Skip to main content

Læger og terapeuter i dialog om genoptræningsplaner

Freelancejournalist Karen Kjærgaard, kontakt@karenkjaergaard.dk

6. mar. 2009
4 min.



Fremover bør det være fast praksis på alle landets sygehuse, at det enten er fysio- eller ergoterapeuter, der udarbejder genoptræningsplaner.

Sådan er arbejdsfordelingen allerede mange steder i dag, men en nylig undersøgelse fra Ergoterapeutforeningen har vist, at kvaliteten af genoptræningsplaner ikke altid er god nok, og særlig når læger har stået for udfyldelsen af genoptræningsplaner. Især halter det med beskrivelsen af funktionsevnen, som er kernen i en genoptræningsplan.

Overlægeforeningen, Danske Fysio-terapeuter og Ergoterapeutforeningen har derfor netop sat sig sammen for i fællesskab at beskrive problemet og lave et udspil til, hvordan rammerne kan være for at overdrage opgaven til terapeuterne.

På den måde kan lægerne frigøres for en ikke direkte lægefaglig opgave, som er steget i voldsomt omfang siden kommunalreformen, da kommunerne fik ansvaret for ambulant genoptræning.

»For lægerne er dette endnu en opgave, der er pålagt os oven i alle mulige andre nye opgaver. Samtidig har man ikke kvalitetsmæssigt sikret sig, at det kan gennemføres«, siger Mogens Hüttel, næstformand i Overlægeforeningen.

Han mener, at det er helt indlysende, at ergo- eller fysioterapeuter bør udarbejde selve genoptræningsplanerne med det forbehold, at det sker under den behandlende læges ansvar, og at man sikrer, at de pågældende terapeuter fagligt og sagligt kan løfte opgaven.

»Læger er bedst til diagnostik og behandling, men ved fx komplicerede frakturer kan det selvfølgelig stadig være nødvendigt med en lægefaglig vurdering af genoptræningsindsatsen«, siger han.

Rette faggruppe til rette opgave

Fra terapeuternes side har det længe været et ønske at få det fulde ansvar for udarbejdelsen af genoptræningsplaner, da det er en ergo- og fysioterapeutisk kernekompetence.

Derfor tog Ergoterapeutforenin-gen og Danske Fysioterapeuter meget positivt imod en opfordring fra Overlægeforeningen i efteråret til et fælles møde om en eventuel, formel opgaveoverdragelse.

»En genoptræningsplan forudsætter en faglig udredning af funktionsproblemer og tilført realistiske vurderinger af prognoser for genoptræningen og rehabiliteringen.

Disse faglige kompetencer er der ikke mange læger, der har. De kompetencer er derimod kernen i terapeutgruppernes specialiserede viden og håndværk. Det er vores erfaring, at genoptræningsplaner ofte bliver overfladiske og vanskelige for kommunerne at arbejde med, hvis det er læger, der har skrevet dem. Og at planerne bliver langt mere effektive og målrettede, hvis det er terapeuter, der har skrevet dem«, siger Gunner Gamborg, formand for Ergoterapeutforeningen.

Samtidig påpeger han, at det formelle ledelsesansvar for genoptræningsplaner i lighed med sygehusenes samlede behandling stadig vil ligge hos lægerne.

»Men det er dårlig udnyttelse af terapeuternes specialistviden, hvis ikke den anvendes konkret - og hver gang - i de vigtige genoptræningsplaner. Det vil være en stor forbedring af den faglige kvalitet i dansk rehabilitering. Og det er der mange patienter, der vil få et bedre liv ud af.

Derfor er det meget positivt, at FAS også overvejer, hvordan FAS kan understøtte denne udvikling, så lægerne ikke spilder deres tid på arbejdsopgaver, som løses bedre af fysio- og ergoterapeuterne«, siger Gunner Gamborg.

Hvordan man forestiller sig, at sygehusene vil skaffe de nødvendige terapeutressourcer til opgaven, har parterne endnu ikke diskuteret i detaljer. Ifølge Mogens Hüttel kan det nogle steder formentlig klares ved en ændret organisering af arbejdet lokalt, eller det vil kræve, at man ansætter folk. Først og fremmest sætter han pris på, at der nu er kommet en direkte dialog i gang om opgaveoverdragelse på tværs af faggrupperne.

»Det kunne være spændende, hvis vi behandlere og terapeuterne kan samarbejde om dette«, slår Mogens Hüttel fast.

Fakta om kvaliteten af genoptræningsplaner

  • Overordnet set er der store forskelle på kvaliteten af indholdet i genoptræningsplanerne.

  • Udredning af funktionsevne sker ikke altid. På sygehusene erkender fire ud af ti, at det alene sker, når terapeuterne laver genoptræningsplanerne. Dermed lever genoptræningsplanerne ikke op til bekendtgørelsens og vejledningens krav.

  • Der foretages sjældent en udredning af patientens funktionsevne med fokus på patientens aktivitet og deltagelse, hvilket også er et krav. Det gælder især, når det ikke er terapeuter, der har udarbejdet genoptræningsplanerne.

  • Nogle steder foretages slet ikke en udredning af patientens funktionsevne.

  • Genoptræningsplaner, der er udarbejdet af terapeuter, har generelt en bedre kvalitet end de genoptræningsplaner, der er udarbejdet af læger.

  • Ifølge de adspurgte kommuner og sygehuse laves de bedste genoptræningsplaner typisk på geriatriske, neurologiske afdelinger og neurorehabiliteringscentre.

Om selve undersøgelsen

Ergoterapeutforeningen har i perioden maj-august 2008 foretaget rundspørgen blandt de ledende fysio- eller ergoterapeuter på genoptræningområdet ved ti sygehuse og i 24 kommuner, der dækker knap halvdelen af Danmarks befolkning.

Læs mere om undersøgelsen

www.etf.dk/genoptraeningsplaner

www.etf.dk/fileadmin/bruger_upload/dokumenter/FAG_FORSKNING/Rehabiliter…