Skip to main content

Leder: Godt, yngre læger tager ansvar

Selv om der er fokus på patientforløb, kan vi altid blive bedre, og derfor er initiativet fra Yngre Læger godt, siger ledende overlæge Finn Rønholt, der dog ikke er helt vild med tatoveringen.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

8. dec. 2014
2 min.

ledelse  »Det er godt, at yngre læger tager et medansvar for det gode patientforløb, og det falder helt i tråd med, hvad afdelingen allerede sigter efter«.

Det siger Finn Rønholt, der er ledende overlæge på Medicinsk Afdeling på Herlev Hospital.

En del af Yngre Lægers initiativ handler om at råbe ledelserne op for at kunne optimere patientforløbene, og allerede nu vil Finn Rønholt handle.

»Alt kan gøres bedre, også hos os. Jeg vil derfor bruge initiativet som en kærkommen lejlighed til ved hver eneste morgenkonference at drøfte patientens stemme i det samlede patientforløb. Vi gør det allerede, men nu bliver det yderligere legitimeret at gøre«, siger Finn Rønholt.

Han mener, at gode patientforløb er, hvis patienten meget tidligt får information om, både hvad lægen vurderer, og hvordan lægen har tænkt sig at håndtere forløbet.

»Patienten skal altså hele tiden været medinddraget og informeret«, siger Finn Rønholt.

Det mindre gode patientforløb er derimod, hvis henvisningen fra den praktiserende læge ikke er præcis nok.

»Der er heller ikke optimalt, hvis patienten ikke bliver modtaget af en læge, der inden for få timer kan give en udrednings- og behandlingsplan. Eller hvis der er for mange læger om patientforløbet, så den ene hånd ikke ved, hvad den anden laver«, siger Finn Rønholt.

Initiativet er grundlæggende et opgør med sundhedsvæsenets for store fokus på produktivitet, men produktivitet og gode patientforløb er ikke nødvendigvis hinandens modsætninger, siger han.

»Jeg er enig i, at der har været meget fokus på effektivitet og produktion, men det vil der blive med at være. Selv om vi har høj produktivitet, kan vi godt organisere os på den rigtige måde, så vi holder fast i vores empati for patienterne og husker, at vi selv på et tidspunkt kan blive patient. Desuden er der tiltag i gang, hvor vi bliver honoreret for kvalitet og ikke kun på produktivitet«, siger Finn Rønholt.

Eneste minus ved Yngre Lægers initiativ er tatoveringen.

»Det er lidt for poppet, og ikke lige mig«, siger Finn Rønholt.