Skip to main content

Ligestilling mellem psykiatri og somatik

Jens Winther Jensen

7. apr. 2009
3 min.



For første gang i umindelige tider er der udsigt til, at psykiatrien får et løft. Det bliver måske endda et løft så højt, at vi omsider får psykiatri og somatik ligestillet i sundhedsvæsenet? Det hilser vi endog særdeles meget velkommen. Sundhedsstyrelsen og Dansk Psykiatrisk Selskab er på vej med deres bud på psykiatrien, og Danske Regioner har netop lanceret en fremsynet national strategi for psykiatriens fremtid.

Formanden Bent Hansen krævede intet mindre end »en psykiatri i verdensklasse« og indbød til et nationalt kompromis mellem interessenterne på området. Sundhedsministeren proklamerede samtidig, at det nu var tid til at løfte psykiatrien, så en patient med psykisk sygdom fremover kan føle sig lige så prioriteret som en patient med brækket ben. Ja, behandlingen af psykisk sygdom skal ligefrem gøres til ministerens mærkesag. Fascinerende udsigter i april. Psykiatrien har alt for længe vansmægtet, når det gælder økonomi, opmærksomhed og prioritering. Og det kan i den grad mærkes hos både patienter, pårørende og personale.

Det er beskæmmende at se, hvor mange mennesker med psykisk sygdom, der står uden behandling. Og det er sørgeligt at vide, at mange menneskers psykiske sygdom kunne være forebygget, udredt og behandlet bedre, hvis der havde været tid, hænder, teknologi og samarbejdsånd. Endelig er det ærgerligt at se, hvordan både patienter og personale i psykiatrien konstant udsættes for stigmatisering og mangel på respekt fra deres omgivelser. Her tænkes ikke bare på politikere, medier og befolkningen, men også det sundhedsfaglige personale i resten af sundhedsvæsenet, som har det med at italesætte psykiatrien som et »anderledes« speciale.

Hvis missionen om at sidestille psykiatri med somatik skal lykkes, er der også en kamp at kæmpe internt i sundhedsvæsenet. Det er på høje tid, at vi sundhedsprofessionelle vænner os af med at tænke i to parallelle sundhedssystemer: et somatisk og et psykiatrisk. Sandheden er nemlig, at psykiatrien og somatikken ikke alene har mange snitflader, men ligefrem er indbyrdes afhængige, når målet om høj kvalitet skal forfølges.

Men en anderledes tankegang gør det ikke alene. Hvis psykiatrien skal løftes op i verdensklasse, er der behov for at skrue helt op på tre knapper: vi skal have større kapacitet, højere kvalitet og mere sammenhæng. Det kræver, at regionerne og psykiatrien selv er med på at rykke sig. Det kræver, at alle parter, der er involveret i den psykisk syges liv, viser vilje til et forpligtende samarbejde, både i dagligdagen og omkring forhandlingsbordene. Her tænkes især på kommunerne, som efter strukturreformen har ansvaret for socialpsykiatrien.

Men først og fremmest kræver det en seriøs politisk og økonomisk prioritering fra Christiansborg. Lægeforeningen glæder sig til at følge, hvordan sundhedsministeren holder fast i den nye mærkesag: at sidestille psykiatrien med somatikken i det danske sundhedsvæsen, og Lægeforeningen bidrager gerne til et nationalt kompromis om indsatsen over for borgere med psykisk sygdom.