2. februar 2004 bragte Skive Folkeblad følgende læserbrev under overskriften: »Korrektioner«:

»Til oplysning for læserne af Skive Folkeblad: I et læserbrev adresseret til Bent Hansen bragt her i bladet den 27. januar er der et par forkerte informationer om funktioner på sygehuset i Skive. Her er korrektionerne: Der er medicinsk afdeling med akut modtagelse. Der er akut skadeklinik. Der er ikke nogen aftale om etablering af kirurgisk ambulatorium.

Med venlig hilsen Henning Bruun-Schmidt, undhedsforvaltningen, Viborg Amt«.

§ 14 i De Etiske Regler for Læger:

»Ret/pligt til deltagelse i den sundhedspolitiske debat: En læge, der bliver opmærksom på forhold, som lægen opfatter som sundhedsfagligt uforsvarlige, bør tilkendegive sin mening herom ved deltagelse i den offentlige debat«.