Skip to main content

Legomodellen - en god fornyelse af en 150-årig

Jens Winther Jensen

7. maj 2007
3 min.

Lægemødet 2007 lagde i weekenden principperne for fremtidens lægeforening fast. En lang debat har nu fundet sin foreløbige afslutning, og der er opnået enighed om de væsentlige elementer til en ny organisering. Det giver lidt ekstra vingesus, at det skete i Korsør, hvor lægestandens forening blev stiftet for 150 år siden. Mere jordbundet, så er modellen døbt Legomodellen, fordi den er formuleret som en række byggeklodser.

Der er grund til at glædes over, at de mange diskussioner om meget forskellige måder at organisere Lægeforeningen på endte med meget bred opbakning til de byggeklodser til fremtidens lægeforening, som Hovedbestyrelsen på basis af en ophedet debat lagde frem. Det viser, at løsninger kan findes, når vi mødes og diskuterer på tværs af foreningerne, og der var et klart ønske om, at det skal man kunne fortsætte med. Lægemødets nye form for afvikling og debatten om lægeforeningens fremtid er nærmere omtalt inde i bladet.

Arbejdet med Fremtidens Lægeforening har stået på siden 2004, og der har været nedsat adskillige arbejdsgrupper, afholdt adskillige debatmøder og diskuteret på rigtig mange repræsentantskabsmøder. Grundigt har arbejdet været, og vi synes, vi har gjort os umage for at få en svær debat udbredt til mange dele af foreningen. Et gennemgående signal fra alle diskussioner har været, at man ønsker en stærk Lægeforening, der kan stå sammen på tværs af, om man er under uddannelse eller ej, og uanset hvilken del af det lægelige arbejdsmarked, man tilhører.

Rykker det så overhovedet noget? Er der overhovedet nogle ændringer på vej? Svaret er ja og ja. Mange af de nye byggeklodser vil få stor betydning for den måde, vi arbejder på i dag. Den nye organisering vil især gøre det meget lettere at holde sammen om sundheds- og standspolitiske emner. Formændene for de forhandlingsberettigede foreninger vil udgøre den nye fælles bestyrelse sammen med et antal repræsentanter og formanden for Lægeforeningen, der vælges af repræsentantskabet. Hermed sikres, at koordineringen i foreningen foregår ved et og samme bord.

Dernæst er der en udsigt til en klarere sondring mellem forhandlingsopgaven og opgaven med de sundheds- og standspolitiske emner. Fremover vil vores grundstruktur bestå af forhandlingsberettigede organisationer og en fælles hovedforening - Lægeforeningen. I dag har vi PLO, FAS og YL, som har forhandlingsretten, men der åbnes for, at der kan opstå andre forhandlingsberettigede organisationer, hvis man vel og mærke har en vis størrelse. Dette har især været et ønske fra FAS, som netop nu har en diskussion om dette.

Alle grupper - også de ikkeerhvervsaktive - sikres repræsentation i et fælles repræsentantskab med 100 medlemmer. For de erhvervsaktive sker det gennem den forhandlingsberettigede organisation, som man skal være medlem af. Endelig blæser der nye vinde for lægekredsforeningerne. Men Lægeforeningen vil fortsat have en decentral struktur i form af f.eks. Lægeforeningen i Region Nord, og der vil være god mulighed for at finde sammen og løse regionale opgaver. Støtten vil komme dels fra de forhandlingsberettigede organisationer, dels fra Lægeforeningen.

Byggeklodserne er lagt, og nu skal de sættes ordentligt sammen. Det vil foregå i tiden frem til næste Lægemøde. Der forestår et arbejde med at finde frem til, hvordan de nye arbejdsformer skal udmøntes i praksis og i vedtægter, samt med at få fintegnet de nye regionale strukturer. Vi glæder os til arbejdet og næste års Lægemøde, hvor den nye organisation forhåbentlig kan søsættes endeligt.