Lægemødet i Aalborg i forrige weekend sagde ja til, at Lægeforeningen tager de sundhedsmæssige konsekvenser af klimaforandringerne op som et nyt arbejdsområde. Det forekommer ganske naturligt ud fra Lægeforeningens formålsbestemmelser om "at søge indflydelse på samfundsspørgsmål, der vil få betydning for sygdom og sundhed og lægers arbejde". Men det skal ikke være nogen hemmelighed, at det har været omdiskuteret i LF's bestyrelse, og det afspejlede sig også på Lægemødet.
Er det overhovedet en opgave for en lægeforening, der har rigeligt med andre emner på dagsordenen? Er det i virkeligheden sundhedsproblemer, der står forrest blandt den enorme mængde af problemer, som kommer med klimaforandringerne? Gør det i øvrigt den store forskel, at danske læger begynder at brumme med i det store kor, og vil det ikke bare bidrage yderligere til den begyndende klimakvalme? Det sidste kan jeg naturligvis ikke afvise, men jeg mener bestemt, at det er et relevant emne for lægeforeningsarbejde, og det samme mente et stort flertal på Lægemødet.
Lægemødet sendte nogle klare signaler om, at det for det første netop er de sundhedsmæssige konsekvenser og relaterede problemer, der har relevans for os. For det andet, at det ikke kun skal være højpandet snak om, hvad alle andre skal foretage sig for at dæmpe klimapåvirkningerne, men at det er en blanding af, at vi personligt skal yde samtidig med, at vi søger at påvirke og få indflydelse på, hvad samfundet foretager sig med klima og sundhed, også internationalt.
Det blev præciseret, at det personlige ikke skal dreje sig om det mere morskabsprægede detailniveau såsom normer for daglig indtagelse af kød eller krav om cykelanvendelse til sygebesøg. Det er mere en opfordring til at bruge sund fornuft ved omgang med f.eks. energiforbrug derhjemme og på arbejde. Lægeforeningen vil vise vejen og selv investere betydeligt i at nedbringe energiforbruget i Domus Medica. Der vil de kommende år blive gennemført en renovering af bygningen, der vil mindske udslippet af CO2 med hele 35 procent.
De anbefalinger, som blev vedtaget, opfordrer også til, at der bliver taget vidtgående klimamæssige hensyn ved de kommende nybyggerier af sygehuse og, at der føres en fødevarepolitik, der er til gavn for såvel befolkningens sundhed som klimaets tilstand. Det er således gennemgående en sund fornuft politik, som LF lægger op til. Lidt mere højtflyvende er anbefalinger om, at der skal arbejdes på at få etableret bindende internationale aftaler om reduktion i udledningen af drivhusgasser og, at der overføres sundhedsviden og -teknologi til den 3. verden for at afhjælpe konsekvenserne af klimaforandringerne, der bliver særligt voldsomme her.
En af inspirationerne til at tage klimaforandringer og sundhed op kommer naturligt fra Danmarks centrale rolle i COP 15, den store klimakonference, der holdes til december i København. Vi følger op på det internationale perspektiv, når vi den 1. september sammen med WMA er vært ved et møde i København om klima og sundhed. Et møde, der i øvrigt er åbent for medlemmerne.