Skip to main content

Lægerne og klimaet

Journalist Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk Foto: Ugeskrift for Læger

1. maj 2009
3 min.



Mange læger - også i Lægeforeningens bestyrelse - tænkte »åh, nej« eller »hvad for noget?«, da formand Jens Winther Jensen oprindeligt foreslog, at foreningen skulle forholde sig aktivt til klimaproblematikken.

Men en arbejdsgruppe blev nedsat, og at dømme efter debatten på Lægemødet har mange af de skeptiske læger ændret holdning i takt med, at klimaet har sat sig fast på den offentlige dagsorden.

Måske netop derfor blev »klima og sundhed« det emne på hele Lægemødet, som påkaldte sig den mest ophedede debat. Den handlede ikke så meget om, hvorvidt Lægeforeningen skulle gøre noget - men mere om hvad og i hvilken rækkefølge.

Handling eller holdning

Jens Winther Jensen fremlagde de anbefalinger, som arbejdsgruppen var nået frem til - men bl.a. Yngre Lægers formand, Lisbeth Lintz, syntes, at landets læger burde starte et andet sted. Nemlig hos sig selv. Og med handling - ikke »bare« holdning.

»Yngre Læger synes ikke, det bør være en opgave, som Lægeforeningen bør forholde sig så generelt til. Efter vores mening skal vi enten afvise at forholde os til emnet - alternativt overgår vi til en aktiv fase. Det skal forstås sådan, at vi i stedet for blot at fortsætte med at tale om problemerne griber i egen barm. Det betyder først og fremmest, at vi ser på energiforbrug, transport og grønt regnskab eller CO2-regnskab. Forslaget indebærer, at vi fremover ikke forholder os teoretisk og politisk til klimaproblemerne, men gør noget ved det«, sagde hun.

Når lægerne så først havde handlet selv, kunne de gå videre med mere generel politisk handling.

Jens Winther Jensen erklærede sig villig til at tilføje et punkt, hvor Lægemødet pålagde bestyrelsen at udarbejde en handlingsplan for, »hvordan vi gør Lægeforeningen mere grøn og gennemfører den«. Men både han og flere talere syntes, at man godt kunne både handle selv og mene noget politisk på samme tid.

Spis mindre kød

Spørgsmålet var så, hvordan den holdning kunne udmøntes.

Nogle stillede sig tvivlende over for, om Lægeforeningen - og dens medlemmer - selv ville være villige til at overholde de anbefalinger, den var i færd med at debattere - herunder ikke mindst rådet om at mindske forbruget af »animalske fødevareprodukter« i rige lande. Det vil i princippet sige at spise mindre kød.

Den aktivistiske holdning vandt dog gehør.

»Vi kan ikke tillade os at lægge den viden (om klimaændringer, red.) fra os«, som Lone Winther Jensen sagde.

Debatten sluttede med, at et nyt sæt anbefalinger blev vedtaget, hvor bl.a. referencen til kødindtaget blev erstattet af en opfordring til at kæmpe mod »sult og tørke« verden rundt.

Andre ønsker på listen er f.eks., at der skal tages klimahensyn, når de kommende sygehuse rundt omkring i landet skal bygges, at Lægeforeningens anbefalinger til en fødevarepolitik skal fremmes - også af hensyn til klimaet - samt at læger »i deres virke arbejder for at modvirke klimaændringer og for at beskytte miljøet«.

Grøn Lægeforening

Allerede i indledningen havde Jens Winther Jensen bebudet, at en vedtagelse af klima-anbefalingerne også ville få betydning for foreningen selv.

»En vedtagelse bør naturligvis følges op med et pålæg til bestyrelsen om at lave grønt regnskab, tage fat i energiforbruget i Domus Medica og f.eks. mødeaktiviteter, hvor vi kan se på videokonferencer som alternativ. Gør vi det, kan vi reducere vores udslip fra energiforbrug med 35 pct.«, sagde han.