Skip to main content

Læger modarbejder patientsikkerheden

Sanne-Maria Bjerno, smb@sannemaria.dk

29. apr. 2010
2 min.

Indførelsen af tjeklisterne for Sikker Kirurgi har fået en kølig modtagelse blandt nogle af kirurgerne på Hvidovre Hospital. En kirurg præsenterer sig som Skipper Skræk under den del af den nye rutine, hvor hele operationsholdet skal præsentere sig selv. Det fortalte vicedirektør på Hvidovre Hospital, Torben Mogensen, under den årlige konference for patientsikkerhed, som blev holdt i mandags.

Tjeklisterne for Sikker Kirurgi er udviklet af WHO og testet i flere lande. Sidste år blev de indført på tre sygehuse i landet, bl.a. Hvidovre Hospital og Næstved Sygehus. Og ifølge resultater fra Næstved Sygehus er der god grund til at tage de nye procedurer mere alvorligt.

På bare et år har sygehuset nemlig skåret dødeligheden efter operation med omkring 35 %, hvilket svarer til mellem 50 og 100 personer hvert år.

Fatale konsekvenser

Men det har været svært at få gennemført ændringen af kirurgernes rutine på Hvidovre Hospital.

»Nogle læger mener tilsyneladende, de kan tillade sig næsten hvad som helst, og det er utroligt svært at få dem med om bord i forhold til at indføre tjeklisterne,« siger Torben Mogensen.

Og konsekvenserne kan ifølge både WHO's test af systemet og resultaterne på Næstved Sygehus være fatale. Men selvom patienten ikke nødvendigvis dør af, at kirurgerne slækker på proceduren, kan resultatet være alvorligt.

»Når der er nogle, der springer timeoutten over, så ender man i en situation, hvor patienten for eksempel bliver opereret i den forkerte side,« siger Torben Mogensen.

Langsommelig proces

Lars Halberg er den læge, der har været tovholder på indførelsen af tjeklisterne på Næstved Sygehus. Han kan godt genkende billedet, som Torben Mogensen fortæller om. I Næstved blev det dog bedre med tiden, fortæller han.

Lars Halberg tror på, at når de gode resultater begynder at tikke ind, så vil kirurgerne forstå, hvilket fantastisk instrument de har mellem hænderne.

»Det er meget svært ikke at tage initiativet alvorligt, når man ser på, hvilken effekt det har,« siger han.

Han mener, at den kølige modtagelse skyldes, at man beder kirurgerne og hele operationsholdet om at indarbejde en ny kultur.

»At indføre tjeklisten indebærer en kulturændring, og når man introducerer kulturændringer, kan man forvente, det tager tid. Både kirurger og anæstesipersonalet har taget positivt imod det. Dengang, man foreslog at vaske skalpellerne mellem operationerne, tog det halvtreds år, før det slog igennem. Selv de mest indlysende tiltag kan tage tid,« siger Lars Halberg.

Gennemgangen af de tre tjeklister sker hhv. før, under og efter selve operationen. De tager ca. 120 sekunder at gennemgå.

Du kan læse mere om initiativet Sikker Kirurgi på www.patientsikkerhed.dk

Se tjekliste som pdf-fil