Skip to main content

Ledende overlæge fortryder deltagelse i DR-udsendelse

Fremstillingen af udenlandske læger på Sygehus Sønderjylland i DR-program, har ramt de deltagende læger hårdt, ifølge den ledende overlæge. Han fortryder sin deltagelse i programmet, som han troede ville vise lægerne som gode eksempler ansat på Danmarks bedste anæstesiafdeling.
Ledende overlæge Lynge Kirkegaard har fortrudt, at han inviterede DR indenfor. Her ses han sammen med anæstesiolog Swati Bhavsar. Foto: Palle Peter Skov.
Ledende overlæge Lynge Kirkegaard har fortrudt, at han inviterede DR indenfor. Her ses han sammen med anæstesiolog Swati Bhavsar. Foto: Palle Peter Skov.

Britt Lindemann, brl@dadl.dk

25. feb. 2019
7 min.

Da DR-journalister for et års tid siden begyndte at kontakte lægerne på anæstesiologisk afdeling på Sygehus Sønderjylland, tog ledende overlæge Lynge Kirkegaard teten. Dokumentarserien skulle fokusere på den stigende andel af udenlandske læger i Danmark, og Lynge Kirkegaard havde en plan. Han ville invitere journalisterne indenfor på afdelingen og vise, hvor godt udenlandske læger kan fungere. En beslutning han fortryder i dag.

”Jeg har fortrudt min invitation. Jeg ville vise, at udenlandske læger kan fungere godt. Jeg havde ikke fantasi til at forestille mig, at de ville vinkle så ensidigt”, siger Lynge Kirkegaard efter de første to udsendelser.

”Men grunden til, at jeg ikke ville gøre det igen, er, fordi mine udenlandske læger føler sig hårdt ramt af den generelle kritik. De føler det uretfærdigt, at de ryger med i en generalisering om at udenlandske læger er uduelige”, uddyber han.

Lynge Kirkegaard fortæller, at der blevet indgået en ”løs aftale med en standardkontrakt mellem DR, afdelingen og kommunikationsafdelingen”.

På afdelingen er det i dag ti ud af tolv læger, der kommer fra udlandet. De er blevet hyret igennem et rekrutteringsbureau, der tjekker uddannelsespapirer og referencer, samt sender ansatte læger på et danskkursus, inden de bliver ansat. Derfor ærgrer Lynge Kirkegaard sig over, at hans læger ikke bliver tydeligere differentieret fra de dårlige eksempler, der bliver fremhævet i programmet.

”Jeg synes, programmerne misser, at vi er det gode eksempel på det, de ellers vinkler på. Vi sørger for sprogundervisning, at de er velkvalificerede og får tid til at falde til på afdelingen. Men det får seerne ikke at vide, for de bliver kun vist den dårlige side”, siger Lynge Kirkegaard.

Udover Sygehus Sønderjylland, handler programmerne om Herning Sygehus, Hospitalsenheden Vest og Slagelse Sygehus.

Kompetente læger bliver ramt af tvivlen
En række læger blev i løbet af optagelserne på afdelingen filmet og interviewet, men i den endelige klipning er der lagt mere vægt på patienternes bekymringer end der er på veludførte procedurer, mener Lynge Kirkegaard.

”En anæstesiolog lægger lokalbedøvelse på en arm, der giver patienten en smertefri operation, men det eneste, seerne bliver præsenteret for, er en patient, der tvivler på lægens kompetencer, fordi han kommer fra udlandet. Det kan jeg godt forstå rammer hårdt”, siger han.

Vi bruger meget tid på simulationstræning med sygeplejersker, fordi vi ved, hvor vigtig den gode kommunikation er. Det er også derfor vi sikrer sprogundervisning på højeste niveau Lynge Kirkegaard, ledende overlæge.

Hvor danske læger, der er vant til skeptiske patienter, måske bare ville have trukket på skuldrene, forstår den ledende overlæge godt den kraftigere reaktion, han oplever nu.

”De kommer herop og skal forholde sig til et nyt land, et nyt sprog og et helt anderledes hospitalsvæsen. De gør en kæmpe indsats, og derfor bliver de ramt af en kritik, der er helt uretfærdig. Hvis man ser på mine læger, og hvad de har arbejdet med, efter de er blevet speciallæger, så er deres gennemsnitlige faglige niveau mindst lige så højt som hos de danske læger, jeg var chef for i ti år i Kolding”, siger Lynge Kirkegaard.

Alligevel ser man flere gange i programmet patienter og pårørende, der tvivler på kvalifikationerne, fordi nogle læger taler gebrokkent dansk. Lynge Kirkegaard har dog ikke modtaget en eneste klage fra en patient, der gik på kommunikationen med lægen.

”Oplever I patienter, der giver udtryk for, at de hellere vil have en dansk læge?”

”Det har vi faktisk ikke gjort, men det gør vi nu, efter programmerne er blevet vist. En af de udenlandske læger fortalte mig, at forældrene til en patient udtrykte skepsis omkring hans kvalifikationer. Det har jeg aldrig oplevet før, og når man som læge ved, hvad man kan, så er det svært ikke at blive ramt på stoltheden, når et tv-program ændrer patienternes adfærd”, siger Lynge Kirkegaard.

Bedre end kravene
Noget af alt det, Lynge Kirkegaard gerne ville have haft fremhævet i programmerne, er den omhyggelige proces de går igennem både før og efter ansættelse af en udenlandsk læge. Til en pris af 6-700.000 inden vedkommende har været ansat tre måneder. De penge går til rekrutteringsbureau, men også til ekstra sprogundervisning efter de er startet og til tre måneders introduktion, hvor de blandt andet laver en del simulationstræning med sygeplejersker.

”Vi bruger meget tid på simulationstræning med sygeplejersker, fordi vi ved, hvor vigtig den gode kommunikation er. Det er også derfor vi sikrer sprogundervisning på højeste niveau”, siger Lynge Kirkegaard.

Danskundervisning er ikke noget krav, når det kommer til læger, der kommer fra andre EU-lande. Ligesom det heller ikke er noget krav, at man består den danske embedseksamen i medicin og kirurgi eller et kursus i samfundsmedicin, der giver kendskab til det danske sundhedsvæsen, som det er gældende for læger, der kommer fra et ikke-EU land.

”Det synes jeg simpelthen er for slapt, og jeg undrer mig over, at udsendelserne slet ikke forholder sig til den uforståeligt store forskel. Ligesom de ikke forholder sig til årsagerne til, at vi er nødt til at rekruttere fra udlandet, nemlig at der er uddannet alt for få speciallæger de senere år”, siger Lynge Kirkegaard og forsætter:

”Men det passer ikke ind i vinklen om, at danske sygehuse er for dårlige til at vurdere udenlandske lægers kvalifikationer. Der havde jeg nok forventet mig mere."

Faktaboks

Fakta