Skip to main content

Ledelse efterlyses

Aldrig har det danske sundhedsvæsen haft flere overlæger. Men når der skal ansættes ledende overlæger, er der ikke mange ansøgere.

Eva Zeuthen Bendtsen, Hospitalsdirektør, Gentofte Hospital
Eva Zeuthen Bendtsen, Hospitalsdirektør, Gentofte Hospital

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

14. okt. 2013
4 min.

overlæger  Lægerne opfordres fra flere sider – også fra Danske Regioner – til at melde sig ind i kampen og ikke bare overlade feltet til andre. Ugeskrift for Læger var med under temadagen »Ledelse – en lægelig opgave«, da Foreningen af Speciallæger (FAS) holdt årsmøde i weekenden.

Cheflæge Per Jørgensen, Psykiatrien i Region Midtjylland, kan på stående fod opregne ti barrierer for, at læger kan (og tør) blive gode ledere. Men skal han pege på én, er han ikke i tvivl:

»Hvis man skal være leder, er man hele tiden bagefter. Det er noget, man skal indhente. Man skal søge efter, hvem der mon er interesseret. Det er ikke indbygget i den karrierevej, der udstikkes i uddannelsen, at påtage sig ledelse«, siger Per Jørgensen og understreger, at ledelse er andet og meget mere end klinisk ledelse, og at »det kommer ikke af sig selv«.

Løft blikket fra den enkelte patient

»Man kan som speciallæge godt påtage sig den snævre ledelse af selve det kliniske omkring den enkelte patient, for det er man trænet i. Men man har måske knap så meget den patient for øje, som ikke er lige foran én – hele den organisation, som man også er en del af. Man risikerer at få et tunnelsyn, så verden kun handler om den patient, man har lige foran sig«, siger Per Jørgensen.

»Derved bliver man mindre opmærksom på, at der måske er begrænsede resurser, og hvem skal de resurser så komme til gode? Patienten, man har foran sig? Eller dem, som slet ikke er kommet i venteværelset endnu?«

»Det var et stort ryk i den rigtige retning, da speciallægereformen satte fokus på ledelse som én af syv vigtige kompetencer«, fortsætter Per Jørgensen og tilføjer, at der nu er hårdt brug for, at ledelsesaspektet også inddrages allerede på lægestudiet.

Bredere udsyn

Hospitalsdirektør Eva Zeuthen Bendtsen, Gentofte Hospital, mener, at lægerne derudover har brug for at »løfte sig et niveau højere op«.

»De skal have et bredere syn på tingene – et ledelsesmæssigt blik, hvilket vil sige, at man skal have blik for andre faggrupper end den, man selv tilhører«, siger hun.

Det handler desuden om at have blik for det politiske aspekt, for patientens synspunkt og for andre aktører og myndigheder som Sundhedsstyrelsen og regionen, mener Eva Zeuthen Bendtsen.

»Så man skal både løfte blikket højere op og favne bredere og inddrage den omverden, man er en del af, i den måde, man løser problemer på«, siger hun.

Hvilke kompetencer skal man tilegne sig for at blive bedre til det?

»Man skal lidt ud af hospitalsorganisationen, og man skal uddanne sig ledelsesmæssigt, og det behøver ikke være gennem MBA. Det skal ikke blive for teoretisk. Man kan i virkeligheden gøre meget med kortere uddannelsesforløb, hvor man kommer ud af sin egen organisation, og være del af noget, der enten foregår regionalt eller nationalt, og på den måde får det større udsyn«, siger Eva Zeuthen Bendtsen.

Stenbæk: Kom på banen som ledere

Fra arbejdsgiversiden havde FAS bedt formanden for Danske Regioners Lønnings- og Takstnævn, Jens Stenbæk (V), holde et oplæg om ledelse i et politisk landskab. Ugeskriftet spurgte ham, hvor han ser lægernes fremtidige placering rent ledelsesmæssigt: i klinikken, som administratorer eller lidt af hver?

»Jeg ser en opgave på alle disse fronter og i en kombination af en lang række opgaver, man er nødt til at melde sig ind i«, siger Jens Stenbæk.

»Man kan ikke kun varetage en enkelt del af ledelsesopgaverne, som f.eks. den kliniske. Man skal tænke i helheder og på tværs af discipliner. Det er den forventning, jeg har til fremtidens lægelige ledelse: at de formår – og selv ønsker – at melde sig ind i den opgave, som går på tværs«, siger Jens Stenbæk.

»Der er brug for endnu flere, der melder sig og ønsker at deltage i kvalitetsudviklingen og har fokus på det, og ikke overlader det til andre personalegrupper som f.eks. sygeplejersker at tage sig af«.

Hvis en overlæge vil søge stilling som f.eks. ledende overlæge eller centerchef på et af de nye supersygehuse, hvilke krav vil I så stille til ansøgerne? Er det nok »kun« at være læge? Eller vil I kræve, at vedkommende også har taget en ledelses-MBA eller tilsvarende?

»Der vil blive stillet krav af ledelsesmæssig karakter til sådan en stilling. Det er på ingen måde diskvalificerende at have en lægefaglig baggrund. Men med de organisationer, som skal have ledere i dag, er vi nødt til at stille krav, også til formelle ledelseskompetencer, til de stillinger. Og det krav vil være stigende fremover«.