I øjeblikket er det kun to af Halsnæs Kommunes otte lægehuse, der har lukket for tilgang, og for Anne Louise Born Sylvest er det vigtigt, at der er andre åbne lægehuse, så patienterne ikke er tvunget til at vælge hende.
»De, der gerne vil have et stort lægehus, hvor man kan gå mere anonymt ind og ud ad døren, skal have mulighed for at vælge det. De vil være fejlcastede her, for de vil føle sig utilpas hos en læge, der insisterer på at lære dem at kende. De skal have lyst til at komme – også fordi det er lidt besværligt at komme herud«.
Hun havde oprindeligt forestillet sig, at hun som ung, nynedsat læge ville søge regionen om lov til at lukke for tilgang ved 1.200 patienter. Men selv om tilgangen af patienter har været overvældende, og arbejdsdagene er lange, er hun ved at komme på andre tanker.
»Jeg ved ikke rigtig … Måske lukker vi først ved nedre lukkegrænse på 1.600 patienter. Det er en svær beslutning, for der er lokale kapaciteter til salg, og hvis de lukker uden salg, kan der opstå lægedækningsproblemer. Hvis vi så har lukket før lukkegrænsen, kan regionen tvangsåbne os, og det vil betyde, at patienter kan blive tvunget herud, fordi der ikke er andre læger at vælge«, siger Anne Louise Born Sylvest.
Samtidig er der en større udbygning i gang i Torup, og hun har ikke lyst til at afskære nye og kommende landsbybeboere fra at være patienter i det lokale lægehus.
»Det er noget, vi går og overvejer nu. Dette lægehus er mit hjertebarn, og derfor betyder det rigtig meget for mig, at mine patienter har valgt det til«.
Den private læge
Anne Louise og Bjørn Born Sylvest har boet i Torup, siden de flyttede ud fra København i 2002. I et stort ombygget statshusmandssted med 15 hektar jord er det ene barn efter det andet kommet til, mens familien er groet mere og mere sammen med den aktive landsbys knap 400 engagerede sjæle.
For et par år siden satte de huset til salg, fordi de troede, at det var sagen at flytte til Hellerup og prøve et mere bekvemt lægeliv uden alle Halsnæs’ tunge, multisyge patienter. Men fællesskabet overtrumfede mageligheden, og de tog huset af markedet.
»Det gik pludselig op for os, hvad vi var ved at miste«, siger Anne Louise Born Sylvest.
Nærheden og sammenholdet i lokalsamfundet er da også en helt central del af lægehusets værdier. Familien havde egentlig planlagt at sætte en låge op nede ved vejen, så lågen kunne markere, at der ikke var adgang, når lægehuset var lukket.
Men lågen er aldrig kommet op. Der har ikke været behov for den, og Anne Louise Born Sylvest holder ikke patienterne ud i strakt arm, når hun har fri.
»Jeg har selvfølgelig også mine grænser, men jeg er ikke opdelt i en professionel Anne Louise og en privat. De fletter sig ind i hinanden og i mine patienters liv – lægehuset ligger jo på vores gårdsplads, og patienterne kan også opleve, at der løber børn rundt udenfor, og at der er en femårig, der pludselig banker på, fordi hun gerne vil vise en blomst eller en snemand«.
Men patienterne kan jo se mange sider af dig – generer det dig ikke, hvis de for eksempel oplever dig, når du er træt, og ungerne hyler i Brugsen?
»Nej, det gør det ikke. Jeg er den, jeg er, og jeg prøver ikke at illudere, at mit liv er perfekt. Det generer mig heller ikke, hvis jeg er nede i landsbyen, og folk spørger mig om noget med deres helbred. Som regel beder jeg dem om at komme op i lægehuset, og jeg indleder ikke selv en samtale om deres sygdomme i Brugsen, men det er ikke noget, der går mig på. Det er heller ikke så tit, det sker. Jeg er ikke bange for nærheden, og jeg kan også give mit privatnummer til patienter, hvis der for eksempel er en terminal ægtefælle«.
Man kan jo komme til at begå fejl. Er det ikke værre, når man som læge skal blive ved med at møde sine patienter – også når man har fri?
»Når man begår fejl, tror jeg, at det er vigtigt at se folk i øjnene og erkende det. Vi er jo kun mennesker. Det er min tilgang til det. Her i lægehuset kan jeg jo heller ikke satse på, at patienten går ind til min kollega næste gang. Her er der kun mig«, siger Anne Louise Born Sylvest.
En modstrøm?
Sygeplejerske Randi Albæk Andersen stikker hovedet indenfor med sin datter, Molly. Molly er træt, hun har været ovre at lege med Anne Louises mindste børn, og den slags slider – selv på en tiårig.
Randi Albæk Andersen har været ansat i lægehuset siden februar, hun bor også i lokalområdet, og hun er en vigtig og central del af lægehuset – og så er hun bedre til at skrue bissen på, når det er nødvendigt.
»Nogle gange råber hun ’nu stopper du’, når hun kan høre, at jeg sidder og snakker for længe med patienterne i akuttelefonen«, griner Anne Louise Born Sylvest.
»Det handler meget om, at jeg skal styre mig selv og ikke spørge patienterne om alt muligt hele tiden. Jeg skal passe på, at jeg ikke bliver ædt af mine visioner. For jeg er enig med mine kolleger, der siger, at behovet for os er uendeligt. Vi kan ikke trylle, og patienterne skal ikke sidde i stolen i timevis«.
Set fra patientens side kan jeg sagtens se fordelene ved din måde at være læge på. Men hvad får du ud af det som læge?
»Jeg elsker historier. Det giver mig energi og glæde at høre patienternes historier og at komme tæt på dem. Et godt kendskab kan også være vejen til at finde ud af, hvad de fejler. Vi har en patient, som har været hos os virkelig mange gange – vi holdt op med at tælle, da han havde været her 50 gange – men det har været svært at finde ud af, hvad han fejler, og om han fejler noget. Men i dag er han diagnosticeret med flere lidelser og kommer på sygehuset for både det ene og det andet. Vi griner lidt af, at han kom rask ind og var multisyg et halvt år senere. Men han var jo syg, da han kom, vi opdagede bare, hvad der var galt, fordi vi så ham utroligt mange gange«.
Drømmen har mødt virkeligheden og er blevet til noget andet. Men er det stadig godt?
»Ja, det er rigtig fint. Jeg arbejder for meget, men det skal nok blive bedre, og det er noget andet, når det foregår herhjemme. Når der ikke er flere patienter, kommer børnene ofte løbende herover og hygger, tegner eller laver lektier, mens jeg sidder og arbejder færdig. Det hjælper selvfølgelig også, at jeg har en fryser, der er fuld af is. Hvis jeg havde arbejdet 12 timer om dagen i et lægehus i en anden by, var jeg blevet udbrændt lige på stedet. Det er det her, jeg brænder for, og jeg bliver her resten af livet. Det er jeg sikker på«, siger Anne Louise Born Sylvest med eftertryk.
Efter en lille tænkepause tilføjer hun:
»Jeg tror faktisk heller ikke, at det er så umoderne at være sådan en læge, som jeg er. Jeg synes, jeg kan høre, at der er flere, der ser en værdi i det. Jeg tror, at det er ved at vende«.
Se video om det bæredygtige lægehus: