Lars Løkke Rasmussen: Politikere bør kunne trumfe Sundhedsstyrelsen
Politikere skal have mulighed for at ændre Sundhedsstyrelsens beslutninger om ikke mindst specialeplanen, mener Venstres formand Lars Løkke Rasmussen. Lægeforeningen advarer.
Politikere skal have mulighed for at ændre Sundhedsstyrelsens beslutninger om ikke mindst specialeplanen, mener Venstres formand Lars Løkke Rasmussen. Lægeforeningen advarer.
I kølvandet på strukturreformen, som trådte i kraft i 2007, gav en ny sundhedslov Sundhedsstyrelsen øgede beføjelser bl.a. inden for specialeplanlægning, men den magtfordeling sætter Lars Løkke Rasmusen (V), nu spørgsmålstegn ved. Det skriver Altinget.
”Når man møder en mur, så er der ikke rigtig noget nyt politisk niveau, man kan gå til, fordi Sundhedsministeren skærmer for sig og siger: "Det er Sundhedsstyrelsens ansvar". Så der er måske opstået et politik-underskud på et par centrale områder....Det tror jeg, vi skal have kigget på”, sagde Lars Løkke Rasmussen ved en KL konference i sidste uge, skriver nyhedsbrevet.
Det er især specialeplanen, som snart skal revideres, der er i Venstre-formandens synslinje. Som eksempel nævnte han det private Hjertecenter Varde, som han mener står til at miste en række behandlinger.
”Når de kan opleve, at deres tilladelser kommer i fare, fordi Sundhedsstyrelsens faglige retningslinjer bare lige sættes igennem, så mangler der et eller andet. Og det, der mangler at supplere med, det hedder politik,” sagde Lars Løkke Rasmusen.
”Enten bliver vi nødt til at sige, jamen så må vi jo politisere sundhedsvæsenet på nationalt niveau, eller også må vi give de fem regioner noget frihed tilbage".
Der er en vis politisk opbakning til ideen om at stække Sundhedsstyrelsen. I Altinget bakker Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, ideerne op, og Danske Regioners formand, socialdemokraten Bent Hansen, finder dem ”interessante”.
Det er der til gengæld en række læger og eksperter, der ikke gør.
Professor i sundhedsøkonomi ved SDU, Kjeld Møller Pedersen, fraråder direkte at lade nogen overtrumfe Sundhedsstyrelsen.
”Der kan komme et pres fra lokale politikere og fra lokale overlæger, der nogle gange har agendaer, der samlet set ikke er til gavn for patienterne,” siger Kjeld Møller Pedersen til Altinget.
Også Lægeforeningen er imod.
”Hvis ikke vi har en stærk Sundhedsstyrelse, så risikerer vi, at det er rå politisk muskelkraft, som afgør, hvad der er bedst for patienterne i stedet for faglighed og evidens,” siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen, til nyhedsbrevet.
I en udtalelse på læger.dk siger Mads Koch Hansen endvidere, at han gerne ser en bedre dialog imellem Sundhedsstyrelsen og de regioner, som er uenige i specialeplanen.