”Lægerne herovre er hamrende dygtige”
Hvis man vil udfordres fagligt, er Bornholm det ultimative sted at uddanne sig til – og være – praktiserende læge, mener læge Maria R. Adams.
Hvis man vil udfordres fagligt, er Bornholm det ultimative sted at uddanne sig til – og være – praktiserende læge, mener læge Maria R. Adams.
Det var udsigten til et liv med lange arbejdsdage og alt for mange timer i institution for børnene, der for et par år siden fik Maria R. Adams og hendes mand til at kigge efter alternativer til København, hvor de ellers havde boet i ti år.
”Vi blev simpelthen deprimerede over huspriserne i København. Vi kunne se, at skulle vi have råd til at købe et hus, vi gerne ville bo i, så ville vi få et skrækkeligt langt arbejdsliv, hvor vi ville komme til at arbejde mere, end vi kunne holde fri”, fortæller hun.
Da hendes søster foreslog hende og familien at flytte til Bornholm, og Maria R. Adams samtidig havde et ønske om at uddanne sig til praktiserende læge – den eneste speciallægeuddannelse, man kan tage på Solskinsøen – var der ikke langt fra forslag til handling. I dag bor den 32-årige læge således med sin mand og to børn i et stort hus ned til vandet på Bornholms østkyst.
Om få uger skal hun i gang med sin hoveduddannelse, og på intet tidspunkt har hun fortrudt, at de skiftede hovedstaden ud med havudsigt og øliv.
”Vi er blevet taget godt imod herovre. Og fordi husene er billige her, har vi råd til, at min mand kun arbejder på deltid, så vi har god tid til vores børn”, siger hun.
Fakta
Skulle nogen formastes til at tro, at lægelivet på Bornholm er uden udfordringer, må de tro om.
”Fordi man ikke har alle mulige speciallæger herovre, så er det virkelig interessant at være praksislæge – man fungerer nærmest som en slags medicinsk ambulatorium. Lægerne herovre er hamrende dygtige, fordi de skal kunne alt, og derfor bliver jeg også rent lægefagligt udfordret rigtig meget”, siger Maria R. Adams.
Som læge under uddannelse i almen medicin er det også en fordel, påpeger hun, at være på Bornholm. Uddannelsen er bygget lidt anderledes op end i resten af landet, og flere afdelinger på Bornholms Hospital er slået sammen, hvorved man arbejder længere tid på de enkelte afdelinger. Det medfører, at man ikke hele tiden skal forholde sig til nye kollegaer, ligesom man får en meget bred medicinsk og kirurgisk erfaring.
Ud over de faglige udfordringer oplever Maria R. Adams også, at der tages hensyn til, at hun har en familie, som hun prioriterer højt.
”Jeg møder rigtig meget fleksibilitet. De vil jo gerne have flere læger herover og ved godt, at det er vigtigt for mig ikke at komme sent hjem til mand og børn hver dag”, siger hun.
Maria R. Adams er ikke sikker på, at enhver ville føle sig tilpas som praktiserende læge i et forholdsvist lille samfund som det bornholmske.
”For at få det godt herovre skal man ikke blive skræmt af, at alle kender hinanden. At man møder fru Hansen både i sin praksis og nede i Netto, ligesom man kan risikere for eksempel at blive læge for nogle af sine børns venner. Man er langtfra anonym herovre, og da vi flyttede ind i vores hus, vidste nærmest alle i området allerede, at jeg var læge”, siger hun.
Selvom hun først nu er ved at afslutte sin introstilling og endnu ikke er i gang med hoveduddannelsen, tvivler Maria R. Adams ikke på, hvor hendes fremtid ligger.
”Jeg kan ikke forestille mig, at jeg skal være praktiserende læge andre steder end på Bornholm”, siger hun.