Skip to main content

Lægevagten og FAM skal samarbejde i Region Syddanmark - men hvordan?

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

13. jan. 2012
2 min.

Region Syddanmark har et ønske om uvisiterede FAMer. Regionen har også et ønske om et tættere samarbejde mellem FAMerne og lægevagten, ikke mindst fordi mange af de - uvisiterede - FAM-patienter i virkeligheden slet ikke hører hjemme på et hospital.

PLO har et ønske om, at lægevagten fortsat skal være telefonvisiteret.

Hvordan man får en sådan ligning til at gå op, bliver i øjeblikket diskuteret i Region Syddanmark. Spørgsmålet ligger på bordet ved det næste møde i sundhedssamordningsudvalget.

Ifølge udvalgets papirer, er der et projekt i støbeskeen, som går ud på at afprøve en ny funktion: "Den fremskudte visitator". Den model indebærer et opgør med, at lægevagten altid er telefonvisiteret.

Modellen handler om, at FAMens visitator kan sende en selvhenvender, der udmærket kan tilses af lægevagten, videre til den visiterende vagtlæge, som herefter visiterer patienten ansigt-til-ansigt.

Desuden stilles der en "lægevagtsassistent" - typisk en sosu-medarbejder - til rådighed for lægevagten til hjælp, ligesom lægevagtslægerne får adgang til diagnostisk hjælp inde på hospitalet.

I princippet har PLO sagt god for, at modellen af afprøves i form af et projekt.

"Vi er åbne for at afprøve det", siger PLOs formand, Henrik Dibbern. Men der er en vis reservation.

"Vores bekymring er, om det vil øge arbejdsbyrden i lægevagten, muligvis så meget, at vi må sætte flere læger til at lave lægevagtarbejde", siger han.

Også lægevagtchef i Region Syddanmark, Ole Holm Thomsen, har overvejelser omkring ideen.

"Problemet er, når der står patienter i FAMen, og lægevagtsvisitator skal ud fysisk - så er vi i gang med en konsultationsproces. Og det har noget at gøre med vores ansvar", siger han.

"Hvis du ringer til lægevagten, så er det en anden situation", siger han.

Men selve princippet om et tættere samarbejde synes han er helt oplagt.

"Jeg har gået sammen med en kollega på skadestuen i Odense og interviewet patienterne der. Langt de fleste med skader er almenmedicinske patienter. Måske to tredjedele kunne vi sagtens behandle i lægevagten", siger han.

Spørgsmålet er nu, om de to parter kan finde hinanden i en model, der kan fungere.

"For os skal det være et integreret system - ikke to adskilte. Det skal ikke være sådan, at vi stiller lægevagtsassistent og diagnostisk udstyr til rådighed og dermed bare styrker lægevagten. Der skal være et samarbejde med FAM", siger praksischef Frank Ingemann Jensen.

Men læger og region har ikke endnu kunnet nå til en endelig aftale om, hvordan nøjagtigt lægevagten skal håndtere FAM-patienterne.

Helt ærligt, kan man ikke bare bede de uvisiterede FAM-patienter gribe mobiltelefonen og ringe til lægevagten?

"Det vil vi ikke have. Det vil ikke være nogen god ide, når lægevagten sidder få meter væk", siger han.